Používatelia si veľmi často natáčajú videá na svoje smartfóny. Niektoré smartfóny obsahujú vo vlastnej nadstavbe aj jednoduchý strih videa, ale obyčajne ide skutočne len o strih a nič viac. Práve preto existujú nástroje na pokročilé spracovanie videa.

V tomto článku sa pozrieme na najlepšie z nich, všetky sme si vyskúšali na vlastnej koži a podelíme sa s vami o naše skúsenosti. Samozrejme, dá sa strihať aj zadarmo, ale ak to myslíte vážnejšie, sú pre vás určené platené verzie – často vo forme predplatného.

Zameriame sa aj na automatický strih, pri ktorom nie je potrebná vaša spoluúčasť a video sa z určených podkladov pripraví samo. Obyčajne máte potom možnosti takto pripravený strih ešte upraviť.

Premiere Rush (iOS, Android)

Jednou z najlepších aplikácií je Adobe Premiere Rush. Ide o prepracovanú a odľahčenú verziu programu Premiere Pro. Existuje pre iOS a Android a dá sa použiť aj na počítači. Inštaluje sa pomocou balíka Adobe Creative Cloud, musíte mať k tomu registráciu na Adobe Cloude.

Pri platenej verzii máte jednotlivé zdroje pre videá uložené v cloude a môžete napr. začať strihať video na smartfóne a potom ho dokončiť na počítači s macOS aj Windows. Aplikácia je v rámci balíka Adobe Express (11,99 eura/mesačne), môžete prejsť na verziu PRO, ktorá vám umožní používať plnú verziu aplikácie vrátane 100 GB cloudového úložiska.

Premiere Rush (iOS, Android)Zdroj: Premiere Rush
Premiere Rush (iOS, Android)

Všetky vaše projekty takto budú bezpečne zálohované a synchronizované. Aplikácia je pomerne jednoduchá na ovládanie a ľahko sa používa. Pri prvom použití vás prevedie názorným sprievodcom. Premiere Rush ponúka veľa základných funkcií, prechodov, ale aj pokročilejšie efekty a rôzne grafické šablóny.

Jeho výhodou je, že môžete strihať na viacerých stopách, čo väčšina bezplatnej konkurencie nedokáže. Videá sa dajú pripraviť aj v poloautomatickom režime – vyberiete si poradie klipov a Rush vám ich zostaví do výsledného videa.

Páči sa nám

  • Bez reklamného vodoznaku
  • Pokročilé funkcie pri strihu videa a strih na viacerých stopách
  • Synchronizácia s cloudom v platenej verzii
  • Podpora viacerých formátov (16 : 9, 9 : 16, 4 : 5 a 1 : 1)

Nepáči sa nám

  • Výsledné video býva objemovo oveľa väčšie ako pri iných programoch

Quik (iOS, Android)

Quik je aplikácia od spoločnosti GoPro, čo je preslávený výrobca akčných kamier. Jeho aplikácia bola vytvorená predovšetkým na úpravu videí z akčných kamier GoPro, a to v automatickej podobe, ale umožňuje aj vkladanie vlastných videí. Podstatná je rýchlosť celej práce, čo naznačuje už samotný názov aplikácie. Aplikácia automaticky upravuje a pridáva rôzne efekty, prechody a synchronizuje úpravy aj s hudbou. Potom je na len vás, aby ste upravili detaily alebo si vybrali vlastnú hudbu. A to sa dá napr. určením dĺžky videa (maximum 2 : 20), určením hudby, témy (niektoré vyžadujú predplatné) a formátu.

QuikZdroj: Quik
Quik

Ideálna situácia je, ak máte predplatné na GoPro, potom máte všetky funkcie otvorené a tiež je tu ukladanie nahrávok z kamier GoPro na firemný cloud. Dobrá rada znie – ak si chcete kúpiť akčnú kameru GoPro, urobte tak cez predplatné. Voči predaju cez partnerov ušetríte na cene a dostanete dosť veľa navyše – napr. zľavu na čokoľvek z firemného e-shopu. Dodávky sú také rýchle ako keby ste kupovali cez e-shop na Slovensku. A jednou z výhod je aj plná funkčnosť aplikácie Quick.

Páči sa nám

  • Zadarmo
  • Automatické úpravy
  • Bez reklamného vodoznaku

Nepáči sa nám

  • Obmedzená dĺžka videa

FilmoraGo (iOS, Android)

Jedna z viacerých aplikácií určená na vytváranie krátkeho obsahu napríklad na Facebook, TikTok alebo Instagram Reels. Aplikácia ponúka množstvo šablón, ktoré sa často aktualizujú podľa toho, čo práve letí. Je to hlavný dôvod, prečo je FilmoraGo jednou z najobľúbenejších aplikácií na úpravu videí pomocou smartfónu. Import videí do programu trvá dlhšie ako pri iných programoch.

