Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Správca národnej domény .sk neustále eviduje trendy vo vývoji počtu domén. Z toho je napr. vidno, že za rok 2015 bolo zaregistrovaných až 21 595 tzv. prvoregistrácií. Pozrite si ďalšie štatistiky z kuchyne SK-NICu, a.s.

SK-NIC, a.s., pôsobí na Slovenskom trhu 20 rokov a v súčasnosti eviduje viac ako 336-tisíc internetových domén s koncovkou .sk, čo je viac ako 4% prírastok oproti roku 2014.

„Sme radi, že počet internetových domén pravidelne rastie. Za minulý rok sme zaregistrovali takmer 22-tisíc úplne nových domén – teda takých, ktoré ešte predtým neboli nikdy zaregistrované. Neustále sa zvyšuje aj počet procesných konaní a požiadaviek, ktoré musia zamestnanci SK-NICu riešiť – za rok 2015 sa spracovalo viac ako 930-tisíc žiadostí,“ uviedol riaditeľ SK-NIC, a.s. Peter Bíro.

SK-NIC, a.s. aktuálne eviduje vyše 5 500 registrátorov, ktorí pôsobia ako sprostredkovatelia služieb držiteľom jednotlivých domén, ktorých je však omnoho viac – takmer 70-tisíc. Najväčší počet z nich tvoria firmy a živnostníci v pomere 74,35 %, zatiaľ čo fyzické osoby tvoria 15,55 % a iné právnické osoby 10,1 % celkového počtu.

Zaujímavou štatistikou je, že podľa dĺžky názvu má najviac domén 8 znakov a viac ako 33-tisíc domén sa začína na písmeno „s“. Zvyšujúci sa počet operácií kladie nároky aj na komunikáciu s klientmi registra.

„Na rastúci počet domén a požiadaviek sme zareagovali začiatkom tohto roku aj skvalitnením našich služieb, keď sme spustili do prevádzky zákaznícky servis aj cez víkendy. V sobotu a nedeľu sú naši operátori k dispozícii v čase od 8:00 – 12:00 a zatiaľ sa nám potvrdzuje, že to bol správny krok,“ povedal v tejto súvislosti riaditeľ SK-NICu.

V rámci prebiehajúcich činností je nutné pripomenúť aj to, že v prvom štvrťroku 2016 by mala Komisia pre správu národnej domény .sk schváliť nové pravidlá pre registráciu domén, ktoré by mali najmä držiteľom priniesť hneď niekoľko výhod. Správca národnej domény .sk takisto participuje na aktuálnych diskusiách o vývoji doménového prostredia v kľúčových relevantných organizáciách CENTR a ICANN, kde sa okrem iného zapojil aj do bezpečnostných aktivít dotknutých organizácií.

Značky: