Tejto téme sme sa venovali už v minulosti a boj o dominanciu prehliadača pokračuje.

Na webe ghacks.net sa objavila informácia o postoji zakladateľa spoločnosti Vivaldi Technologies, Jón von Tetzchnerom, s kritikou na praktiky Microsoftu. Tetzchner založil prehliadač Opera v 90-tych tokoch. V roku už za Vivaldi predstavoval funkciu CEO a tento prehliadač sa čoraz viac dostáva do popredia. Svojím konceptom sa môže podobať na ultraľahký prehliadač no aj na plne naložený, taký ako bol kedysi Netscape Navigator.

Kritika je smerovaná na praktiky s predvoleným prehliadačom Edge vo Windows 11. Je ťažké ho zmeniť na iný a Microsoft vám zámerne hádže polená pod nohy s cieľom presadiť svoj prehliadač. Objavila sa aj informácia o tom, že toto by sa mohlo zmeniť a Windows 11 umožní jednoduchšie nastavenie iného prehliadača, než výrobcom neustále vnucovaný Edge. Veď napokon takéto správanie, síce v jemnej obmene potrestala Európska Únia pokutou 731 miliónov USD a Microsoft tak čelil problémom s pretláčania svojho prehliadača Internet Explorer a znemožňovanie férovej súťaže. Rok 2013 nebol pre Microsoft najšťastnejší.

Zdroj: The Verge
Skutočne stupídne hlásenie. Ale taká je asi úroveň používateľov systému Windows. Aspoň takto tipujeme, že si to myslí Microsoft

Vraj si môžete vybrať

Iste si mnohí z vás spomínajú na tzv. Ballot Screen. Išlo o obrazovku zobrazenú po štarte Windows 7 od istej aktualizácie. Tá obsahovala možnosť vybrať si prehliadač. Dialo sa to aj pri čerstvej inštalácii systému. Inicializátorom procesu, ktorý vyústil až do tejto záležitosti bola firma Opera Norway, s jej prehliadačom Opera. Tak ste mali nakoniec na výber z niekoľkých možností. Ich poradie bolo náhodné a toto malo byť riešenie, aby ste nezostali pri Internet Exploreri ale vybrali si niečo iné.

Nakoniec to bolo trochu otravné a neskôr sa toto okno zrušilo. Kto chce, prehliadač si stiahne. Jednou z niekdajších požiadaviek bolo „nepribaľovať“ Internet Explorer do operačného systému. Myslíme, že dnes je situácia mierne odlišná a do istej miery by sa dala aplikovať aj na minulosť. Kto chce, nájde si svoj obľúbený prehliadač. Kto ho nepotrebuje, ocení, keď v systéme jeden je. Takisto máte v systéme predinštalovaný kancelársky balík. Nikto z toho nerobí vedu.

Pre Office to neplatí

Na spresnenie, konkurenčné firmy nie sú v postavení, aby z toho „robili vedu“. Kto by to robil? Corel so svojím balíkom WordPerfect? Apple so svojím iWork? Je to zároveň iná situácia. Iste by sme našli mnoho podobností a rozdielov. Tu ale ide o ovládanie trhu a lepšie sa to robí internetovým prehliadačom ako kancelárskym balíkom. Hoci tento príklad by skôr nasvedčoval, že to bude naopak. Predsa každá firma potrebuje kancelársky balík. Áno ale internetový prehliadač je na zbieranie meta informácií lepší.

Vivaldi nasledoval Operu

Teraz sa deje to isté a ako sám Tetzchner dodáva, Microsoft využíva aj svoj prehliadač Bing. Vo výsledkoch hľadania sa bežne stretnete s odporúčaním na prehliadač Edge. Toto je len ďalšou kvapkou, hoci niečo podobné robí aj Google vo svojom vyhľadávači. Odporúča na Google Chrome. Celkovo by to tak príliš nebilo do očí, ak by pretláčanie Edge v systéme Windows 11 nebolo tak okaté a nútené.

Zdroj: ghacks.net
Toto zobrazuje Bing v rôznych prehliadačoch, ak to nie je Edge

Takto si výrobca poisťuje svoju pozíciu na trhu a ak chcete zbierať informácie o používateľoch, browser je jedna z možností. Nie že by vás Edge priamo sledoval alebo nebol bezpečný, no internet je dôležitá komunikačná tepna. Nebyť pri nej by bola pre Microsoft zásadná chyba. Nakoniec sa Edge stane tak otravným, že si ani neuvedomíte, ako ho používate.

Kto sa preň rozhodne dobrovoľne, chybu neurobí. Je to dobre navrhnutý prehliadač. Trochu menej nátlaku by ale uvoľnilo atmosféru v konkurenčnom vnímaní sveta prehliadačov. Vivaldi totiž nie je jediná firma, ktorá sa na tieto praktiky ozýva. Dá sa hovoriť o nekončenom príbehu. Na Microsoft to skúsil Netscape Navigator, Opera, Vivaldi ale svojho času aj Firefox.

Zdroj: ArsTechnica
Naozaj otravné ale keď si nedáte pozor, zase máte predvolený Edge

Active Desktop

Keď bol Internet Explorer 3 vo Windows 95, nikto si ho ani nevšimol. Avšak Internet Explorer 4.0 vo Windows 98, to už je iná pesnička. Procesy boli zdĺhavé a ťažko by ste aj v tej dobe čakali niečo jednoznačné a rýchle. O čo išlo? No, v prvom rade zabudnite na reči o konkurenčnom výbere a dať možnosti používateľovi na výber. Jednou z vecí, ktorá bola skutočne problém, je previazanie IE s operačným systémom. Chcete vedieť ako to dopadlo pre vás? Nie pre súdy, nie pre zúčastnené strany na snáď aj zbytočných procesoch, ale pre vás. Tak dnes sa Prieskumník nezmení na prehliadač, keď do neho napíšte URL adresu. Adresa sa ale presmeruje na váš predvolený prehliadač a stránka sa zobrazí v ňom.

V minulosti to fungovalo tak, že sa zmenilo rozhranie Prieskumníka na Internet Explorer a stránka sa zobrazila priamo v tomto okne. Previazanosť bola ale na inej úrovni. Volala sa Active Desktop a vy ste mohli využiť integráciu ActiveX prvkov tak, aby sa webová stránka zobrazila na pracovnej ploche. Pravdepodobne ste si to vyskúšali a neskôr nepoužívali. Toto bolo totiž značne náročné na systémové zdroje.

Aktívna plocha a naozaj previazanie prehliadača sa systémom, toto bol problém. To ale nikomu nebránilo používať vlastný prehliadač. Chápeme ostatných vývojárov prehliadačov, že im toto prekáža. Používateľ sa ale musí rozhodnúť sám a teraz je otázka, či ten, ktorý používa Edge lebo mu ho ponúkol Windows, má motiváciu inštalovať niečo iné. Nechceme sa dotknúť znalostí mnohých používateľov, ale tí pravdepodobne neriešia tieto záležitosti a používajú Edge, lebo „vždy sa im to nejako prepne“.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.