Názor Michala Reitera

Smartfóny sa neustále menia a sami celkom nevieme, akým smerom sa budú uberať. A je fakt, že s Romanom tento segment aktívne sledujeme roky. Niečo, ako predĺžený pomer strán bol dobrý nápad, no sčasti aj nevyhnutnosť. Sám mám najradšej telefón s 5“/5,2“ uhlopriečkou.

V prípade pomeru strán 18 : 9 som zistil, že dokážem používať aj smartfón Samsung Galaxy S8+. Pri pomere 16 : 9 boli telefóny podstatne širšie a tam už bol problém ich držať v jednej ruke. Stále by som chcel, aby smartfón zostal ovládateľný jednou rukou. Ak chcem zariadenie, ktoré bude odo mňa vyžadovať použitie oboch rúk, môžem si kúpiť Sony PlayStation Vita alebo Apple iPad mini 4.

Druhou vecou je to, že na dlhšom displeji sa vám viac zmestí vertikálne. To je v čase Facebooku, konverzácií v chatovacích aplikáciách a webových stránok určite prínosom. Na prácu je tento pomer strán veľmi dobrý, využije sa lepšie aj WQHD rozlíšenie, prípadne interpolácia prvkov na displeji (ich optické zmenšenie / zväčšenie).

Skrátka a dobre, na takýto displej sa vojde viac bez toho, aby ste museli príliš meniť veľkosť prvkov a stále na ne dobre videli. Čítanie webových stránok je pohodlné, takisto aj čítanie kníh cez čítačku alebo napríklad Google Knihy. Veľmi dobre je to viditeľné na virtuálnej klávesnici a priestore, ktorý vám zostane pre aplikáciu aj so zobrazenou klávesnicou.

Potiaľto všetko v poriadku. Dve veci, ktoré nie sú na takomto pomere strán celkom čisté – fotografovanie a filmy. Výrobcovia zašli až tak ďaleko, že niektorí prezentujú takýto pomer strán, ako výhodný pre filmový zážitok. A dodávajú, že ak nechcete okraje pri 16 : 9 filmoch na 18 : 9 displeji, tak stačí zapnúť „orezávací“ režim.

Neuvidíte síce trochu z filmu zhora a zdola, ale získate zážitok z filmu na celú plochu displeja. Ak ste celkom nepochopili tento odsek, nič si z toho nerobte. 😊 Okrem marketingového oddelenia výrobcu daného smartfónu toto asi málokto pochopí. Orežete si z filmu, aby ste nemali okraje? Filmov s pomerom strán 18 : 9 je zatiaľ pomenej.

Druhá vec, ktorá však nie je taká zásadná, je fotografovanie. Sám som sa naučil trochu ignorovať skutočný fotografický pomer 4 : 3 a používal som režim 16 : 9. Ak máte smartfón ako napríklad spomenutý Galaxy S8+, môžete fotiť aj v pomere 18,5 : 9. Je to na vás, v tomto problém nevidím. Ak fotíte vážnejšie a máte aj zrkadlovku, zostávate pri klasike 4 : 3, nech už máte displej na smartfóne akýkoľvek.

Mišov verdikt

Za mňa teda 18 : 9 je cesta, ktorou sa dá ísť. Určite lepšia ako neustále zväčšovanie a rozširovanie smartfónov. Dobre sa držia v ruke a používajú. Dĺžka je v tomto prípade výhodou pri vertikálne zobrazovanom obsahu. Nie všetky hry si zatiaľ s novým pomerom strán poradia. Nebojte, spúšťajú sa v režime 16 : 9. Všetko v poriadku, aj filmy s okrajmi. Len nech sa nám výrobcovia nesnažia nahovoriť niečo, čo je úplne mimo. Orezávať z filmu si naozaj nebudem.

Názor Romana Kadleca

Trh s telefónmi sa tento rok zmenil. LG G6 prišiel s novým formátom displeja, ktorý má pomer strán 18 : 9 alebo zjednodušene 2 : 1. Technológia sa ujala a na rozdiel od ostatných pokusov, ktoré sú obvykle slepými uličkami, začína tento pomer strán používať čoraz viac výrobcov.

Okrem LG má svoj telefón s pomerom strán 18 : 9 aj Samsung, Huawei a najnovšie aj HTC a dá sa predpokladať, že budúci rok sa do tohto zoznamu pridajú minimálne Sony a Motorola. Na niektoré značky som možno zabudol, z tých menej známych spomeniem napr. NOA, avšak mojím cieľom teraz nie je vymenovávať všetkých výrobcov.

Už spomenuté značky predstavujú výraznú časť trhu a viac pretiahnutý displej má aj iPhone X – v jeho prípade je pomer strán dokonca 2,17 : 1, čo je čiastočne dané aj hornou časťou displeja, ktorý obsahuje informácie o čase, stavové ikony a výrez.

Hlavný prínos displeja s pomerom strán 18 : 9 spočíva v tom, že samotný telefón je užší. Toto je najdôležitejšia informácia pre výrobcov aj samotných používateľov, a to z toho dôvodu, že aktuálnym trendom sú smartfóny s čoraz väčšími obrazovkami. V prípade pomeru strán 16 : 9 však výrobcovia museli bojovať už s tým, že všetko nad 5,5 palca, a často aj 5,5-palcové telefóny, boli na hrane, čo sa pohodlného držania v jednej ruke týka.

Formát 18 : 9 tento problém rieši a v kombinácii s tenkými rámikmi okolo displeja ide o najlepší spôsob, ako priniesť používateľom 6-palcové obrazovky, ktoré budú ochotní aj používať. Určite nie všetci, stále existuje veľa ľudí, ktorí preferujú malé telefóny, ale ak ste si zvykli na 5,5-palcový displej, ďalší evolučný krok je 6 palcov s pomerom strán 18 : 9. Možno budete sami prekvapení, že sa vám takýto telefón drží lepšie a pohodlnejšie.

Formát displeja 18 : 9 sa samozrejme nemusí obmedzovať iba na 6-palcové obrazovky. LG Q6 má 5,5 palcový telefón s týmto formátom a je iba o 2 mm širší v porovnaní so 4,7-palcovým iPhonom 8. V tomto prípade ide o kompaktný smartfón, ktorý je vhodný aj do malej ženskej ruky a ponúka viditeľne väčšiu zobrazovaciu plochu. Je to praktický prínos, nakoľko 18 : 9 displej ide často ruka v ruke so spomenutými tenkými rámikmi nad a pod displejom.

Romanov verdikt

Displej s pomerom strán 18 : 9 považujem za evolúciu správnym smerom. Minimálne v segmente smartfónov. Aplikácie a video obsah fungujú na takejto obrazovke dobre a praktickým prínosom je užšie telo telefónu. Nepredpokladám však, že by sa takýto formát ujal v mobilných zariadeniach všeobecne – v tabletoch by pomer obrazovky 2 : 1 nefungoval tak dobre. Tam je vhodný pomer strán 16 : 9, z hľadiska viacúčelového používania aj 4 : 3 alebo 3 : 2.

Značky: