Odstraňovanie odkazov z vyhľadávačov je bežná prax, posledné roky ale naberá na obrátkach.

Bing nie je výnimkou a hoci tento vyhľadávač nie je u nás tak používaný, v USA je obľúbenejší. V niektorých vlastnostiach prekonáva Google. Napríklad v integrácii miest záujmu (Points of Interest) alebo integrácii plánovania cesty či integrovanie funkcií vhodných na bežný život. Avšak, integrovanie počasia poznáte aj z Googlu. O čo ide Bingu a je to obmedzovanie alebo nejaký zásah do toho, čo ste schopní vyhľadať?

Podľa webu TorrentFreak sa na základe žiadosti DCMA v Bingu v minulom roku odstránilo viac ako 143 miliónov odkazov. Oproti roku 2020 ide o mierny nárast, pričom tu išlo o približne 125 mil. odkazov. Na základe správy o transparentnosti Bing publikoval správu o tom, koľko odkazov najmä na stránky porušujúce autorské práva, bolo odstránených z výsledkov hľadania. Vyhľadávač dostáva milióny žiadostí týždenne a 99 % sú vyhovujúce na odstránenie.

Takto sa za minulý rok dostávame k číslu 142 855 667 URL adries. Žiadosti o odstránenie zasielajú spoločnosti, ktoré vykonávajú ochranu autorských práv svojich subjektov, alebo nejakým spôsobom na ochrane týchto práv participujú. Ide napríklad o spoločnosti BPI alebo Marketly, ktorých nahlásené odkazy sa počítajú v miliónoch. V hľadáčiku ochrancov autorských práv sú aj tzv. „manga“ stránky ako napríklad MangaPark.net, ktorá bola uvedená 2,5 miliónkrát v súvislosti s nelegálnym obsahom. V závese za ňou sú tu ďalšie domény ako Mangafox a Ninemanga.

S odstraňovaním výsledkov hľadania je tu priamy súvis aj pri iných vyhľadávačoch, ktoré využívajú Bing. Napríklad DuckDuckGo, Yahoo, Qwant a Ecosia. Systém odstraňovania odkazov však nie je bezchybný a zámena legitímneho obsahu s obsahom porušujúcim autorské práva sa stal aj článok na webe TorrentFreak.

Konkrétne o úniku seriálovej epizódy Game of Thrones. Ten bol z Bingu odstránený a následne sa výsledok hľadania na tento článok prestal zobrazovať aj v ostatných vyhľadávačoch. Po tom, čo sa na chybu podarilo upozorniť, bol odkaz obnovený a rovnaký scenár sa prejavil aj v spomenutých vyhľadávačoch.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.