Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Lumia535

Telefón, ktorý jasne ukazuje, že lacný päť palec nie je len doménou Androidu. Už to nie je Nokia alebo Microsoft, ktorý sa pod telefón priamo podpísal. Za danú cenu získate naozaj využiteľný telefón, samozrejme, s obsahom a appkami, na ktoré ste boli zvyknutí celé tie roky z iných Lumií.

Dizajn a vyhotovenie

Vzhľad je veľmi podobný tomu, čo máme možnosť bežne vidieť v modelovom rade Lumia. Je tu „vaničkový“ systém zadného krytu. To nám až tak nevadí a Microsoft jasne oddeľuje lacnejšie Lumie od tých drahších, ktoré majú jednoliaty kryt, napríklad aj bez možnosti výmeny akumulátora. Dizajn a celkovú konštrukciu vnímame viac pozitívne ako negatívne. Je fakt, že zadný kryt dáte ľahko dole, viac by sme ocenili, keby pevnejšie držal po bokoch a nemali sme pocit, že keď telefón otočíme dole displejom, tak sa sám vylúpne „zo škrupinky“. Kryty sú dostupné v umiernených aj živších farbách, presne v štýle Lumia. Vyberie si každý a páčili sa nám lesklé kryty. Sú odolnejšie voči škrabancom a odtlačky prstov pre ich odlesky prakticky neuvidíte. Na zadnej strane je mierne vystúpený fotoaparát s LED diódou. Áno, aj za 109 EUR je tu už prisvetlovacia dióda. To u starších modelov, ktoré ešte niesli označenie Nokia nebolo. Na spodnej zaoblenej hrane je microUSB konektor, hore audio konektor. Bežná zostava tlačidiel na ovládanie hlasitosti a vypnutie displeja je na bočnej hrane. Fotoaparát sa teda ovláda dotykom na displeji.

NokiaKarty

LogoDisplej

Technológie a používanie

Lumia 535 má 4-jadrový procesor, ktorý sme videli aj u iných verzií Lumií. Tu sa akosi nemôžeme od prvého spustenia zbaviť pocitu akéhosi spomalenia telefónu, Je len nebadateľné a bez skúseností s platformou Windows Phone to pravdepodobne ani nezbadáte. Je fakt, že animácia dlaždíc a prepínania aplikácií mohla byť rýchlejšia. Nie je to však len Windows Phone, ktorý využíva animáciu na získanie času, ktorý vytvorí dojem plynulosti prepínania medzi aplikáciami. Rozlíšenie je síce 540 × 960 bodov, no bez problému sa displej zmestia tri stĺpce dlaždíc. Na vloženie SIM kariet je treba vybrať akumulátor, pamäťovú kartu microSDXC (až do kapacity 128 GB) vložíte bez vypnutia telefónu. Tým, že je tu 5“ displej a relatívne tenké telo, umožnil výrobca všestranné používanie telefónu. My si vieme tento model predstaviť nielen ako čítačku webových správ alebo kníh ale aj na prácu s kancelárskym balíkom. Samozrejme, aj tu máte možnosť využiť jeho úplnú verziu a tak vytvárať dokumenty, tabuľky a prezentácie.

BaterkaLumia

Fotoaparát sa dá použiť ideálne vo vonkajšom prostredí s dostatočnou intenzitou prirodzeného svetla. V šere alebo pri umelom osvetlení sú fotografie citeľne vyblednuté. Softvérová výbava obsahuje Mapy HERE, ktoré podporujú hlasovú navigáciu v slovenskom jazyku a stiahnutie máp do telefónu pre off-line použitie. Nemusíte sťahovať celý svet, stačí, keď si vyberiete len krajiny, kam cestujete a tie pre istotu uložíte v telefóne. Výhodou je, že v on-line režime, teda mapy napríklad v telefóne, no s dátovým spojením zistíte najbližšie POI body. Páčili sa nám najnovšie vylepšenia systému. Medzi inými napríklad správa Wi-Fi na základe lokality, lepšie možnosti prispôsobenia vzhľadu alebo hľadanie v telefóne a na internete zároveň. Presne tak, ako v novom rozhraní Microsoft Windows 8.1 na počítači. A pozor na systémový čas. Veľký počet Lumií nedokáže správne spracovať dátum a čas od operátora. Preto, ak neopravíte dátum a čas ručne, nenainštalujete ani jednu aplikáciu z Obchodu.

Hodnotenie

+ tvar telefónu, fotoaparát s LED, veľký displej, Windows Phone 8.1, Mapy HERE, podpora microSDXC kariet

– horšie fotky pri umelom svetle, v zásade žiadne iné negatíva

Cena: 109 EUR

Zapožičal: Microsoft Slovensko

Ashampoo_Snap_2015.02.22_17h16m34s_001_

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov testovaných smartfónov

 

Verdikt touchIT

Acer Liquid Jade S je vlajkovou loďou a najlepším modelom v portfóliu tohto výrobcu. Od konkurencie sa líši nielen vzhľadom, ale aj dosť podstatným faktom. A síce tým, že si ho môžete dovoliť kúpiť aj bežný smrteľník. Je dostatočne rýchly, má moderné funkcie, popri tom všetkom mu drvivá väčšina z nás pomalší fotoaparát odpustí.

GSmart GX2 je veľmi dobrý telefón za skvelú cenu. Výrobca si dal záležať na technických parametroch ako aj softvérovej výbave. Navyše je tu 5“ Full HD displej. Celkovo ako zariadenie je naozaj použiteľné. Toto je tak trochu iný GSmart ako predchádzajúce.

Lenovo P70 je vynikajúci telefón. Vyzerá skvelo a to aj s krytom na zadnú stranu a predného hrany, ktorý je bežnou súčasťou balenia. Je rýchly a má technické parametre hodné podstatne drahšieho smartfónu. Nám sa tento model veľmi páčil a toto sa Lenovu podarilo. Ocenili sme aj plánované zapnutie a vypnutie, ako aj rôzne vlastnosti aplikovateľné pri hovoroch.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM je veľmi dobrý telefón na platforme Windows Phone. Naše priaznivé hodnotenie ovplyvnila cena a tiež technická výbava v tejto hladine. Konečne je tu Lumia za vynikajúcu cenu, ktorá sa svojím vyhotovením zbavila prívlastku „tučnučká“. Microsoft ide konkurencii po krku.

1 2 3 4

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.