Aj tento segment webových služieb podľahne novým nariadeniam.

Stránky ako Pornhub, XVideos a Stripchat budú musieť spĺňať nové podmienky v súvislosti s novým zákonom o digitálnych službách označovaný ako DSA. Podľa magazínu The Verge s odvolaním sa na pôvodný zdroj Európskej únie, budú musieť splňovať podmienky podobne ako napríklad Facebook alebo Google. Ide totiž o veľkosť firmy resp. počet používateľov.

Od 17. februára 2024 totiž pre VOLP (Very Large Online Platforms), veľmi veľké online platformy s priemernou návštevnosťou 45 miliónov používateľov mesačne platia prísnejšie nariadenia. To mimo iné znamená dôslednejšie kontrolovanie veku používateľov, ktorý na platformu vstupujú a takisto dbať aj na ochranu pred šírením nelegálneho obsahu, napríklad objavovaním sa neplnoletých osôb vo videách a na fotografiách. Tiež bude musieť byť zvýšená kontrola deepfake videí, najmä v súvislosti s imitovaním skutočných osôb. Po novom by takýto obsah na uvedených stránkach byť nemal. Dôslednejší bude musieť byť moderovaný obsah a firmy musia byť prístupné externým auditom.

Pôvodný zoznam online platforiem, ktoré budú musieť dodržiavať prísnejšie pravidlá, zverejnila komisia ešte v apríli minulého roka. Išlo o 17 veľkých platforiem, medzi nimi napríklad Amazon, Meta, Apple, Twitter atď. Stránky s obsahom pre dospelých tam ale neboli. XVideos má podľa jej uvedených údajov 160 mil. „príjemcov“. Pornhub uvádza číslo 33 miliónov.

Organizácie ako European Digital Rights, Center of Democracy and Technology a European Sex Workers‘ Rights Alliance a do 30 ďalších uviedlo, že tieto počty sa javia ako veľmi malé. To je pravdepodobne dôsledok toho, že sa doteraz vyhýbali potrebe plniť nariadenia z DSA.

Zdroj: The Verge, EK

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.