Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dnešným dňom sa zrodila spoločnosť STELLANTIS NV [STLA] , svetový líder v novej ére udržateľnej mobility zameranej na poskytovanie slobody pohybu prostredníctvom jedinečných, cenovo dostupných a efektívnych riešení v oblasti dopravy, ktorá má výnimočnú pozíciu pri zachytení vzrušujúcich príležitostí v tomto globálnom odvetví prechádzajúcom rýchlymi a hlbokými zmenami.

Spoločnosť STELLANTIS, ktorá sa sformovala spojením dvoch skupín so silnými výsledkami a zdravými financiami, je skutočne globálnou spoločnosťou so 400 000 rozmanitými, vysoko talentovanými a skúsenými zamestnancami, ktorí navrhujú, vyvíjajú, vyrábajú, distribuujú a predávajú vozidlá a riešenia mobility po celom svete, pričom si zachovávajú hlboké korene v komunitách, v ktorých žijú a pracujú.

11-člennú správnu radu vedie predseda John Elkann. Carlos Tavares ako generálny riaditeľ vedie jeden z najskúsenejších a najúspešnejších manažérskych tímov v tomto odvetví, ktorého rozmanitosť, skúsenosti a konkurenčný duch sú iba niektorými z kľúčových silných stránok. Vďaka množstvu výkonných talentovaných zamestnancov, ktorí sa neúnavne venujú zlepšovaniu a inováciám, má Stellantis skvelú pozíciu na to, aby pokračovala v stopách zakladajúcich spoločností a vytvárala hodnoty pre všetky zúčastnené strany, ktoré sa riadia spoločným princípom: pokúšať sa o zmenu súčasného stavu.

S hrdým dedičstvom s trvaním už 125 rokov je STELLANTIS domovom celého portfólia slávnych značiek, ktoré zdobili cestu a dobývali pódiá vo svete motoršportu. Založené vizionármi, ktorí do týchto značiek vtlačili vášeň a konkurenčného ducha, značky pokrývajú celé spektrum segmentov trhu od luxusných, prémiových a bežných osobných vozidiel až po ťažko nabíjateľné pickupy, SUV a ľahké úžitkové vozidlá, ako aj špecializovanú mobilitu, finančné značky, značky náhradných dielov a služieb.

STELLANTIS už má dobre zavedené zastúpenie v troch regiónoch – Európe, Severnej a Latinskej Amerike – a to okrem významného nevyužitého potenciálu na dôležitých trhoch, ako sú Čína, Afrika, Blízky východ, Oceánia a India. S výrobnými prevádzkami vo viac ako 30 krajinách má spoločnosť schopnosť efektívne plniť a prekonávať očakávania spotrebiteľov a dodávať vozidlá a služby bezkonkurenčnej kvality na viac ako 130 trhoch.

STELLANTIS začína z pozície značnej sily s robustnými prevádzkovými maržami odrážajúcimi vedúce pozície spoločnosti v Severnej Amerike, Európe a Latinskej Amerike. Spoločnosť očakáva, že svoju veľkosť a úspory z rozsahu využije ako prostriedok umožňujúci investovať do inovatívnych riešení mobility pre svojich zákazníkov so zameraním na ročné synergie viac ako 5 miliárd EUR v rovnovážnom stave. Tieto odhady synergie sa dosiahnu implementáciou inteligentných nákupných a investičných stratégií, optimalizáciou pohonnej jednotky a využitia platforiem, uplatnením špičkových výskumných a vývojových aktivít a neustálym zameraním na efektívnosť výroby a nástrojov. Tieto odhady synergie pritom nerátajú s uzavretím žiadnej existujúcej výrobnej prevádzky.

Deväť riadiacich výborov zabezpečí efektívnu prevádzkovú štruktúru od prvého dňa vrátane celofiremného výkonu a stratégie, plánovania, regiónov, výroby, značky a stylingu.

Portfólio spoločnosti STELLANTIS je jedinečne vhodné na to, aby ponúklo výrazné a udržateľné riešenia mobility, ktoré uspokoja vyvíjajúce sa potreby zákazníkov, pretože zahŕňajú elektrifikáciu, konektivitu, autonómne riadenie a zdieľané vlastníctvo. Pretože elektrifikovaný trh neustále rastie, STELLANTIS  má dnes dobrú pozíciu s 29 dostupnými elektrifikovanými modelmi a do konca tohto roka plánuje predstaviť ďalších desať vozidiel.

Spoločnosť je pevne odhodlaná aktívne sa podieľať na prispievaní do spoločností, v ktorých pôsobí, pretože sa snaží dosiahnuť dlhodobý cieľ uhlíkovej neutrality vo všetkých výrobkoch, výrobných centrách a ďalších prevádzkach.

Pri tejto príležitosti John Elkann povedal:

„Nie je náhoda, že sa STELLANTIS rodí práve vtedy, keď náš svet vyžaduje nový druh automobilovej spoločnosti, ktorá bude presadzovať čisté a inteligentné riešenia na zabezpečenie slobody pohybu pre všetkých. Náš globálny rozsah a dosah nám poskytuje zdroje na investovanie do najmodernejších technológií, výraznej excelentnosti a neprekonateľného výberu pre našich zákazníkov. No našou najväčšou konkurenčnou výhodou je od prvého dňa práve geografická a kultúrna rozmanitosť ľudí v spoločnosti  Stellantis. Sú to oni, ktorí svojou energiou, svojim know-how a neustálym nasadením robia zo Stellantis to, čím je dnes. A sú to oni, kto každý deň vybuduje pre túto novú éru mobility ešte lepšiu firmu.“

Carlos Tavares okomentoval prvý deň cesty spoločnosti Stellantis takto:

 „Je to úžasný deň. Rok po oznámení tohto projektu sa rodí Stellantis, a to bez ohľadu na bezprecedentné spoločenské a ekonomické výkyvy spôsobené pandémiou COVID-19. Chcem úprimne poďakovať všetkým tímom, ktoré to umožnili, a tiež poďakovať všetkým zamestnancom, ktorí počas tohto mimoriadneho roku pokračovali v posúvaní našej činnosti vpred.  Je to známkou agilnosti, kreativity a prispôsobivosti našej spoločnosti, ktorej cieľom je byť radšej skvelá ako veľká, a odhodlaná byť oveľa viac ako len súhrnom jej častí. Je to tiež ďalší signál odhodlania novej spoločnosti byť popredným hráčom v automobilovom priemysle v tomto neustále sa meniacom prostredí Stellantis verí v „snahu o veľkosť“ a zvyšovanie blahobytu svojich zamestnancov.“

Nová spoločnosť sa začala obchodovať včera, 18. januára, na burzách Euronext (Paríž) a Borsa Italiana (Miláno) a dnes aj na burze v New Yorku.

Značky: