Vianoce sú za dverami a určite si už lámete hlavu nad tým, čo kúpiť alebo objednať pre vašich najbližších.

Dnes je doba internetová a naozaj si toho veľa kúpite od stola z počítača. Aby však všetko došlo načas, je lepšie, aby ste si tovar objednali čo najskôr a vyhli sa tak možným problémom s dodávkou. My sme pre vás vybrali zaujímavé a užitočné darčeky z oblasti IT a spotrebnej elektroniky, ktoré sa budú isto páčiť.

Vysokokapacitná powerbanka

Spoločnosť TP-LINK vyrába  vysokokapacitný prenosný zdroj (powerbanku) s označením TL-PB50. Novinka je určená na dobíjanie inteligentných telefónov, tabletov, MP3 prehrávačov, GPS, prenosných Wi-Fi hotspotov a podobne. V jednoduchom a kompaktnom prevedení ponúka Li-Pol akumulátor s kapacitou 10 000 mAh.

Tieto články sa vyznačujú tepelnou odolnosťou a predĺženou životnosťou. Je tiež vybavený ochranou proti skratu, prepätiu, preťaženiu, prebitiu, podvybitiu a prehriatiu. Osadený je dvoma USB portmi (5 V / 2 A a 5 V / 1 A), ktoré umožňujú nabíjanie dvoch zariadení zároveň, napríklad tabletu a telefónu. Jeho kapacita postačí pre tri až päť dobití inteligentného telefónu. Vybavený je LED indikátorom stavu vybitia, ktorý umožňuje efektívne hospodáriť so zostávajúcou energiou. Životnosť batérie je až 500 dobíjacích cyklov

Cena: 41,44 EUR, www.agem.sk

Inteligentné ovládanie pre svetlá

Rozmýšľali ste už nad inteligentnými žiarovkami, ale nechceli ste pri ich ovládaní vždy siahať iba po tablete alebo mobilnom telefóne? Prípadne sú klasické vypínače vo vašom byte nesprávne rozmiestnené a ovládanie svetla pre vás nepraktické? Potom pomôže AwoX SmartPEBBLE ako inovatívny bezdrôtový ovládač. Dá sa jednoducho a rýchlo upevniť na stenu, prípadne položiť kamkoľvek vo vašom dosahu. Následne môžete vďaka SmartPEBBLE ovládať až 8 rôznych žiaroviek AwoX SmartLIGHT alebo SmartLED až do vzdialenosti 20 metrov. SmartPEBBLE vám umožní svetlo nielen zapnúť a vypnúť, ale aj zmeniť jeho intenzitu, prípadne prepnúť do farebného režimu (pre farebné verzie žiaroviek AwoX).

Cena: 49,99 EUR, www.coolhome.sk

Doprajte si kvalitný batoh

DICOTA Active Backpack (D31047) je ľahký, športový odolný batoh v kombinácii modrej a čiernej farby. Vďaka prepracovaným detailom ponúka dosť miesta na uloženie rôznych zariadení na cesty. Je tu aj špeciálne miesto na ochranu notebooku do veľkosti 14 ÷ 15,6 palcov.

Materiál, z ktorého je batoh vyrobený je ľahký a zároveň odolný. Napr. tablet je dobre chránený vďaka protišmykovému vrecku, ktoré je určené pre zariadenia s uhlopriečkou do 10 palcov. V ďalších vreckách je miesto pre osobné doklady, smartfón, powerbanku s organizérom káblov k telefónu aj tabletu a ďalšie drobnosti. Praktickým detailom je aj pútko na slúchadlá a karabína na uchytenie kľúčov. Fľaša s vodou a dáždnik môžu byť uložené vo vonkajších vreckách, zatiaľ čo kompresné popruhy pomôžu batoh viac stiahnuť a ušetriť ďalšie miesto na cestách. Špecialitou je vrecko nenápadne všité do priedušného zadného polstrovania. Je to ideálne miesto na bezpečné ukladanie cenností mimo dosahu vreckárov.

Cena: 50,69 EUR, www.realshop.sk

Parrot Jumping Race Jett

Minidrony z radu Jumping Race Jett od Parrot sú inteligentné pozemné roboty, ovládané cez Wi-Fi pomocou aplikácie v smartfóne alebo tablete. Sú vybavené širokouhlou kamerou, ktorá prenáša pohľad naživo do smartfónu. Cez aplikáciu je možné robiť fotografie a videá, ktoré sa ukladajú priamo na 4 GB interné úložisko robota. Jumping robot funguje ako vysielačka – môžete cez neho počuť a tiež rozprávať na diaľku. Robot dokáže prejavovať svoju náladu pomocou rôznych zvukov. Vďaka pružinám je robot schopný skákať do výšky až 75 cm a vždy dopadne na kolesá. Má naprogramovaných niekoľko automatických pohybov ako točenie sa dokola, skákanie, otáčanie sa hore nohami, či narážanie do predmetov. Výdrž batérie je 20 minút.

