Lenovo P70

 

LenovoP70

Telefón, ktorý vydrží s prehľadom dva dni používania a mesiac v pohotovostnom režime. S cenovkou o akej by sa nám ani nesnívalo. P70-tka je špičkový mobil v strednej triede s podporou LTE a prémiovým vyhotovením. Video Na prvý dotyk s predstavením tohto telefónu nájdete tu.

Dizajn a vyhotovenie

Z pohľadu konštrukcie aj dizajnovej stránky ide o veľmi podarený kúsok. Je neuveriteľne prepracovaný a keď neviete, čo držíte v ruke, získate pocit z telefónu high-end triedy. Veľmi dobre sa drží v ruke a celkovo používa. A vôbec by ste nepovedali, že ide o plastový kúsok. Je však pravda, že oblé hrany sa horšie držia po ležiačky. Vtedy je telefón viac „šmykľavý“. Na sledovanie filmov v posteli tak budete musieť nájsť svoj systém. Spodná a horná hrana sú lesklé. Hore je audio konektor, naspodku potom microUSB konektor a reproduktor. Ich umiestnenie nie je najvhodnejšie, nakoľko práve pri držaní dlhšou stranou v horizontálnej polohe si ho dlaňou alebo prstami budete zakrývať. Tlačidlá ovládania a hlasitosti sú na boku a sú to jediné tlačidlá, ktoré tu nájdete. Fotoaparát sa teda ovláda len z displeja. Pod 5“ HD IPS displejom sú tri dotykové tlačidlá s voliteľnými režimami podsvietenia. Ovládanie sa nám páčilo a s HD displejom sme boli vcelku spokojní. Totiž pri pohľade z blízka najmä na font systémového rozhrania (po nadstavbe Vibe UI 2.0 od Lenova, nie Google rozhrania) sme sa nemohli zbaviť pocitu, že vidíme niečo ako moiré z CRT monitorov. Po pár dňoch používania však tento pocit zmizol, no stále sú okraje písiem značne kontrastné oproti bielemu pozadiu. Zadná strana má 13 MPix fotoaparát a predný 5 MPix vhodný aj na skupinové selfie.

Technológie a používanie

Systém je celkovo svižný a to najmä vďaka 8-jadrovému CPU MediaTek. Zatiaľ je vidno svižnosť v kombinácii s 2 GB RAM priamo v systéme a bežných aplikáciách. Benchmarky by mohli dopadnúť ešte lepšie, no bude ich treba viac optimalizovať na „skutočné“ 8-jadrové procesory. Tu výrobca uvádza MediaTek 6752 ako „True8Core“ procesor. Znamená to, že má všetky jadrá na rovnakej 1,7 GHz frekvencii. Nie je teda v zložení 4+4 jadrá, ako to majú mnohé iné smartfóny. Kapacita 16 GB úložného priestoru je postačujúca, no kto by potreboval viac, má možnosť rozšírenia o 32 GB cez microSD kartu. Prekvapením však pre nás bola absencia podpory Hot-swapping. Po vybratí karty sa telefón do 10-tich sekúnd reštartuje. Poloha slotu pre micro kartu je tak prakticky zbytočná mimo akumulátor, nakoľko telefón sa aj tak reštartuje. Ono je to tým, že výrobca síce použil bežný akumulátor, no zapečatil si ho tak, aby sa nedal len tak vybrať.

Sloty

Špecialitou je USB kábel OTG, ktorý je v balení telefónu. Po pripojení k telefónu máte USB A port na pripojenie flash diskov (FAT32), ale takisto aj na nabíjanie ďalších zariadení. A keďže má Lenovo P70 vo výbave 4000 mAh akumulátor, máte vo vrecku aj celkom dobrú powebanku.

KabelNabijanie

 

Telefón vydržal dva dni bez nabíjania. Nehrali sme na ňom hry, no Evernote, Google Keep, mailový klient a iné podobné aplikácie na ňom bežali neustále. Tak ako má Lenovo prispôsobené akumulátory vo Walkmanoch a notebookoch, tak aj v telefónoch. Funkcia QuickCharge nabije telefón do troch hodín a v behom 15-tich minút na štyri hodiny telefonovania. Tri hodiny na plné nabitie pri 4000 mAh predstavujú dobrý výkon aj na nabíjačku s výstupným prúdom 2 A.

KabelUSBflash

Fotoaparát tu je síce 13 MPix, no povedzme to diplomaticky ale pravdivo, ešte sa musí naučiť fotiť. Vyváženie expozície budete niekedy hľadať na viackrát. Nakoniec pripraví dobre vyzerajúce zábery, ideálne na dennom svetle. Po tme zvládnete s istými obmedzeniami len statické fotky. Idúcu električku za šera už neodpofotíte dobre. Celkom spokojní sme boli s HDR režimom. Faktom ale stále zostáva najväčšia výčitka a teda rýchlosť štartu aplikácie fotenia a zaostrenia. Od prvého menovaného po ostrý snímok ubehne aj 5 sekúnd. Telefón má predsa 8-jadrový CPU, tak nech sa prejaví!

Hovory

Hodnotenie

+ vzhľad, dve Micro SIM karty, jas displeja, celkový výkon, 8-jadrový CPU, OTG kábel, cena

– na displej si treba chvíľu zvykať, pomalý fotoaparát a priemerné fotky

Cena: 235 EUR

Zapožičal: Lenovo

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.