Železničná spoločnosť Slovensko zvyšuje úroveň bezpečnosti pre cestujúcich vo vlakoch. Vlakvedúci postupne dostanú osobné videokamery AXIS, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom.

Príslušné vlaky, kde bude táto výbava budú aj patrične označené. Použité kamery nemajú žiadne pripojenie na internet a záznam sa teda neprenáša na cloud. Uložený záznam je v šifrovanej podobe, únik záznamu nehrozí ani v prípade straty alebo odcudzenia kamery.

Tlačová konferencia pri uvedení kamier Axis do výbavy sprievodcov ZSSKZdroj: Touchit.sk
Tlačová konferencia pri uvedení kamier Axis do výbavy sprievodcov ZSSK

Pilotný projekt ZSSK v prvej etape zavedie vo vlakoch západného Slovenska. Telovú kameru budú mať vlakvedúci magneticky pripnutú počas služby na uniforme postupne na celom území Slovenska. Výdrž na batériu týchto kamier je 7 hodín, nabíjať sa dajú v železničných uzloch. Niektoré vlaky budú časom vybavené nabíjacím adaptérom, ktorý ich umožní používať aj dlhšiu dobu. Celkovo ZSSK zakúpi 420 kusov kamier a postupne ich do konca augusta nasadí na celom Slovensku. V prvej fáze sa s nimi stretnete na západnom Slovensku.

Niektorí vlakvedúci si už kamery Axis vyskúšaliZdroj: Touchit.sk
Niektorí vlakvedúci si už telové kamery Axis vyskúšali

Na predstavení týchto kamier sme boli na bratislavskej hlavnej stanici. Cieľom tohto projektu je ochrániť cestujúcich aj vlakový personál pred prípadnými konfliktnými situáciami a celkovo zvýšiť kvalitu cestovania vlakmi ZSSK. Za posledný rok v ZSSK vo vlakoch mierne klesol počet incidentov, ale toto malé a ľahké zariadenie dopomôže k ďalšiemu poklesu. Kamery pomôžu aj pri objasňovaní rôznych deliktov.“

Osobné kamery pre vlakvedúcich ZSSK predstavujú dôležitý nástroj na prevenciu a riešenie rôznych incidentov. Zamestnanci ZSSK evidujú incidenty rôznej závažnosti. Od najzávažnejších (fyzické útoky na sprevádzajúci personál a fyzické konflikty medzi cestujúcimi), po menej závažné, napr. znečistený interiér, maloleté deti cestujúce bez sprievodu či fajčenie na WC.

Novinku vo výbave ZSSK predstavil generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa a prítomní boli aj zástupcovia štátnej správyZdroj: Touchit.sk
Novinku vo výbave ZSSK predstavil generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa a prítomní boli aj zástupcovia štátnej správy

Nové kamery sú vybavené technológiou priebežného nahrávania, ktorá umožňuje automatické uchovávanie obrazového materiálu z posledných 30 sekúnd pred aktiváciou nahrávania. Táto funkcia poskytuje možnosť „vrátiť čas“ a analyzovať situáciu pred začiatkom záznamu obrazu. Záznamy sa automaticky mažú, pokým nie sú označené na uchovanie vlakvedúcim na ďalšie vyšetrovanie. Nahrávanie je možné aktivovať manuálne, čo zabezpečí zachovanie dôležitého dôkazového materiálu. Nahrané údaje sa odosielajú na servery ZSSK až po vrátení kamery do nabíjacej stanice, kde zostávajú uložené po dobu piatich dní. Centrálne huby pre nabíjanie a spracovanie obrazu sú umiestnené v železničných uzloch ako je Bratislava, Žilina, Košice, Zvolen a pod.

Vlakvedúci budú postupne vybavení osobnými kamerami, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom
Vlakvedúci budú postupne vybavení osobnými kamerami, ktoré im umožnia zaznamenávať zvuk a video z ich pohľadu počas služby cesty vlakom

Vlakvedúci z Bratislavy už testovali telové kamery a podľa ich záznamov to výrazne prispelo k pozitívnemu ovplyvneniu správania cestujúcich. Tieto zariadenia podporili dodržiavanie pokynov zo strany cestujúcich, najmä v situáciách, keď cestovali bez platného cestovného lístka.

Železničná spoločnosť Slovensko už niekoľko rokov implementuje zvukové nahrávanie v osobných pokladniach, čo sa ukázalo byť účinným nástrojom pri objasňovaní sťažností cestujúcich. S vyhodnocovaním sťažností na základe nahrávania má ZSSK dobrú skúsenosť.

Pracovisko, kde sa nabíjajú kamery a dá sa vytvoriť export záznamuZdroj: Touchit.sk
Pracovisko, kde sa nabíjajú kamery a dá sa vytvoriť export záznamu

Na medzinárodnej úrovni je využívanie telových kamier v rôznych profesionálnych oblastiach, ako sú zdravotníctvo, policajné zbory, verejná doprava a hotelierstvo, už bežnou praxou.

Technické informácie o telovej kamere AXIS W110:

  • Rozmery: 75 × 55 × 19 mm
  • Hmotnosť: 85 g (s magnetom na uchytenie na oblečenie spolu 117 g)
  • Nastavené rozlíšenie: FullHD
  • Horizontálny uhol záberu: 140 °
  • Vertikálny uhol záberu: 91 °
  • Prevádzková teplota: od -20 do 45 °C
  • Nastavené prednahrávanie do slučky: 30 sekúnd
  • Výdrž batérie: 7 hodín
  • Čas nabíjania: 4 hodiny (batéria Li-ion, 1600 mAh)
  • Nahrávanie: audio a video

Zdroje: vlastné, ZSSK

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.