Cena: 129 EUR, www.istores.sk

Meteorologická stanica NetAtmo

NetAtmo prináša niečo nové do portfólia meteostaníc. Okrem spoľahlivej funkčnosti aj dobre vyzerá. Ovláda sa cez počítač alebo aplikáciu v smartfóne. Stanica sa pripája k domácej Wi-Fi sieti a následne ju môžete ovládať a kontrolovať odkiaľkoľvek s pripojením na internet. Základná zostava sa skladá z dvoch častí – vnútornej a vonkajšej jednotky. Môžete si ale dokúpiť ďalšie dva moduly – ultrazvukový senzor poveternostných podmienok a senzor zrážok, pričom získate kompletné údaje o počasí s predpoveďou na 7 dní v mieste inštalácie. Vnútorná jednotka (riadiaca jednotka) má okrem príjemného dizajnu aj funkciu neustáleho sledovania stavu CO2 v miestnosti a upozorňuje na kvalitu vzduchu. Vy tak môžete vetrať vtedy, keď je to naozaj potrebné. Obdobnú funkciu na sledovanie ovzdušia má aj vonkajšia jednotka. Ako celok je NetAtmo meteostanica na vysokej úrovni a podáva dôveryhodné informácie o aktuálnom počasí. Výhodou je možnosť doplnenia stanice o rôzne iné moduly tohto výrobcu, ktoré spravujete cez jednu aplikáciu.

Cena: Základná zostava 169 EUR, modul zrážok 69 EUR, www.istores.sk

Moderné presúvadlo

Samobalančný skúter Hoverboard, je jednoducho „in“ a sexy. Elektrická dvojkolka sa ovláda pomocou presúvania vlastnej váhy, ale treba sa to naučiť. Konštrukcia pozostáva z dvoch kolies rôznej veľkosti (záleží od modelu) a pevnej konštrukcie, na ktorej sú umiestnené dve platformy pre nohy. V týchto platformách sa nachádzajú mikročipy a gyroskopické snímače, pomocou ktorých zariadenie ovládate. Hoverboard je pomerne ľahký, dobre prenosný a nabíja sa v klasickej elektrickej sieti pribalenou nabíjačkou. Nabíjanie trvá typicky 1,5 hod. Niektoré modely disponujú aj vstavaným Bluetooth reproduktorom a počas jazdy je možné prehrávať obľúbenú hudbu. Rýchlosť skútra dosahuje až 16 km/h s dojazdom približne 20 km, opäť však záleží na konkrétnom zariadení. Hoverboard je v súčasnosti veľmi obľúbeným zariadením, presúvadlom a poteší sa mu každé dieťa, aj dospelé.

Ceny: od 199 EUR, www.minisegwaye.sk, www.ultrascooter.sk , www.progamingshop.sk, www.insportline.sk

Inteligentné hodinky s batériou na celý rok

Štýlové hodinky Garmin Vívomove v nadčasovom dizajne sa stanú luxusným doplnkom vášho štýlu a pritom vás udržia v pohybe. Vďaka zabudovanému monitoru aktivity sledujú vaše kroky, pripomenú vám, aby ste sa nezabudli hýbať v priebehu dňa a v noci monitorujú kvalitu vášho spánku. Potom stačí stlačiť koliesko a Bluetooth Smart sa postará o synchronizáciu údajov o dennej aktivite s mobilnou aplikáciou Garmin Connect Mobile. Hodinky vívomove nemusíte nabíjať. Ich batéria vydrží  1 rok prevádzky a potom ju vymeníte. Hodinky vívomove poskytnú aj štatistiku, ktorú si môžete pozrieť v profile na Garmin Connect alebo na smartfóne s aplikáciou Garmin Connect Mobile. Veľkou výhodou je, že tieto hodinky naozaj sú vo svojej podstate klasické hodinky s inteligentnými funkciami. Podľa vyhotovenia existujú viaceré modely napr. aj s koženým remienkom.

Cena: od 169,99 EUR, www.garmin.sk

Inteligentný zámok

Nadšenec internetu vecí ocení zaujímavý doplnok do domácnosti, ktorý dobre vyzerá a pritom uľahčí bežné záležitosti, ako je otváranie dverí. Taký je Danalock. Večné hľadanie kľúčov sa tak stane minulosťou. Po jednoduchej inštalácii tohto zariadenia si budete dvere otvárať smartfónom, pomocou Bluetooth pripojenia. Jednoduché, namiesto klasickej zámkovej vložky použijete špeciálnu, bezpečnostnú zámku (nie je súčasťou balenia) a z vnútornej strany dverí namontujete zámok danalock. To je všetko. Z vonkajšej strany dverí je použitý klasický štýl vložky na kľúč, ak by prišlo napr. k vybitiu smartfónu. Aplikácia na ovládanie zámku je pre Android, iOS aj Windows Mobile. Má viacero nastavení, ako časové otváranie, zatváranie alebo otváranie dverí po priblížení. Zariadenie je švédskej výroby s bezpečnostným certifikátom. Navyše podporuje bezdrôtový štandard inteligentných zariadení a domácností Z-Wave. To umožňuje spojiť zámok s inými inteligentnými zariadeniami pomocou domácej Wi-Fi siete a ovládať ho odkiaľkoľvek s prístupom na internet.

Cena: Danalock 255 EUR, bezpečnostná vložka 133 EUR, www.mall.sk

SUHD televízor s 10-ročnou zárukou

Do konca roka platí pre televízory Samsung SUHD rozšírená 10-ročná záruka pre prípad vypálenia displeja. Ide o televízory s technológiou displeja Quantum Dot a funkciou UHD remastrovania obrazu z nižšieho rozlíšenia. Tieto televízory reprodukujú hlboký kontrast vďaka vysokému HDR so svietivosťou až 1 000 nitov. Môžete si vybrať z piatich päťsérií s uhlopriečkami od 49 do 88 palcov a s plochou alebo zakrivenou obrazovkou. Výhodou je aj univerzálne diaľkové ovládanie vhodné aj pre konkurenčné zariadenia.

Televízory sú charakteristické minimalistickým dizajnom a efektným podstavcom v tvare písmena Y, vďaka ktorému sa obraz doslova vznáša.

Cena: od 1749 EUR, www.nay.sk, www.tpd.sk, www.datart.sk, Samsung galérie

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.