Telefón Freedom 251 stojí v prepočte 3,30 EUR.

Je jasné, že nikto nevyrobí smartfón, ktorý môže predávať za necelé 4 eurá a profitovať z toho. Indický smartfón s názvom Freedom 251 sa o to ani nepokúšal a sami sme čakali, až sa zariadenie dostane na trh, aby sme zistili, v čom je háčik.

Pri pohľade na oficiálne stránky si dnes môžete všimnúť dve dôležité skutočnosti. V prvom rade, smartfón na fotografii sa odlišuje od modelu, ktorý bol znázornený na webe pred spustením oficiálnych objednávok. V druhom rade, spoločnosť Ringing Bells zmenila spôsob platby. Pôvodne sa za telefón platilo vopred, aktuálne však za zariadenie zaplatíte na dobierku, pri jeho reálnom doručení. Pokiaľ vám ho výrobca vôbec doručí.

Web Freedom pred spustením predobjednávok a dnes. Všimnite si rozdielne telefóny

Zmena platobných podmienok je pravdepodobne výsledkom negatívnych reakcií zo strany vládnych činiteľov v Indii. Tí označili Freedom 251 za podvod a žiadali súdne vyšetrenie spoločnosti. Výsledkom bolo zistenie, že spoločnosť Ringing Bells nemá k dispozícii továreň na výrobu a ani potrebné osvedčenie, aby telefón predávala na indickom trhu. Nehovoriac o tom, že chcela predávať smartfón, ktorého výrobné náklady sa pohybujú okolo 33 EUR, za desatinu sumy.

Na tom by nebolo nič neobvyklé, ak by zariadenie dotoval operátor, štát alebo ktokoľvek. Lenže, s výrobcom nespolupracuje nikto a tak je málo uveriteľné, že by dobrovoľne predával smartón výrazne pod cenu, za desatinu ceny výrobných nákladov. Zisk z predobjednávok mal naštartovať výrobu telefónov, ale je jasné, že s takýmto biznis modelom by sa vyrobila maximálne 1/10 objednaných zariadení.

Dodajme, že telefón je podľa prezentovaných špecifikácií vybavený IPS displejom s uhlopriečkou 4-palce a rozlíšením qHD (960 × 540). Vo výbave ďalej nájdete štvorjadrový procesor s taktom 1,3 GHz, 1 GB operačnú pamäť a 8 GB úložisko, ktoré je možné rozšíriť pomocou 32 GB microSD karty. Telefón má 3G konektivitu, Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n a dokonca aj GPS senzor. Zadný fotoaparát s rozlíšením 3,2MP dopĺňa predná 0,3MP kamera. Batéria ponúka kapacitu 1450 mAh a operačný systém je Android 5.1.

Telefón Freedom 251, ktorý dostali novinári na recenzie. Zdroj: Android Authority

Určité podozrenie sa objavilo už počas oficiálneho uvedenia telefónu na trh. Vybraní zahraniční novinári dostali telefón na test a okamžite im bolo jasné, že ide o iné zariadenie, než aké bolo pôvodne prezentované na oficiálnom webe. Výrobca sa síce vyhováral, že ide o prototyp smartfónu, avšak v skutočnosti išlo o telefón Adcom Ikon 4, ktorého logo bolo zabielené. Neskôr sa tento telefón objavil aj na oficiálnych stránkach.

Budúcnosť projektu s názvom Freedom 251 je nejasná. Všetky indície poukazujú na to, že ide o podvod. Výrobca predal 30 000 kusov neexistujúceho zariadenia, pravdepodobne však peniaze vrátil a aktuálne doručuje objednané telefóny na dobierku. Či dokáže vybaviť všetky objednávky, resp. či vôbec nejaké telefóny doručí, to je druhá vec.

Zdroj: Engadget

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit