Tentoraz sa spoločne pozrieme na užitočné webové stránky slúžiace na výučbu cudzích jazykov.

www.duolingo.com

Potrebovali by ste oprášiť svoje znalosti z cudzieho jazyka, no nemáte čas, chuť či finančné prostriedky na to, aby ste pravidelne navštevovali jazykovú školu? Potom je Duolingo tá správna voľba. Aplikácia je dostupná zdarma pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android alebo iOS, prípadne sa môžete začať vzdelávať priamo cez webovú stránku. Duolingo patrí medzi najpopulárnejšie formy online výučby cudzieho jazyka, ktorá vám hravým spôsobom pomôže v napredovaní. V ponuke jazykov nájdete angličtinu, nemčinu, španielčinu, francúzštinu, ruštinu, maďarčinu, ale aj kórejčinu, svahilčinu či hebrejčinu. Samotná výuka je lokalizovaná v inom jazyku ako je slovenčina, v niektorých prípadoch však máte k dispozícii češtinu. Podobne ako u hier, aj tu sa musíte prebojovať cez jednotlivé levely, ktorých úroveň sa postupne zvyšuje. Na začiatku vás čaká zaraďovací test a následne hromada úloh orientovaných na slovnú zásobu, skladanie viet, písanie textu i počúvanie.

www.langmaster.com

LANGMaster.com je označovaná za najväčšiu bezplatnú online jazykovú školu na svete. Voľne dostupné kurzy angličtiny, nemčiny, španielčiny, taliančiny, francúzštiny, ruštiny sú vedené dokonca aj v slovenskom jazyku, takže vám nič nebude brániť v riešení interaktívnych cvičení, testov či v počúvaní zvukových nahrávok. Najrozsiahlejšie jazykové kurzy zahŕňajú pod seba až 400 hodín výučby. Študovať môžete aj bez nutnosti prihlásenia, v opačnom prípade si však budete môcť dosiahnuté výsledky ukladať a vo výuke jazyka vždy pokračovať od miesta, kde ste naposledy prestali. Súčasťou cvičení sú neraz aj obrázky a fotografie nadväzujúce na obsah textu pre jeho lepšie pochopenie. Výnimkou nie je ani možnosť precvičovať si správnu výslovnosť jednotlivých slov alebo si dialógy prehrávať podľa potreby stále dookola. V prípade, že chcete zlepšiť svoju schopnosť porozumieť hovorenému slovu, pomôžu vám v tom nahrávky narozprávané rodenými hovoriacimi.

www.busuu.com

Ak vám nikdy príliš nevoňalo klasické školské vyučovanie cudzieho jazyka, potom dajte šancu webovej stránke Busuu, prípadne jej rovnomennej aplikácii, ktorá je voľne dostupná na stiahnutie pre iOS a Android. Busuu vás presvedči o tom, že výučba cudzieho jazyka nemusí byť vždy len nudné opakovanie slovíčok, ale že aj zábavnejšou a vizuálne príťažlivejšou formou sa dajú dosiahnuť značné pokroky.  Čakajú na vás lekcie na rozšírenie slovnej zásoby, precvičenie čítania, písania, počúvania i hovorenia. Na začiatok máte možnosť otestovať 7-dňovú skúšobnú verziu, prípadne sa rovno môžete rozhodnúť pre zvýhodnené prémiové členstvo, ktoré je spoplatnené podľa dĺžky trvania kurzu. Po prihlásení sa získate prístup ku kvízom i gramatickým cvičeniam, ktoré vám opravuje reálny učiteľ na druhej strane sociálnej siete. Na výber máte celkovo 11 jazykov. V roku 2015 bola aplikácia Busuu označená za jednu z najlepších v obchode Google Play.

www.udemy.com

Na stránke Udemy nájdete (takmer) všetko. Jej širokospektrálne využitie poteší nejedného návštevníka. Web pokrýva rôzne oblasti, nielen čo sa týka výuky cudzích jazykov. Objavíte tu množstvo videí a kurzov, ako napríklad správne cvičiť, fotiť, kresliť, ba aj hrať na rozličné hudobné nástroje alebo ako vyvinúť vlastnú aplikáciu. Nás však bude primárne zaujímať oblasť výučby cudzích jazykov. Chystáte sa urobiť si TOEFL certifikát a chcete sa naň patrične pripraviť? Alebo by ste uvítali niekoľko lekcií o tom ako používať zdvorilé frázy v dialógoch či na pracovnom pohovore? Je len na vás, ktorý z online kurzov si zvolíte. Nájdete tu bezplatné, ale aj platené kurzy, ktoré vám rozšíria obzory a ukážu vám rôzne spôsoby ako napredovať v štúdiu cudzích rečí. Alebo by ste sa, naopak, chceli stať inštruktorom, ktorý by na stránke propagoval vlastný vzdelávací online projekt, a tak ho rozšíril do celého sveta? Udemy je otvorená každému ambicióznemu zanietencovi, ktorý vie, čo chce.

www.memrise.com

Chceli by ste rozšíriť svoju slovnú zásobu za rekordne krátky čas? Potom neprehliadnite stránku/aplikáciu Memrise. Tá funguje na princípe overených postupov – kombinuje už počas niekoľkých minút štúdia zvukové nahrávky, obrázky a tiež texty, takže sa naraz vzdelávate všetkými možnými formami. Výnimočnosť Memrise však spočíva v tom, že k jednotlivým výrazom vždy priraďuje mnemotechnické pomôcky v podobe kresieb, fotografií, špeciálnych výrazov i skomolením, vďaka ktorým si nové slovíčka zapamätáte ľahšie. V prípade, že by ste neboli ani s jednou ponúkanou mnemotechnickou pomôckou spokojní, môžete si vytvoriť svoju vlastnú. Tieto výrazy aplikácia Memrise následne použije v rôznych cvičeniach, na základe čoho preverí, či ste sa nové slová naučili správne. Nikdy ich neradí hneď po sebe, no ponúkne vám ich s odstupom času a opakovane. Tým docieli, že si naraz zapamätáte hneď viacero výrazov, takže sa vám slovná zásoba rozšíri o niečo rýchlejšie, ako pri klasických postupoch.

Ďalšie tipy

www.vocabla.com – Angličtina pre pokročilých. Obohaťte svoju slovnú zásobu o nové výrazy a naučte sa vysvetliť ich význam.

www.slovniky.lingea.sk – Užitočný slovník obsahujúci okrem prekladov i prehľad gramatiky, prepis výslovnosti či príklady použitia jazyka pre ešte efektívnejšiu komunikáciu.

www.translate.google.sk – Najznámejší a najobľúbenejší internetový prekladač. Aj keď si ním cudzí jazyk nezlepšíte, neraz vás zachráni vo chvíli, keď potrebujete rýchlo získať prehľad o obsahu cudzojazyčného textu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: