Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Výhra na svetovom šampionáte si vyžaduje nielen neustály tréning a prípravu zo strany športovca, ale aj dokonalú starostlivosť o výstroj. Kvalitná starostlivosť spočíva predovšetkým v správnom servise lyží – ten má veľký podiel na ich výsledkoch. Slovenský biatlonový zväz sa stará prvotriedne nielen o atlétov, ale aj o servismanov.

Na obrázku servismani Slovenského biatlonového zväzu, Blondeau Fabien vľavo, Blondeau Baptiste vpravo, zdroj: Slovenský biatlonový zväz

Slovenský biatlonový zväz oslovil spoločnosť 3M minulý rok, aby im pomohli ochrániť zdravie servismanov, ktorí sa starajú o výstroj pretekárov. Servis lyží je často spojený s množstvom prachu a škodlivými plynmi. 3M im preto odporučila ochrannú masku s núteným obehom vzduchu 3M™ Versaflo™ TR-600, ktorá sa štandardne používa v priemysle. Zväzu  poskytli 3 sety  masiek, ktoré slúžia pri servise lyží pre celú slovenskú reprezentáciu.

Maska sa nenapája na žiadny zdroj čistého vzduchu, ale filtruje vzduch z okolia. Takže servismani nie sú obmedzovaní v pohybe a môžu ju používať kdekoľvek sa potrebujú starať o lyže pretekára.

„Túto jednotku sme odporučili  po analýze pracovnej činnosti servisného tímu slovenských biatlonových reprezentantov a látok, s ktorými pracujú. V spolupráci s naším aplikačným inžinierom sme dospeli k záveru, že táto forma ochrany dýchania je pre nich najvhodnejším variantom. Nielen pre vysokú úroveň ochrany zdravia, ale aj komfortu, ktorý pri tejto práci – najmä pri brúsení a voskovaní lyží –  servisní technici potrebujú“, hovorí Martin Fábry z 3M.

Masky 3M pomohli kvalitne a pre servismanov pohodlne vyriešiť ochranu dýchania pri starostlivosti o lyže reprezentantov.

„Kvalitný servis lyží na preteky je, podľa mňa, polovicou úspechu.  Profesionálne pripraviť  lyže je veľmi zložité. Našťastie, naši servismani sú skúsení odborníci. Servisu lyží venujú celé  hodiny, aby som vďaka rýchlym lyžiam dosiahla najlepšie  časy a zabojovala o popredné pozície vo svetovom rebríčku,“ hovorí naša reprezentantka Anastasia Kuzminová.

Začínajú sa Majstrovstvá sveta v biatlone, na ktoré sa slovenský tím starostlivo pripravoval a to, samozrejme, zahŕňa aj dôkladný servis lyží.

„S ochrannou maskou, ktorú používam túto sezónu, som sa stretol prvý krát. Veľmi na nej oceňujem pohodlnosť a komfort pri práci, často zabudnem, že ju vôbec mám nasadenú. O kvalite systému jej filtrovania som presvedčený, a aj preto by som zaradil túto masku na prvé miesto v porovnaní s pomôckami ochrany dýchania, ktoré som mal možnosť otestovať predtým,“ hovorí jeden zo servismanov.

Aj vďaka ochranným maskám od spoločnosti 3M sú teda naši reprezentanti v biatlone skvelo pripravení na nadchádzajúce svetové preteky.

„Na Majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde sa očakáva  skôr jarné počasie, teda teploty okolo  nuly alebo plusové. Môžu však byť náročné snehové podmienky. Servisný tím bude musieť preto veľa testovať a hľadať najlepšie možné varianty, aby sa podarilo splniť naše hlavné ciele. Pokiaľ sa mi podarí dobre zvládnuť strelnicu a zabojovať aj na trati, tak sa určite pokúsime aj o vzácne kovy,“ povedala naša najúspešnejšia biatlonistka.

O produkte

3M™ Versaflo™ TR-600 je zariadenie na čistenie vzduchu, ktoré sa pripevňuje na opasok. V kombinácii s niektorými zo schválených ochranných náhlavných dielov firmy 3M vytvára systém s pohonom vzduchu pre ochranu dýchacích orgánov pred časticami, nepríjemnými zápachmi, plynmi a výparmi.

Značky: