Na trh príde v decembri 2021.

Valve, vývojár hier série Half-Life a prevádzkovateľ herného obchodu Steam, sa opäť snaží uspieť na trhu s hardvérom. Po uvedení herného ovládača Steam Controller, ktorý dosiahol diskutabilný úspech, teraz predstavil zariadenie s názvom Steam Deck.

Novinku od Valve možno definovať ako herný prenosný počítač, resp. prenosnú hernú konzolu, ktorá chce konkurovať Nintendu Switch. V skratke povedané, ide o prenosný počítač so 7-palcovým displejom, ktorý je určený iba na hranie hier z ponuky obchodu Steam.

Steam Deck ponúka 4-jadrový procesor od AMD, ktorý je založený na architektúre RDNA 2. Vo výbave má zabudovanú grafický čip, 16 GB RAM a 64 až 512 GB úložisko. Zabudovaný displej má uhlopriečku 7 palcov a rozlíšenie 1280 × 800 pixelov. Obnovovacia frekvencia je 60 Hz.

Za 419 až 679 eur

Súčasťou konštrukcie sú tiež bočné gamepady, ktoré slúžia na ovládanie hier a zariadenia – rovnako, ako je tomu v prípade konzoly Nintendo Switch. K dispozícii sú tiež dva malé touchpady a štyri zadné tlačidlá. Steam Deck využíva operačný systém Steam OS, k dispozícii je tiež Linux.

Steam Deck sa dostane na trh v decembri a k dispozícii bude v troch konfiguráciách, ktoré sa odlišujú veľkosťou a typom úložiska a takisto aj matným sklom na displeji v prípade najvyššej konfigurácie. Valve uvedie na trh aj dokovaciu stanicu, ktorá uľahčí pripojenie zariadenia k externému displeju.

Ak vás Steam Deck zaujal, ďalšie informácie nájdete na oficiálnom webe. Cez obchod Steam si budete môcť novú konzolu predobjednať od 16. júla 2021, 19:00 nášho času. K dispozícii bude od decembra.

Steam Deck

Steam Deck bude k dispozícii v troch konfiguráciách. Zdroj: Steam

Zdroj: Steam

Prečítajte si aj:

Nintendo Switch OLED oficiálne: Nový displej, rovnaký výkon

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit