Prinášame celosvetovo známy program na úpravu obrázkov. Je skutočne komplexný a môže tvoriť neoddeliteľnú aplikáciu vo vašom systéme na úpravy a prezeranie fotiek. Správca hesiel zase ponúka uchovávanie informácií na bezpečnom mieste a automatizovanie ukladania prihlasovacích údajov. Oba programy si môžete stiahnuť zadarmo.

Ashampoo Photo Commander 12

Fotografický editor a organizátor obrázkov v plnej verzii sa zíde každému. Nielen tým, čo majú doma fotoaparát. Keďže dnes každý fotí niečo aj s mobilom a mnohí ho využívajú ako primárne fotozariadenie, bude na fotografiách čo upravovať. Program má kompletne slovenské rozhranie, čo zjednoduší prácu začiatočníkom. Základom je organizovanie fotografií do albumov, no program nenaruší už vytvorenú adresárovú štruktúru.

box_right_ashampoo_photo_commander_12_800x800_rgb_vyd2015_6_nowat

Na prezeranie má optimalizovaný panel, kde sa dajú zaškrtávať adresáre, ktoré chcete do výberu zobrazených fotiek zahrnúť. Potom ich uvidíte na jednom mieste. Ideálne je obrázky spracovávať a pridávať im detaily. Na základe toho sa dajú triediť. Vyhľadať fotografie môžete na základe EXIF informácií alebo na základe vlastných značiek. V prípade, že máte rôzne formáty obrázkov, ľahko ich vytriedite. Na najpoužívanejšie formáty sú priamo na hlavnom paneli filtrovacie políčka. Voľbou každého z nich pridáte ďalší formát do zobrazenia. Medzi organizovaním obrázkov a ich úpravou sa prepína dvojitých kliknutím. Je to rýchle a vždy sa vrátite na pôvodné zobrazenie v minulom kroku.

Program je zameraný na úpravy, ktoré sa dajú vykonať niekoľkými kliknutiami a prichádza s funkciami v zrozumiteľnej forme. Namiesto odborných názvov, ktoré mnohým nič nehovoria, sú použité názvy akcií. Najdôležitejšie sú umiestnené v tlačidle Optimalizovať. Z jeho menu si vyberiete či chcete optimalizovať farby, kontrast alebo iné parametre. Priamo odtiaľto ich prepnete do ČB režimu. Výhodou je, že sa nemusíte hrať s krivkami, ale na rozdiel od takéhoto podania funkcie si vyberiete funkciu Zosilniť farby. Efekty v štýle Instagramu nájdete takisto hneď z hlavného menu a aktuálne zobrazený obrázok na ňom sa ukáže vo všetkých dostupných variantoch. Nepotrebujete sa postupne prepínať, skúšať a pamätať si názov efektu, ktorý sa k obrázku hodil najviac.

Zobrazenie náhľadu obrázkov

Zobrazenie náhľadu obrázkov

Photo Commander sa hodí aj na zlepšenie kvality skenovaných fotiek. Automaticky odstraňuje škrabance, no v prípade vlastných požiadaviek ponechá výber oblasti na používateľa. To platí aj pri ostatných funkciách, no je tu jasná orientácia pre používateľov – negrafikov.

Program odporúčame využiť aj pri tlači fotografií. Môžete využiť klasický režim jedného obrázka na jeden list papiera podľa jeho formátu alebo si vytlačiť rôzne indexové zoznamy. Program robí automatické zálohy fotografií, preto ich nemusíte kopírovať ručne a môžete sa smelo pustiť ich úprav. Pre niekoho bude vhodný aj export do formátu PDF, samozrejme je tu pokročilá možnosť exportovania do iných formátov. Hromadná konverzia tak nie je problém.

Každý obrázok sa dá upraviť o ďalšie efekty. Medzi ne patria geometrické tvary, rôzne cliparty alebo napríklad dialógové bubliny. Tvar, farbu a celkový štýl takejto bubliny si vytvára každý sám. Nie ste limitovaní preddefinovanými vzormi.

Nám sa páčilo aj vytváranie HTML albumov. Sprievodca generovaním HTML je skutočne detailný. Vlastne je to ideálny spôsob pre tých, čo sa nechcú púšťať do úpravy kódu v šablónach galérií, ktoré si stiahli na internete. Tu si nastavíte výstupný formát obrázkov, zvolíte prítomnosť navigačných tlačidiel, veľkosť náhľadov z pôvodných obrázkov a tiež farebné ladenie albumu. Funkciu Koláž využijete pri tvorbe povedzme vianočných pohľadníc. Usporiadanie fotiek cez seba bude vyzerať skvelo. S týmto sme boli spokojní a je to ideálne riešenie pri tvorbe pohľadníc, ktoré si buď chcete vytlačiť alebo posielať emailom. Keď už sme pri pohľadniciach, takto pripravenú koláž môžete v samostatnej funkcii orámovať.

Registrácia
Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári stačí zadať emailovú adresu, na ktorú vzápätí príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:
Komplexná aplikácia na fotografie

Link: www.ashampoo.com
Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu touchIT

Program si stiahnete tu>> 

Password Manager Free

Správa hesiel na jednom mieste je vhodná pre používateľov, ktorí majú viac počítačov alebo používajú viac internetových prehliadačov. Program má plnú výbavu a podporuje integráciu do najpoužívanejších prehliadačov ako aj menej známych programov tohto typu. Definovať môžete nielen prístupové heslá zo stránok, ale aj ďalšie informácie. Je na vás, či si uložíte loginy z webov alebo údaje o platobných kartách.

PasswordBOX_vyd2015_6_nowat

Do programu sa dajú ukladať aj webové záložky, tajné poznámky a spravovať identity. To je vhodné, ak vyplňujete na webe rôzne údaje do formulárov podľa typu stránky. Password Manager podporuje aj ukladanie prihlasovacích údajov priamo do aplikácií. Terčíkom, ktorý funguje potiahnutím myšou na aplikáciu, si prenesiete informácie o programe do tohto správcu hesiel. Takisto je možné vytvoriť zoznam webov, ktoré bude program ignorovať. Odporúčame postupne využívať funkcie tohto programu, každé ďalšie prihlasovanie bude podstatne rýchlejšie a raz zadané heslo v IE ľahko využijete napríklad v Chrome.

Správca hesiel ponúka viac ako len ukladanie prihlasovacích údajov

Správca hesiel ponúka viac ako len ukladanie prihlasovacích údajov

Registrácia
Počas inštalácie sa zobrazí registračné okno, do neho stačí vložiť vašu emailovú adresu. Po potvrdení okna, príde do zadanej emailovej schránky verifikačný link, ktorý zároveň vytvorí účet u výrobcu softvéru. Ďalšie detaily na zobrazenej stránke môžete vyplniť, no nie je to nevyhnutné. Potom stačí kliknúť na jedno z dvoch tlačidiel a zobrazí sa licenčný kód. Vložíte ho do zobrazeného registračného formulára v aplikácii.

Hlavné výhody:
Podpora prehliadačov, všetky heslá na jednom mieste, podpora bežných aplikácií, ukladanie súkromných poznámok

Link: www.supereasy.net
Cena: zadarmo pre čitateľov touchIT

Program si stiahnete tu>>

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.