Onkyo končí po takmer 80 rokoch.

Značka Onkyo sa počas rokov stala stálicou hi-fi scény. Preslávila sa výrobou klasických hi-fi súprav, ako sú reproduktory a gramofóny, a neskôr aj AV prijímačov. Aj napriek tomu, že na trhu je už od roku 1946, zdá sa, že spoločnosť nedokázala držať krok s meniacim sa dopytom spotrebiteľov a podala žiadosť na bankrot.

Portál What Hi-Fi? informuje, že spoločnosť už podala na okresnom súde v Osake návrh na bankrot s celkovými záväzkami vo výške 3,1 miliardy jenov, čo je v prepočte približne 24 miliónov dolárov. Onkyo sa už v auguste stiahlo z burzy, pričom dve dcérske spoločnosti vyhlásili dobrovoľný bankrot ešte v marci tohto roka.

Onkyo receiver
Onkyo receiver

Nádej na záchranu žije

Bola by veľká škoda, keby sa z trhu postupne vytratili všetky tradičné značky. To platí v každej oblasti, teda aj pri audiu. Spoločnosť Onkyo ešte v septembri predala svoje hlavné aktivity v oblasti domácej AV techniky spoločnostiam Sharp a Voxx International. Okrem toho predala aj svoju divíziu slúchadiel investičnému fondu. V konečnom dôsledku to znamená, že značka Onkyo celkom nezanikne a bude existovať popri spoločnostiach Sharp a Voxx.

Záchrana značky nevyšla

Prvé náznaky o zhoršujúcej sa situácii prišli už v roku 2019. Pred tromi rokmi bol preto svet hi-fi pripravený na veľkú fúziu. Spoločnosť Sound United, ktorá vlastní značky Denon a Marantz, sa chystala kúpiť Onkyo za údajných 73 miliónov dolárov. Mohol to byť nový začiatok pre japonskú spoločnosť, avšak tá fúziu na poslednú chvíľu zrušila.

Aj napriek neúspešnému obchodu sa Onkyo snažilo aj naďalej podnikať v menšom meradle, pričom táto snaha nepriniesla želaný úspech. Výsledok trojročnej snahy už poznáme.

Zdroj: What Hi-Fi?

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.