Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Novou investíciou v portfóliu spoločnosti ZAKA VC je Sensible Biotechnologies, biotechnologický startup z Oxfordu a Bratislavy, ktorý buduje novú platformu na škálovateľnú a efektívnu výrobu kvalitnejších molekúl mRNA umožňujúca vývoj nových liekov a vakcín.

Ohlásené partnerstvo s Gingko Bioworks prichádza po uzavretí investičného kola vo výške 4,2 milióna USD v rámci pre-seed investície, ktoré viedla spoločnosť BlueYard Capital, na ktorom sa podieľali ZAKA VC a ďalší renomovaní globálni investori Y Combinator, Amino Collective, Civilization Ventures, svetoví lídri v oblasti biotechnológií a techbio. Česko-slovenský rodinný family venture office ZAKA VC pokračuje vo svojich investíciách do startupov s obrovským potenciálom.

Za posledné dva roky spoločnosť ZAKA VC investovala viac ako 6 miliónov eur zo svojho investičného potenciálu 30 miliónov eur do 32 startupov na 5 kontinentoch a v 19 krajinách, čo z nej robí jednu z najaktívnejších spoločností rizikového kapitálu v Európe.

Oxfordská a bratislavská biotechnologická spoločnosť Sensible Biotechnologies získala pre-seed investíciu vo výške 4,2 milióna USD na urýchlenie vývoja platformy na nákladovo efektívnu výrobu vysokokvalitnej mRNA jedinečným spôsobom – v živých bunkách. Cieľom spoločnosti je prekonať obmedzenia súčasnej výroby mRNA a zabezpečiť škálovateľnú a nákladovo efektívnu výrobu vysokokvalitnej mRNA.

Pandémia COVID-19 ukázala obrovský potenciál technológie mRNA na poskytovanie nových terapií založených na využívaní molekúl mRNA, ktoré poskytujú inštrukcie na výrobu proteínov v bunkách. Súčasné metódy výroby mRNA však nedokážu zabezpečiť mRNA s vlastnosťami a kvalitou, ktoré sa vyžadujú pre mnohé z jej potenciálnych aplikácií.

Spoločnosť Sensible Biotechnologies sa zameriava na poskytovanie škálovateľnej a cenovo dostupnej výroby vysokokvalitnej mRNA s cieľom rozšíriť potenciál technológie mRNA na nové spôsoby prostredníctvom výroby mRNA v bunkách. Víziou spoločnosti Sensible Biotechnologies je preto umožniť vývoj nových mRNA liekov či vakcín a zvýšiť ich dostupnosť.

Okrem získania novej investície oznámil startup Sensible Biotechnologies strategické partnerstvo s verejne obchodovanou spoločnosťou Ginkgo Bioworks (NYSE: DNA) s cieľom urýchliť vývoj platformy, na ktorej Sensible Bio pracuje.

„Hovorili sme s mnohými startupistami, mentormi, poradcami a lídrami v oblasti biotechnológií a stále sme počúvali jedno: mRNA je drahá, jej výroba je ťažkopádna a nefunguje tak dobre, ako by mohla,“ vysvetľuje Miroslav Gašpárek, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Sensible Biotechnologies. „Pokusy o výrobu mRNA v baktériách tu boli už predtým, ale baktérie nemajú mechanizmy na výrobu mRNA, ktoré by boli funkčné v ľudských bunkách. Začali sme sa teda zaujímať, či sa niekto pokúsil vyrobiť mRNA v eukaryotických bunkách. Dokonca ani poprední svetoví odborníci na produkciu mRNA nepočuli o nikom, komu by sa to podarilo. A to bolo fascinujúce. Keď uvažujeme o terapiách založených na mRNA, ich potenciál je obrovský. Napríklad môžeme do tela dodať mRNA, ktorá bude produkovať proteín, ktorý zabíja rakovinové bunky alebo nahrádza nefunkčné proteíny v ľudskom tele,“ vysvetľuje Gašpárek.

„Miro Gašpárek a Marián Kupčulák pracujú na revolučnej technológii, ktorá by mohla výrazne pomôcť rozšíriť výrobu liekov na báze mRNA. Znížením nákladov a zvýšením kvality a čistoty mRNA môže spoločnosť Sensible Biotechnologies otvoriť dvere na trh mnohým ďalším začínajúcim biotechnologickým firmám, ktoré využijú ich platformu na mnohonásobne rýchlejší a lacnejší vývoj a testovanie mRNA terapií. Ak sa spoločnosti Sensible Biotechnologies podarí uspieť vo veľkom meradle, môžeme očakávať prílev nových typov terapeutík, ktoré pomôžu bojovať napríklad aj proti rakovine a iným náročným ochoreniam. Obrovský problém, ktorý riešia, odbornosť tímu, silné duševné vlastníctvo a jasná vízia, ako aj schopnosť vytvoriť obrovskú spoločnosť s veľkým vplyvom, boli pre nás najdôležitejšími faktormi pri podpore tohto príbehu a budeme v nej pokračovať,“ hovorí Andrej Petrus, investičný riaditeľ spoločnosti ZAKA VC

Podľa analýzy Dealroom investovali venture kapitáloví investori len do európskych biotechnologických startupov od roku 2020 takmer 18 miliárd dolárov, čo je približne rovnaká suma, akú investovali za predchádzajúcich šesť rokov. Ide o obrat trendu, ktorý sa začal začiatkom roka 2000, keď sa tento sektor stal doménou špecifických biotechnologických fondov, ktoré väčšinou investovali do spoločností vyvíjajúcich „jedno aktívum“, napríklad liek.

Naopak, biotechnologické spoločnosti, o ktoré sa dnes zaujímajú fondy rizikového kapitálu, budujú platformy – alebo infraštruktúru – pre technológie, ktoré majú zlepšiť objavovanie liekov, pomôcť lepšie diagnostikovať choroby alebo navrhovať nové potraviny. Preto niektorí investori uprednostňujú termíny „Bio 2.0“ alebo „TechBio“.

Investori tvrdia, že pokrok v strojovom učení, automatizácii a inžinierstve umožnil zakladateľom vytvoriť biotechnologické podniky s rovnakým škálovateľným potenciálom ako softvér.

Značky: