Legislatíva pre lietanie s dronmi na Slovensku roky zaostáva za tým, čo platí v iných častiach Európy. Výsledkom toho je, že ako obyvateľ Slovenska si mimo našej krajiny legálne nezalieta.

Nový legislatívny rámec špeciálne pre drony

Štát pripravuje vylepšenie tejto situácie a bude mať lepší prehľad o tom, ako lietajú drony na Slovensku. Zároveň bude mať prehľad o majiteľoch týchto dronov. To umožní riešiť rôzne spory, ktoré vzniknú pri prevádzke dronov, kedy sa za súčasnej situácie niekedy nedá určiť vinník. Novela leteckého zákona má priniesť tzv. register požívateľov a samozrejme, bude to spojené aj s poplatkami.

Pred viac ako dvomi rokmi vstúpila do platnosti nová legislatíva Európskej únie, ktorá umožňuje lietanie s dronmi v celej Európe. Neplatí však pre Slovensko, ktoré túto európsku legislatívu do našej vlastnej legislatívy nezaradilo a čelilo tak aj problémom. Využívame totiž starý letecký zákon z 90. rokov, kedy sa o dronoch a napr. o rekreačnom lietaní s nimi vôbec nehovorilo. Ak by ste chceli legálne lietať s dronom, mali by ste si urobiť letecké skúšky také, ako keby ste lietali s malým dopravným lietadlom.

U-Space

Vzniknúť tak má tzv. U-Space, niečo ako poriadok lietania s dronmi. Ak vyletíte do vzduchu, riadiaci orgán ho automaticky zaregistruje. Registrátorom bude Dopravný úrad, prevádzka dronov patrí pod Ministerstvo dopravy. Pri pohybe drona vo vzduchu bude známe jeho sériové číslo drona a kto je jeho majiteľ a to vrátane zaregistrované telefónneho čísla a mailovej adresy. U-Space bude definovať aj odsúhlasené trajektórie letu dronov v aglomeráciách, čo je dôležité pri možnej doprave tovaru pomocou dronov.

Komerčné využitie dronov

Drony sa uplatnia aj pri záchranných prácach, napr. v prípade nedávneho požiaru v Banskej Štiavnici sa s ich nasadením reálne počítalo pri hasení požiaru striech. Drony sa uplatnia aj pri kontrole zariadení vo výškach, monitorovanie priestoru a podobne. Na donášku tovaru dronom si však pravdepodobne ešte počkáme dlhšie. Príslušným zákonom o prevádzke dronov sa bude aktuuálne zaoberať Národná rada SR.

Príslušná digitálna mapa umožňujúca na Slovensku lietanie s dronmi bude pravdepodobne pomocou špeciálnej mobilnej aplikácie, ktorú pripraví štát. Pre majiteľov dronov bude platiť objektívna zodpovednosť, podobne ako pri autách – požičanie drona niekomu neznámemu by vás tak mohlo vyjsť celkom draho. Drony budú musieť byť poistené rovnako, ako je to pri zákonnej poistke na auto. Minimálny vek pilota drona bude 15 rokov.

Zdroje: RTVS, UAVONIC, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.