Z operačných systémov stále vedie Windows 10 s podielom vyše 66 %.

To je však len časť skladačky a Windows 11 postupne naberá na sile, hoci trhový podiel je tesne pod 32 % za mesiac január. Od septembra minulého roka, kedy mal percentuálny podiel na úrovni 25,76 %, je tu zaznamenaný nárast. Steam vydal svoje aktualizované štatistiky, tu je detailnejší rozbor.

Štatistiky, na ktorých je vidno tendencia nárastu operačného systému Windows 11, však prezrádzajú aj hardvérové detaily. Možno vás to prekvapí, ale hráči nepoužívajú najnovšie počítače alebo grafické karty a prvé miesta obsadzujú niekoľkoročné modely. V prvej desiatke najpoužívanejších kariet nie sú stále RTX série 40.

TOP 10 – Najviac zastúpené grafické karty

  • NVIDIA GeForce GTX 1650
  • NVIDIA GeForce GTX 1060
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU
  • NVIDIA GeForce RTX 2060
  • NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
  • NVIDIA GeForce RTX 3060
  • NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
  • NVIDIA GeForce RTX 3070
  • NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER
  • NVIDIA GeForce RTX 3050

V rámci grafických kariet je tu ale jednoznačne prvenstvo NVIDIE, ktorá si odkrojila 75 % podiel z celkového herného trhu. AMD má hodnotu 15,3 %, Intel slabých 9,42 %. Do štatistík Intelu sa počítajú najmä integrované grafické karty, ktoré sú na čipe s procesorom. Ide najmä o grafické karty Intel UHD Graphics. Z toho badať trend, že používatelia starších procesorov používajú integrovanú grafiku. Hráči však uprednostňujú dedikované grafiky.

steam stats january 2023Zdroj: Steam

V procesoroch neprekvapivo vedie Intel, ktorý má januárový trhový podiel vyše 67 %. AMD mierne stúpa a dosahuje takmer 33 % podielu. Počítame, že je za tým oživenie procesorovej platformy a nových technológií, ktoré AMD v minulom roku prinieslo.

Ako vidno zo štatistík, ktoré sme sledovali na platforme za niekoľko mesiacov, vedú procesory s vyššou frekvenciou. Najčastejšie je ale zastúpený rozptyl medzi 2,3 – 2,69 GHz. Trh s grafickými kartami je roztrieštený, pretože NVIDIA má veľmi veľa rôznych modelov stále dostačujúcich na hranie hier.

Vedie však NVIDIA GeFroce GTX 1650. A hoci sa nám výrobcovia grafických kariet snažia nahovoriť, že potrebujeme 4K rozlíšenie a jedine vtedy je to ten pravý zážitok, tento fakt mnohí hráči ignorujú a používajú Full HD rozlíšenie na hranie. Nie že by na 4K nehrali, no zatiaľ nejde o hlavné herné rozlíšenie.

Zdroj: Steam

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.