Okrem úpravy pomocou šablón máte priestor aj na použitie vlastných efektov. Špecialitou je integrácia funkcie Chroma Key, ktorá sa využíva pri videách natočených pred zeleným pozadím. Vtedy môžete nahradiť toto pozadie niečím efektným a dostať sa do úplne iného prostredia.

FilmoraGoZdroj: FilmoraGo
FilmoraGo

V aplikácii mi dosť chýba práca vo vrstvách, ale vynahrádza to množstvom ďalších funkcií. V bezplatnej verzii je vo výslednom videu aj reklamný vodoznak a video sa dá exportovať v maximálnom rozlíšení 720p. Obmedzení sa zbavíte, ak zaplatíte predplatné 24,90 eura za rok.

Páči sa nám

  • Veľa bezplatných šablón
  • Funkcia Chroma Key

Nepáči sa nám

  • Nepodporuje stopy
  • V bezplatnej verzii je vodozna

PowerDirector (iOS, Android)

Zatiaľ čo iné aplikácie majú rozhranie programu na strih videa na výšku, PowerDirector od Cyberlink to má natvrdo na šírku. Prostredie sa takto podobá na to, čo poznáme zo strihu videa na počítači. K dispozícii je aj v bezplatnej verzii, ale s vodoznakom v exporte a tiež nie je možné použiť prémiový obsah ako je napr. hudobný podmaz.

Prémiová verzia stojí 34,99 eura za rok so 7-dňovou skúšobnou lehotou. Z hľadiska funkčného vybavenia je dosť podobný aplikácii FilmoraGo. Jeho veľkou nevýhodou je, že nepodporuje viac videostôp súčasne. To by ho značne priblížilo k nástrojom ako je excelentný LumaFusion.

PowerDirectorZdroj: PowerDirector
PowerDirector

Pri strihu videa sa dá spoľahnúť na automatiku, alebo urobiť video podľa seba. K dispozícii sú funkcie ako napr. stabilizácia videa, vylepšenie podania ľudskej tváre, Chroma Key, mixovanie audia, efekty so zrýchľovaním a spomaľovaním videa a pod. Výsledné rozlíšenie videa je aj 4K, prípadne smeruje rovno na sociálne siete. Naozaj množstvo kvalitných funkcií, veľká škoda, že tu nie sú aspoň dve videostopy. Program existuje aj pre počítač, kde samozrejme viacstopový strih existuje. Najvyššia verzia je PowerDirector 19 Ultra za 110 eur jednorazovo.

Páči sa nám

  • Prehľadné prostredie
  • Množstvo funkcií a doplnkový obsah

Nepáči sa nám

  • Nepodporuje viacstopový strih

LumaFusion (iOS, iPadOS, Android)

Ak sa chcete vážnejšie venovať strihu videa na smartfóne alebo tablete, potom je tu LumaFusion. Je to najkomplexnejší nástroj na úpravu videa a existuje len ako platená verzia v cene 29,99 eura (jednorazovo). Ideálne je ho použiť na tablete iPad, tu sa dá naplno využiť celé prostredie tejto podarenej aplikácie.

Využiť môžete až šesť stôp, ktoré sú určené pre video aj zvuk. Rozhranie aplikácie je podobné tomu, čo poznáte zo strihu videa na počítači a dá sa prispôsobiť. Práca pri strihu videa je tu zábavná. Organizácia údajov v priečinkoch vám uľahčí prácu. K dispozícii je veľa funkcií na úpravu obrazu aj zvuku, vrátane profesionálnych (napr. LUT tabuľky). Po novom existuje tento program aj pre smartfóny s operačným systémom Android.

Exporty môžete nasmerovať rovno na sociálne siete alebo do iCloudu.

LumaFusionZdroj: LumaFusion
LumaFusion

Páči sa nám

  • Veľa pokročilých funkcií
  • Rýchla práca s editovaním aj s exportom do 4K
  • Veľmi príjemné rozhranie

Nepáči sa nám

  • Nepodporuje macOS či Windows

Vyhodnotenie

Veríme, že ste si z našej ponuky vybrali. My v praxi využívame Adobe Premiere Rush v platenej verzii kvôli podpore viacerých stôp a tiež prepojeniu na počítač. Ak niečo točíme na kameru GoPro a chceme výsledok na Facebook, potom je v činnosti program Quick. Ešte posledná poznámka – pri strihu videa je veľkou výhodou skladací smartfón, my používame Galaxy Z Fold4 a strihať na veľkom displeji je oveľa príjemnejšie.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.