Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) individuálne povolenie spoločnosti SWAN, a.s. nezrušil.

Na základe uznesenia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo dňa 28. októbra 2015 začal RÚ konanie vo veci preskúmania povinnosti spoločnosti SWAN, a.s. začať používať frekvencie pridelené individuálnym povolením na povolený účel v lehote 6 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia. RÚ bol povinný v zmysle uznesenia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky rozhodnúť v lehote 30 dní od doručenia uznesenia.

RÚ rozhodol o zastavení konania o zrušení individuálneho povolenia („licencie“) spoločnosti SWAN, a.s. Dôvodom zastavenia konania je fakt, že spoločnosť SWAN, a.s. splnila povinnosť začať používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do 6 mesiacov od právoplatnosti povolenia. Proti rozhodnutiu o zastavení konania nie je možné podať rozklad a je preskúmateľné súdom.

stvorka_RU

Zástupcovia spoločnosti SWAN počas tlačovej konferencie v krátkosti potvrdili, že Regulačný úrad opätovne pozbieral všetky dôkazy a nanovo vyhodnotil, že SWAN splnil povinnosť začať používať frekvencie pridelené rozhodnutím Regulačného úradu na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do 6 mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia. Stalo sa tak tri týždne po štarte predaja produktov pod obchodnou značkou 4ka. Operátor mal už v tom čase niekoľko tisíc zákazníkov, ktorí aktívne využívali jeho služby.

Rozhodnutie má 26 strán a Regulačný úrad sa vo svojom rozhodnutí zároveň opiera aj o slovenskú a európsku legislatívu, keď tvrdí, že odobratie licencie SWANu by mohlo byť protiústavné i proti predpisom EÚ. V praxi to znamená, že Regulačný úrad SWANu licenciu neodoberie a 4ka pokračuje ďalej. Operátor zvažuje ďalšie kroky a bude o nich informovať počas najbližších dní.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit