Homeschooling a homeoffice sú pojmy, s ktorými sa väčšina z nás v minulosti mohla stretnúť len zriedka. Dnes ide naopak o každodennú realitu veľkej časti rodín, ktoré mnohokrát s prekvapením zistili, že internetové pripojenie v domácnosti nemajú len pre zábavu.

Zábavná funkcia domáceho internetu samozrejme stále zostáva, ale stále viacero z nás potrebuje stabilnú bezdrôtovú sieť nielen preto, aby sme mohli hrať on-line hry a púšťať si zábavné videá, ale najmä preto, aby sme jednoducho mohli v dnešnom svete fungovať. V našich domovoch sa totiž etablovali nové pojmy pochádzajúce z angličtiny, už spomínané homeschooling a homeoffice, teda v preklade domáce vzdelávanie a práca z domu.

Keď nám pripojenie vypadne pri chatovaní na sociálnych sieťach alebo pri čítaní správ, nie je to taká katastrofa. Horšie je, keď na obrazovke (prípadne následne aj v reáli) zamrzne úsmev šéfovi pri dôležitej podnikovej videokonferencii alebo pani učiteľke, ktorá práve vášmu potomkovi na diaľku zadáva domáce úlohy. Stabilita pripojenia je teda dôležitá viac ako inokedy.

Kto meshuje ten ide

V tejto súvislosti nás napadá: Počuli ste niekedy slovo mesh? To je ďalšie anglické slovo, ktoré pomaly, ale isto preniká do našej reči, a na rozdiel od tých predchádzajúcich sa príliš neprekladá. Mesh čiže Meshový systém je alternatíva ku klasickému routeru. Ten šíri a prijíma signál v jednom mieste. Mesh sa oproti tomu skladá minimálne z dvoch až troch rovnocenných jednotiek, ktoré sa rozmiestnia po priestore a Wi-Fi sieť je tak šírená z viacerých miest naraz.

Jedným z priekopníkov a súčasne aj lídrov oblasti meshových systémov na trhu je spoločnosť TP-Link, ktorá má v ponuke napríklad model Deco M5. Balenie dvoch jednotiek v tomto prípade bohato stačí na pokrytie plochy až 350 metrov štvorcových, čo znamená, že sa Wi-Fi sieť pohodlne dostane do každého kúta vašej domácnosti ako v byte, tak aj v rodinnom dome.

Čo to teda pre vás znamená? Najmä to, že pri správnom rozmiestnení jednotiek Deco po vašom byte alebo dome, bude internet dostupný všade, a to naozaj všade – v pracovni, detskej izbe, kuchyni, dokonca aj na záchode alebo na terase. Navyše ak sa budete pohybovať po svojom domove s mobilným telefónom v ruke, budete stále pripojení k rovnakej sieti. Deco je skrátka jednoduché, spoľahlivé a zároveň atraktívne, čo sa dizajnu týka.

Ďalšou nepopierateľnou výhodou meshového systému TP-Link Deco M5 je, že k nemu pripojíte kľudne až 150 koncových zariadení. V praxi to teda znamená, že vy môžete pokojne pracovať a viesť videokonferenciu so svojimi kolegami, zatiaľ čo váš školák sa venuje diaľkovému štúdiu a babička streamuje Ordináciu v ružovej záhrade. A navyše ste pripravení aj na budúcnosť z pohľadu inteligentnej domácnosti, pretože si do Wi-Fi siete môžete pripojiť žiarovky, LED pásiky, kamery, inteligentné zvončeky a zámky, a sieť zostane stále priechodná.   

Intuitívna apka, ktorá dáva všetko potrebné

Deco M5 môžete ľahko ovládať cez jednoduchú mobilnú aplikáciu, ktorá je kompletne v slovenčine. Obsahuje aj zabezpečenie Homecare, ktoré vám umožní okrem priorizácie zariadení, mnoho ďalších funkcií, napríklad Rodičovskú kontrolu.

Môžete tak svojim ratolestiam, ale aj komukoľvek inému obmedziť obsah na internete, ku ktorému má zo svojho zariadenia prístup. Dokonca môžete niektoré zariadenia od internetu odpojiť úplne, alebo im povoliť pripojiť sa len na obmedzenú dobu, napríklad iba na 3 hodiny denne. To môže byť v istých situáciách výhodou, prípadne odmenou.

Mesh môžete postaviť aj s bežným routerom

Meshovú sieť však môžete bez problémov postaviť aj so svojím súčasným routerom, ktorý posilníte o extender – teda za predpokladu, že ide o modely podporujúce technológiu OneMesh. Aby to však správne fungovalo musia túto funkciu podporovať obe zariadenia, teda ako router, tak extender.

Jedná sa napríklad o router TP-Link Archer C6, ktorý opäť ľahko nastavíte pomocou aplikácie (tentoraz TP-Link Tether) a vďaka podpore technológie MU-MIMO nemusíte riešiť, že si vaša ratolesť pustila on-line streamované video práve vo chvíli, keď potrebujete hovoriť so šéfom. Silnejší signál v tomto prípade majú na starosti štyri externé antény s technológiou Beamforming, teda modelovanie lúča. To v jednoduchosti znamená, že zosilnie signál smerom k vášmu smartphonu alebo napríklad notebooku. Zaistí sa tak rýchlosť a stabilita prenosu a tiež sa tým šetria batérie týchto zariadení.

TP-LinkZdroj: TP-Link
TP-Link

Ak by vám samotný router predsa len nestačil – napríklad preto, že nedosahuje do všetkých kútov vašej domácnosti – môžete svoju domácu sieť posilniť o spomínaný extender (opakovač signálu), napr. TP-Link RE315, ktorý tiež podporuje OneMesh.

Ten jednoducho zapojíte do zásuvky tam, kam potrebujete rozšíriť signál, samozrejme ešte v dostatočnom dosahu routera. Nájsť správne miesto vám pomôže šikovný indikátor signálu, ktorým je extender vybavený. Spárovanie s routerom je otázkou niekoľkých sekúnd. Vďaka podpore mesh systému tak názov siete zostáva rovnaký a už neriešite prepojovanie, ktoré sa deje automaticky.

TP-LinkZdroj: TP-Link
TP-Link

Až všetko jednoducho zapojíte, stabilita bezdrôtovej siete pri homeschooling či homeoffice už pre vás konečne nebude žiadny problém.

www.tp-link.com

Článok je uverejnený v rámci spolupráce.

Značky: