Konferencia Google I/O 2024 bola v znamení AI.

Umelá inteligencia sa premieta vo viacerých stránkach nášho života. Google to počas konferencie Google I/O 2024 potvrdil tým, že takmer celú udalosť venoval práve AI a predstavil viaceré novinky, ktoré sa dotknú aj bežných používateľov. Jednou z nich je aj nové vyhľadávanie, ktoré zahrnie aj výsledky vygenerované umelou inteligenciou.

Táto zmena prichádza aj s redizajnom prostredia vyhľadávania, ktoré sa bude viac hrať s detailmi a rôznymi prvkami. V hornej časti vyhľadávania sa vám tak môže zobraziť prvok zvaný ako AI Overviews, ktorý odpovie na vašu otázku namiesto toho, aby ste museli prechádzať množstvo stránok. Odpoveď, ktorú vám umelá inteligencia poskytne, bude vychádzať z informácií na rôznych weboch, náročnú činnosť teda vykoná za vás.

AI výsledky v Googli budú rýchlym pomocníkom

Štandardný Google vyhľadávač v Googli budete môcť po novom využívať podobne ako rôznych chatbotov. Môžete sa ho spýtať napríklad, ako vyčistiť vašu pohovku, zistiť, kde sa nachádza najbližšia dobrá reštaurácia, prípadne mu dať za úlohu naplánovať vám trojdenný plán stravovania. Toto všetko sú len príklady toho, ako môže Google vyhľadávač s AI pracovať, pričom pri výsledku generovanom umelou inteligenciou vám ponúkne aj odkazy na zdrojové články.

Nová funkcia je dostupná už dnes v USA, pričom Google uvádza, že postupne sa dostane aj do ďalších krajín. Rovnako však počas konferencie zaznelo, že tento štýl odpovedí Googlu sa sústreďuje skôr na fakty ako na kreatívnu stránku. Toto je pritom hlavným rozdielom medzi vyhľadávaním s AI a štandardným chatbotom.

Zatiaľ ide o prvú verziu tzv. AI Overviews, ktoré sa majú v blízkej dobe ešte vylepšiť. Vo výsledkoch tak budete mať na výber medzi troma spôsobmi odpovedí. Jednou z nich je štandardná odpoveď strednej dĺžky, pričom odpoveď si môžete jedným kliknutím skrátiť a zjednodušiť. Tretím spôsobom odpovede je dlhšia odpoveď, ktorá vám dodá viacero detailov, aby ste uspokojili svoje vyhľadávanie či jednoducho zvedavosť.

Zdroj: blog.google.com, theverge.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.