Hry s umelou inteligenciou nakoniec nebudú na čiernom zozname.

Pôvodné informácie hovorili o tom, že herná platforma Steam bude blokovať hry, ktoré používajú prvky umelej inteligencie a porušujú autorské práva. Používanie tohto inovatívneho prvku neznamená automaticky porušovať autorské práva, avšak v mnohých prípadoch sa to deje. Tento problém sa objavuje nielen pri generovaní textov, ich kopírovaní a následnom použití v prácach, kde by sa používať nemali, ale napríklad aj pri generovaní obrázkov.

Po sérii príspevkov na sieti Reddit sa na serveri The Verge objavila informácia, že Steam nebude blokovať vydávanie takýchto hier. Prvotne sa hovorilo o tom, že akékoľvek prvky AI môžu poškodiť vydanie hry na tejto platforme. Podľa vyhlásenia spoločnosti Valve nie je cieľom odradiť od používania AI v tejto službe. Pracujú na tom, ako ju začleniť do už existujúcich pravidiel hodnotenia. Znamená to, že budú skúmať, akou formou bola umelá inteligencia použitá a či vývojári neporušujú autorské práva.

Pravdepodobne pôjde o podobný proces, ako používa napríklad YouTube s analýzou vloženej hudby alebo autorsky chránených videí. Znamená to, že do videa si môžete pridať hudbu, avšak nesmie byť autorsky chránená. V prípade, že ide použitie chráneného obsahu, musíte doložiť súhlas vlastníka autorských práv.

Čoraz väčšie používanie umelej inteligencie budú využívať aj samotní vývojári. Ide najmä o použitie v súvislosti s NPC alebo napríklad generovaním herného prostredia. Ide o praktiky, ktoré sú bežné. Už niekoľko rokov sa používajú nástroje na generovanie prírody, oblohy alebo iných prvkov, ako napríklad trávový porast či iný typ zelene. Toto je však len jedna časť a umelá inteligencia dokáže podstatne viac ako generovať jednoliate prostredia. Uvidíme, ako bude využívanie tohto nového prvku napredovať. Nakoniec veď samotní hráči rozhodnú o tom, čo sa im páči a čo nie.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.