Spoločnosť Vivaldi, minulý mesiac urobila veľký krok. Spustila svoju Beta verziu prehliadača pre mobilné zariadenia.

Obľúbený prehliadač Vivaldi pre počítače, konečne prichádza aj do mobilného segmentu, v ktorom bol dlho požadovaný a používateľmi veľmi očakávaný.

Nakoľko je prehliadač zatiaľ iba v Beta verzií, je viditeľne chudobnejší na ponuku nástrojov a funkcií ako jeho starší „brat“ v stolnej verzií. No určite ho používateľ vie jasne identifikovať od konkurencie. Momentálne je dostupný iba pre Android zariadenia, na iOS zariadenia príde prehliadač trošku neskôr.

Vývojári sa snažili priniesť zo stolovej verzie napríklad poznámky, kôš pre zatvorené listy, kopírovanie listov, zachytenie stránok, prezývky pre vyhľadávače a záložky.

Po spustení prehliadača je zobrazený klasický rýchly prístup. V hornej časti je zobrazený adresný riadok s aktuálnym vyhľadávačom a ikona ponuky.

V dolnej časti sú zobrazené navigačné šípky pre prehliadanie, tlačidlo vyhľadávania, ikona „bočného panela“ (zo stolovej verzie) pre prístup k správcovi záložiek, poznámok, sťahovania a histórie.

V pravom rohu je zobrazený počet aktuálne otvorených listov, kde po otvorení je možné ich zatvárať, presúvať, otvárať nové. V hornej lište je následne poskytnutá možnosť pre otvorenie súkromného listu (ktorý funguje ako súkromné okno pri stolovej verzií), synchronizovaných listoch alebo nedávno zatvorených listoch.

Čo sa týka nastavení prehliadača, momentálne toho veľa nie je, nakoľko je to Beta verzia. Nájdeme tam základné nastavenia pre určenie predvoleného vyhľadávača, správu hesiel, pridanie platobných kariet alebo správu predvolených adries. Medzi nastaveniami nechýba ani synchronizácia, zmena motívov vzhľadu (zatiaľ iba svetlý alebo tmavý).

Pri pokročilých nastaveniach je možnosť pre správu Súkromia (sledovanie, prednačítavanie stránok, či povoľovanie stránkam, aby zisťovali uložené spôsoby platby), vymazať údaje prehliadania. Pri vymazaní údajov je možné zvoliť si medzi základným mazaním –  obdobie a druh mazaných súborov (údaje histórie, súbory cookie, obrázky a súbory vo vyrovnávacej pamäti) alebo pokročilým mazaním – ako vymazanie hesiel, údajov z formulárov a nastavení webových stránok.

Medzi ďalšie nastavenia je v ponuke – Dostupnosť možné nastavenie veľkosti písma, zjednodušenie zobrazenia alebo povolenie priblíženia. Ďalej v ponuke – Nastavenia webu je možné aktivovať alebo blokovať prvky na stránke (súbory cookie, polohu, kameru, senzor pohybu, mikrofón, java skript, upozornenia alebo automatické sťahovanie).

Prehliadač Vivaldi pre mobilné zariadenia dostupný v dvoch formách. V „stabilnejšej“ a testovacej verzií. Podobne ako pri stolovej verzií, nadšenci a netrpezlivci môžu používať Snapshot verziu s častejšími aktualizáciami počas, ktorých budú pridávané nové funkcie a opravy ale na druhej strane s rizikom menšej stability a funkčnosti aplikácie.

Prehliadač Vivaldi pre Android si môžete stiahnuť z oficiálnych stránok alebo priamo z Google Play.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Vivaldi 2.7: Prineste si väčšiu produktivitu do svojho dňa

Značky: