Láka vás upgrade na nový telefón? Napríklad nová séria Samsung Galaxy S24 s umelou inteligenciou Galaxy AI je skutočná špička, ale čo so starým telefónom? Vedeli ste, že až 90 % vášho starého telefónu je možné recyklovať? Vrátiť ho sa teraz oplatí nielen planéte, ale aj zákazníkom.

62 miliónov ton starej elektroniky

Vedeli ste, že šikovný mobilný telefón je najčastejšie obmeňovaný elektrospotrebič na svete? Len vlani sa predalo viac ako 1,34 miliardy kusov. Na druhej strane sa z viac ako 5 miliárd starých smartfónov stal odpad. Pritom ich recykláciou môžeme získať až 11 druhov kovov, znížiť vplyv ich ťažby a tvorbu nového odpadu, ktorý pri ťažbe vzniká.

Podľa WHO tvoria staré elektrické a elektronické zariadenia najrýchlejšie rastúci podiel pevného odpadu na svete. OSN uvádza, že v roku 2022 bolo vyprodukovaných 62 miliónov ton e-odpadu. Toto číslo dokonca prekročilo doterajší rekord. Takýto e-odpad tvoria rozbité a zastarané výrobky, ktoré zostanú ležať v zásuvke a majiteľ ich následne vyhodí namiesto toho, aby sa zaujímal o ich recykláciu. Zo všetkých elektronických výrobkov sa v skutočnosti recykluje menej ako štvrtina. Iba 1 % potrebných vzácnych kovov pre ďalšiu výrobu tak celosvetovo pokrývajú suroviny získané recykláciou. E-odpad sa môže stať hrozbou pre životné prostredie, ale aj ľudské zdravie a je potrebné recyklovať ho vhodne a šetrne voči životnému prostrediu.

Samsung sa snaží maximálne minimalizovať ekologickú stopu počas celého životného cyklu výrobku Samsung. Od krabičky cez distribúciu po používanie a následnú recykláciu.

Čo sa stane s mobilom, ktorý dám na recykláciu alebo odpredám cez akciu Samsung?

Jedným z ekologických cieľov Samsungu je neustále zefektívňovať obehové hospodárstvo. To znamená, že z recyklovaných produktov sa použité materiály znovu vracajú k životu a do nových produktov.

Len od roku 2009 do roku 2022 sme celosvetovo zozbierali 5.69 miliónov ton e-odpadu. Do roku 2030 je v pláne zhromaždiť 10 miliónov ton. Meď, hliník, železo, plast a mnohé ďalšie minerály a vzácne kovy sú znova použité na výrobu vašich nových zariadení Samsung. Tým sa znižuje aj spotreba vody počas výroby či množstvo skleníkových plynov a znečisťujúcich látok zo spaľovania odpadu a ťažby.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: Samsung
Samsung Galaxy S24 Ultra

V Samsungu taktiež dbáme na čo najdlhšiu použiteľnosť našich produktov, optimalizáciu metód montáže a výrobu, ktorá minimalizuje spotrebu prírodných zdrojov. Zároveň poskytujeme až 7 rokov software podpory na Galaxy S24 sériu. Vrátením telefónu môžete navyše aj ušetriť. Napríklad do konca júna môžete získať lákavý bonus v akcii Kúp nový, zaplať starým. K výkupnej cene za starý telefón získate extra bonus 120 € ak sú kúpite zároveň sériu Samsung Galaxy S24. Nenechávajte starý telefón doma a pomôžte nám vytvoriť z odpadu produkt, ktorý si znova zaslúži vašu lásku.

Ako využiť akciu?

  1. Kúpte nový telefón série Galaxy S24 alebo tablet série Galaxy Tab S9 do 30.6.2024.
  2. Do konca júna sa zaregistrujte do kampane na odkúpenie starého zariadenia na http://www.novysamsung.sk/.
  3. Dokončite výkup svojho starého zariadenia (starý telefón či tablet môžete poslať bezplatne kuriérom alebo ho odovzdať na jednom z mnohých podacích miest).
  4. Peniaze za zaslané staré zariadenie vám budú vyplatené po dokončení kontroly starého modelu. Výkupné ceny a bonusy nájdete tu.
  5. Ak sa rozhodnete pre nákup nového telefónu priamo v značkovej predajni Samsung alebo v predajniach Mobilonline, starý telefón vám rovno vykúpia a vy získate bonus na mieste bez nutnosti registrácie a čakania.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj: