Nová verzia má svoju pravidelnú dávku vylepšení, je to taký Winamp pre obrázky.

Neustále vyvíjaný a cibrený. Aplikácia IrfanView je k dispozícii v 32 a 64-bitovej verzii. Dá sa stiahnuť zo svojho webu ako aj z Microsoft Store. Rovnako je možné aplikáciu používať ako predvolenú na otváranie grafických súborov.

Silnou stránkou je jednoduchosť a rýchlosť. Žiadne zdĺhavé spúšťanie aplikácie. Aj preto sa stala synonymom prehliadača obrázkov už v časoch operačného systému Windows 95.

Verzia 4.62 používa nový PDF plugin, zobrazený obsah môžete pripojiť k vami vybranému PDF a tiež je tu možnosť uložiť slideshow ako MP4 video. Ďalšie zmeny sa týkajú rozhrania a možností pri ukladaní súborov cez dialógové okná. Pribudla aj možnosť porovnať obrázky a tiež kopírovania a vkladania do obrázkov cez kruhový výber, pri držaní Ctrl aj som zachovaním pomeru strán. Ako vidno tieto sú viac vnútorné a charakteru na vyladenie a vyšperkovanie už tak vysoko funkčného programu.

Pluginy, ktoré boli takisto aktualizované, nie je nutné používať a je na vás, čo chcete mať v systéme. Aj preto sú dodnes oddelenou súčasťou. Na bežnú funkcionalitu tohto programu vám stačí základná inštalácia. Pri sťahovaní pluginov si dajte pozor, aby ste stiahli tie, ktoré patria k správnej bitovej verzii IrfanView.

Ich inštalácia je jednoduchá. Stačí ju spustiť a inštalačný program sám vyberie cestu, kam ich treba nainštalovať. Stačí len potvrdiť. Kto pracuje s rôznymi formátmi, fotografuje alebo len chce mať zaručenú kompatibilitu s rozličnými súbormi na prehliadanie, určite si treba pluginy nainštalovať.

Program podporuje tzv. skiny na lištu tlačidiel. Tematické ikony si môžete stiahnuť tu a zamieňať ich za štandardnú grafiku ovládacích prvkov v programe.

Zdroj: IrfanView

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.