Bezpečné pripojenie na internet. Niečo, čo vás nebude stáť viac ako tú povestnú kávu na mesiac, možno dve.

Pripojiť sa na internet tak, aby ste o sebe nešírili množstvo údajov len tak po sieti, je výhodné mnohokrát čisto z praktických dôvodov. Nemusíte platiť na neznámej Wi-Fi sieti v exotickej krajine ani sa nemusíte nadmerne obávať o vašu bezpečnosť. Stačí, ak chcete trochu súkromia a bezpečné spojenie po celú dobu pripojenia. Práve na toto je služba Surfshark, ktorú sme už na našich stránkach predstavovali.

Môžete si ju vyskúšať zadarmo priamo na stránkach Surfshark VPN.

Čo je Surfshark?

Ide o tzv. VPN poskytovateľa, teda nadstavbu vášho štandardného pripojenia. Služba funguje na počítačoch aj smartfónoch. V základe máte svojho poskytovateľa pripojenia doma alebo dáta od operátora či napríklad nejakú Wi-Fi sieť. Následne sa s aplikáciou Surfshark pripojíte na chránený server a vytvoríte si ďalšiu vrstvu spojenia. Celý proces je automatický. Jediné, čo potrebujete, je prihlásiť sa do aplikácie svojím menom a heslom tak, ako to robíte bežne aj do iných aplikácií alebo webových služieb.

VPN sieť môžete využívať kdekoľvek a 24 hodín denne. Napríklad na smartfóne ale aj domácich počítačoch. Otázok, ktoré vznikajú je viac. Prvou z nich je, prečo mám používať VPN, keď moja optická linka domov je bezpečná. Veď ide o veľkého operátora. Áno, s tým sa dá rozhodne súhlasiť. Otázkou je, či aj vaša Wi-Fi sieť alebo heslo je také bezpečné. Máte silné heslo priamo od operátora? Kedy ste ho naposledy menili? Vitajte v svete rizika, ak si jeho zmenu nepamätáte. Keby sa niekto dostal do vašej Wi-Fi siete, mohol by použiť nástroje na odpočúvanie sieťovej prevádzky. Keď sa ale pripojíte cez VPN, všetky dáta budú šifrované a čitateľné len pre vzdialený server od Surfsharku, s ktorým prebehlo k výmene šifrovacích kľúčov.

Použitie s mobilným telefónom je rovnako jednoduché. Pripojíte sa aplikácia bude udržiavať pripojenie aj po zmene siete. Teda či už prídete do práce na Wi-Fi alebo budete počas cesty domov. Udržiavanie automatického pripojenia sa dá nastaviť. Podporovaný je aj najnovší protokol WireGuard, takže spojenie je veľmi rýchlo presmerované tak, aby ste zostali po zmene siete pripojení. Rovnako je tu funkcia na obídenie kontroly VPN, ak vaša organizácia alebo hotel či krajina takéto pripojenie obmedzujú.

Možnosti aplikácie

Aplikácia má množstvo nastavení, všetko je ale jednoduché a netreba sa toho obávať. Vlastne jej použitie je rovnako jednoduché ako používanie Facebooku. V prvom rade si vyberáte krajinu. Pokojne to môže byť Slovensko. V prípade ale, že chcete navonok voči všetkým službám vystupovať z inej krajiny, vyberiete si z obrovského množstva podporovaných krajín vo svete a pripojíte sa tam. To napríklad, keď chcete pozerať obsah, ktorý nie je dostupný povedzme mimo špecifickú krajinu. Zvolíte pripojenie do Atlanty a máte po probléme.

Rýchlosť spojenia, to je niečo čo vás bude zaujímať a treba to spomenúť. Je prirodzené, že smerovanie cez prostredníka, ktorý využíva ďalšiu vrstvu šifrovania, bude mať na rýchlosť dopad. Avšak v praxi minimálny. Museli by ste sťahovať vysokými rýchlosťami, aby ste to poznali. Niekoľko megabajtov za sekundu nehrá rolu a vy by ste pri takejto rýchlosti nepoznali, či vás „brzdí“ VPN server.

Kill Switch je funkcia, ktorá vypne internet pre celé zariadenie, ak sa odpojíte od VPN služby. Vynikajúca vlastnosť. Takto máte istotu pripojenia a súkromia aj keď sa VPN spojenie nepodarí. Vtedy rýchlo zistíte, že vám nefunguje internet. Nebudete teda odpojený surfovať po sieti v domnienke, že ste pripojení. Aj vďaka tomu môžete nechať pripojený počítač v noci a nechať ho sťahovať potrebné dáta. Ak sa odpojí, nastane automatické pripojenie na VPN server. Ak sa čokoľvek pokazí, nezačne sťahovanie prebiehať cez „verejnú“ sieť operátora alebo vášho domáceho poskytovateľa internetu. Internetové spojenie sa na počítači zastaví.

Kľúčové výhody služby

  • Jednoduchosť použitia služby VPN
  • Výrazne vyššia bezpečnosť vášho spojenia
  • Nezávislý audit spoločnosti, ktorý kontroluje štandardy bezpečnosti a vašich dát
  • Okrem nevyhnutých dát nezbiera osobné dáta a neuchováva ich
  • Dostupnosť pluginu pre internetové prehliadače, ak chcete VPN iba v rámci prehliadača, nie celého systému.

Cena: 3,79 eur mesačne pri platbe na rok (45,50 eur) alebo 2,37 eur mesačne pri platbe na dva roky (56,78 eur)

Link: Surfshark

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.