Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tak ako občiansky preukaz, aj účet v banke je akousi vstupenkou do sveta dospelých, ktorá znamená nezávislosť i zodpovednosť.

Ako vyplynulo z prieskumu, ktorý organizovala VÚB v marci tohto roku, mladí ľudia majú jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať.

Nadupaný a zadarmo

„Študenti si chcú svoj prvý účet zriadiť na počkanie a zdarma by malo byť čo najviac služieb. Nielen vedenie účtu, ale i platobná karta a výbery z bankomatov, alebo bezplatné aplikácie mobil bankingu a výpisy z účtu. Považujú to za štandard,“ približuje predstavu mladých vedúca oddelenia depozitných produktov vo VÚB Katarína Vatrtová. „To všetko sme zaradili aj do nášho VÚB Účtu pre študentov a tiež účtu pre mladých. VÚB Účet majú študenti  do 26 rokov zadarmo, ostatní klienti do 26 rokov za mesačný poplatok 3 eurá.“

Značná časť mladých ľudí sa pri výbere banky, v ktorej si plánujú otvoriť svoj prvý účet, orientuje podľa rodičov. „Individualisti“, ktorí sa rozhodujú sami, zháňajú informácie na internete i v pobočkách. Čo nájdu vo VÚB banke?

VÚB Účet pre študentov a mladých ponúka ideálny mix benefitov

VÚB Účet pre študentov a mladých ponúka napríklad
debetnú kartu VISA Inspiresporiace účty
 platby kartou u obchodníkovSMS/ email/ push správy o transakciách na účte
výbery z bankomatov VUBWave 2 Pay mobilné platby
trvalé príkazyWave 2 Pay bezkontaktná nálepka
SEPA inkasáVIAMO
 online platbyinternet a mobil banking

Okrem ponuky je pre mladých veľmi dôležitý prístup. Banku nevnímajú ako k inštitúciu, ku ktorej by mali pociťovať rešpekt, ale skôr ako bežnú službu a pri komunikácii s ňou očakávajú ľudskosť bez posudzovania zovňajšku.

Nezávislosť financujú rodičia

Mať účet je fajn, ale mať účet s prostriedkami je ešte lepšie. Podľa prieskumu spoločnosti United consultants mladí ľudia najradšej utrácajú peniaze na hudbu, cestovanie a nákupy cez internet. 25% opýtaných študentov si na svoje výdavky privyrába brigádami. Drvivá väčšina z nich dostáva aj vreckové od rodičov. Jeho priemerná výška je okolo 56 eur mesačne. Stredoškoláci dostávajú časť peňazí v hotovosti a zvyšok na účet, vysokoškoláci dostávajú prostriedky takmer výlučne na účet. Súvisí to aj s tým, že vysokoškoláci často žijú na internáte v mieste štúdia, teda mimo domova.

Medzi výškou vreckového stredo- a vysokoškolákov je značný rozdiel. Štandardné stredoškolské vreckové sa pohybuje od 10 do 30 eur/mesiac a rodičia zvyknú hradiť všetky výdavky dieťaťa mimo tejto sumy. Vysokoškolské začína cca od 50 do 200 eur/mesiac a často zahŕňa pravidelné mesačné platby spojené so štúdiom, ktoré si študenti musia uhradiť z vreckového.

Šetrenie je populárne

Viac ako polovica slovenských študentov (60 %) má vreckové výlučne na míňanie podľa svojho uváženia. Prieskum dokazuje, že k peniazom pristupujú zodpovedne. Až 85 % z nich sa snaží šetriť. Väčšinou nepravidelne. Na pravidelné odkladanie má 30 % z tých, ktorí si sporia.

Dôvody šetrenia sú rôzne. Od športových potrieb, výletov s kamarátmi, notebookov a fotoaparátov až po možnosť cestovať či financovať si ďalšie štúdium.

Značky: