Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zhruba sto miliónov eur investuje Daimler na rozvoj svojej dcérskej spoločnosti Deutsche ACCUmotive, ktorá od roku 2009 vyvíja, vyrába a dodáva lítiovo-iónové akumulátory. Pôvodne najmä pre hybridné vozidlá a elektromobily. Najnovšie Deutsche ACCUmotive so svojimi partnermi vstupuje tiež do podnikania so stacionárnymi akumulátormi energie.

V saskom Kamenzi vyrába akumulátorové moduly s obsahom energie po 2,5 kWh pre súkromné využitie, respektíve 5,9 kWh pre priemysel a iné podnikanie.
Na použitie v súkromnej sfére možno skombinovať až osem akumulátorových modulov do akumulátora energie s kapacitou 20 kWh. Na menšie a väčšie priemyselné použitie je možné systémy ľubovoľne škálovať. Stacionárne akumulátory energie sú vhodné najmä na vykrytie špičiek odberu. V domácnostiach, ktoré napríklad disponujú vlastným fotovoltaickým zariadením, sa dá prebytočný prúd uložiť prostredníctvom stacionárnych akumulátorov takmer bez strát na neskôr. Prvé takéto zariadenia úspešne bežia v skúšobnej prevádzke. Stacionárne akumulátory energie Mercedes-Benz aj pre domácnosti sa už dajú bežne objednať. Dodávať sa začnú od jesene tohto roku.
„Akumulátory energie Mercedes-Benz sú najlepší príklad toho, že lítiovo-iónové akumulátory Made in Germany sú modelom budúcnosti,“ vysvetľuje Harald Kröger, vedúci vývoja divízie Mercedes-Benz Cars. „S naším rozsiahlym know-how v oblasti akumulátorov v spoločnosti Deutsche ACCUmotive zrýchľujeme výmenu energie na cestách, ako aj pri zásobovaní podnikov a súkromných domácností prúdom. Ak sa niečo osvedčí na miliónoch absolvovaných kilometrov za najnepriaznivejších podmienok ako horúčavy alebo chlad, prináša to výborné predpoklady aj pre stacionárne používanie. V tejto oblasti zbierame prvé skúsenosti už od roku 2012.“

Značky: