Mať vlastný web aj bez znalostí programovania, to by chcelo viacero z nás. Avšak učiť sa spravovať na začiatok pomerne zložité redakčné systémy nebýva najschodnejšia cesta.

Na druhú stranu využívať rôzne aplikácie, ktoré majú len polovičné riešenia, tiež nie je správna cesta. WebSite X5 je však veľmi blízko redakčného systému. Toto je totiž kompletne vybavený program na to, aby ste si vytvorili vlastný web.

Existujú tri verzie – Start, Evolution a najvyššia verzia Professional.

Začíname

Najnovšia verzia spravila poriadny skok dopredu a to znamená, že si tu vytvoríte nielen blog alebo jednoduché stránky vašej firmy či kompletný e-shop a to s detailnými možnosťami. Je vskutku málo takto výborných programov, ktoré si obľúbite. Dokonca sa dá použiť aj na firemné stránky. Netvrdíme, že sa softvér vyrovná redakčnému riešeniu ako WordPress, no možnosti, akými sa tu tvoria weby, vás očaria. Všetko sa robí myšou, teda až na samotné texty.

Pripravených je 500 šablón, ktoré sú navyše responzívne. To znamená, že vytvárate webové stránky kompatibilné nielen s počítačom, ale aj mobilným telefónom a tabletom. Všade sa zobrazia správne. Kto potrebuje, dokáže si responzívny web upraviť po svojom. To ale platí pre všetky vlastnosti webových stránok, ktoré tu program ponúka. Každá šablóna sa dá upraviť a to vrátane zámeny objektov, prispôsobenia záhlavia a pätky ako aj celková farebnosť.

Súčasťou programu je cez 700 000 obrázkov a ilustrácií, ktoré využijete v každej mysliteľnej oblasti vášho webu. Kategórie ako Móda a krása, Dizajn, Obchod, Jedlo, Komunita a vzdelávanie, Šport, Technológie a ďalšie témy, využijete prakticky všade. Čo nebude podľa vašich predstáv, jednoducho upravíte a zameníte. Aj vďaka tomu, že legálne môžete využívať státisíce doplnkovej grafiky.

WebSite X5 je zrelý aj na štruktúrou náročnejšie weby. Tu sa dá vytvoriť viacúrovňové menu vo vlastnom CSS štýle s rôznymi animáciami. Síce sme v úvode načrtli možnosť jednoduchej tvorby stránok, no dokážete tu venovať vzhľadu poriadne veľa času. Na výber je preddefinovaný štýl, no zabaviť sa vlastným štýlom, tieňovaním, grafike, tvaru položiek, aplikovaním na viac stĺpcov, dokážete poriadne dlho.

Stále však netreba nič programovať. Kaskádové štýly (CSS) stránky si totiž definujete výberom písma a jeho grafického vzhľadu prakticky rovnako, ako keď meníte písmo vo Worde. Samostatne pre hlavný text, odkazy, textové polia, tlačidlá alebo text v pätke stránky.

Kód sa generuje v HTML5 a CSS 2.1/3 a je optimalizovaný pre vyhľadávače.

Špeciality

Na stránku si môžete pridať aj plávajúce okno. Napríklad v čase nejakej akcie alebo len s formulárom na zadanie emailu. Určite ste videli aj špeciálne stránky, v ktorých sa prezentoval nejaký produkt. Majú také zvláštne rolovanie. Kolieskom myši sa mení pozadie aj obsah a stránka tvorí jednu líniu. Tak presne toto sa dá spraviť aj tu. Vytvoriť multi-jazykovú verziu? Žiadny problém. Takisto pridanie video alebo audio súboru na stránku. Samozrejmosťou je pridanie emailového formulára. Bez jediného riadku kódu si nielen vyberiete, čo vo formulári chcete mať, ale aj to, ako bude vyzerať.

Páčila sa nám možnosť produktového katalógu. Toto je vhodné napríklad, ak vyslovene nechcete formu e-shopu, ale skôr priateľskej stránky s prehľadným členením vašich produktov. Ak sa predsa len rozhodnete robiť webový obchod, je tu limit 10 000 položiek. To vo výsledku prakticky nebude pre menšie obchody obmedzujúce. Integrácia bankovníctva je až vo verzii Professional. Tu je však podpora pre PayPal.

Textový editor sa podobá na ten, ako v pokročilom textovom editore. Stránka sa vytvára tak, že si ju vizuálne delíte na akúsi tabuľkovú štruktúru. Do jednotlivých buniek potiahnete myšou textové pole, pod ňu napríklad emailový formulár, vedľa do bunky napríklad galériu obrázkov atď. Potom dvojklikom vstupujete do každému prvku a ďalej upravujete podľa jeho možností.

Vstavaný modul Galéria obrázkov obsahuje aj editor fotografií. Stále sa všetky grafické úpravy, ako orezanie, filtre, masky, orámovanie a ďalšie vytvárajú tu. Ani pri týchto činnostiach neopúšťate program. WebSite X5 vytvorí automaticky aj miniatúry, takže ani v tomto kroku netreba použiť nejaký externý program.

WebSite vytvorí web tak, aby sa dal spracovať priamo cez on-line Control panel. Nepotrebujete mať teda na správu webu nainštalovaný tento program. Získate podporu pre SEO, vlastný nástroj na sledovanie štatistiky návštevnosti a tiež integráciu systému na pridávanie komentárov.

Hlavné výhody:

  • alternatíva k redakčnému systému
  • 500 šablón zadarmo
  • grafika na voľné použitie
  • kompletné úpravy bez programovania
  • vhodné pre blogy aj firemné weby
  • obrovská zásoba funkcií a modulov štandardizovaný web
  • responzívne stránky

Link: www.WebSiteX5.com

WebSite X5 Start 13 zadarmo

V spolupráci s firmou Incomedia vám prinášame verziu Start úplne zadarmo. Môžete v nej vytvárať webové stránky.

Oproti ostatným dvom pokročilým verziám je menej vybavená, no stále podporuje tvorbu vlastného menu, textový editor, pridávanie video alebo audio obsahu priamo do stránky, tvorbu animácií alebo editor šablón.

Verzia Start stále ponúka vytváranie webov optimalizovaných aj pre mobilné telefóny, FTP prístup a integráciu s pluginmi sociálnych sietí.

Link na stiahnutie: 

http://go.websitex5.com/touchitstart13sk/start

Registrácia plnej verzie Start:

https://www.websitex5.com/magazine/touchitstart13sk

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.