Inštalačný balík opráv vylaďuje Windows z pohľadu spolupráce s hardvérom.

Microsoft uvoľnil záplatu pre Windows 10 verzie 2004 a 20H2 s označením KB4598242 zameranú na hardvérovú kompatibilitu s viacerými zariadeniami. Ide o kumulatívnu opravu, ktorá je distribuovaná v klasickom kolobehu „aktualizačných utorkov“.

Podľa firmy je zameraná na vylepšenie bezpečnosti pri používaní externých zariadení ako napríklad herných ovládačov, tlačiarní a webových kamier. V závislosti na tom, akú verziu systému, bude aplikovaná oprava s rôznym dopadom.

Teda používatelia, ktorí majú staršiu verziu (2004) dostanú bezpečnostnú opravu týkajúcu sa súčasti Printer Remote Procedure Call, ktorá umožňuje tlač z aplikácií. Je to procedúra, ktorá býva terčom útoku hackerov a dá sa zneužiť nielen na prístup k dátam používateľa.

Vo verzii 20H2 sa táto oprava nemusí aplikovať, hoci ju kumulatívna oprava obsahuje. Aktualizácia systémových knižníc Printer RPC je totiž súčasťou systému 20H2 od základu. Teda minimálne po daný moment a bezpečnostné opravy v aktuálne vydanej záplate.

Výrobca ďalej opravoval súčasti ako Windows App Platform / Frameworks, Windows Media, Windows Fundamentals, Windows Kernel, Windows Cryptography, Windows Virtualization, Windows Peripherals a Windows Hybrid Storage Services.

Je to jedna z aktualizácií, ktorá neprináša žiadne na pohlaď viditeľné zmeny a stará sa o vnútornú bezpečnosť a správny chod systému. Opäť si ju môžete stiahnuť manuálne aj zo stránok Katalóg služby Microsoft Update.

windows update settings

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Ako ukázať verziu Windows 10 na pracovnej ploche?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.