Už zajtra budeme mať v našej redakcii Mareka Hrkela, zástupcu spoločnosti Tooway, ktorá je poskytovateľom satelitného internetu. Jeho výhodou je dostupnosť úplne všade – na celom Slovensku i v Európe. Môžete si ho zriadiť kdekoľvek, nakoľko nie je vôbec závislý na dostupnosti domácich poskytovateľov internetu. Písali sme o ňom aj v našom článku.

Opýtajte sa zástupcu Tooway čo vás zaujíma a zapojíme vás aj do súťaže o slúchadlá Trust. Stačí ak vyplníte nižšie uvedený formulár. Marek Herkel vám koncom marca na našom Facebooku zodpovie na vaše otázky. 

trust_eewaves50_nowat

Výhercom sa stáva: Vladimír Bednárik

Zverejňujeme prepis z diskusie na Facebooku:

Otázka: Dobrý deň, keďže je technológia relatívne nová, mnoho otázok je stále vo vzduchu a to hlavne, čo sa týka skutočnej stability internetu samotného… Zatiaľ, čo som mal možnosť počuť názory ľudí, ktorí mali možnosť si to vyskúšať, boli skôr skeptickí….skôr im to padalo, sekalo, vysoký ping…. Preto ma zaujíma skutočná skutočnosť…a teda, vaša odpoveď, prečo sa na to ľudia na fórach skôr sťažujú, ako pochvaľujú? Ďakujem, Odpoveď: Ľudia majú vlastnosť skôr sa podeliť s negatívnymi skúsenosťami ako s pozitívnymi. Službu Tooway si zákazníci obľúbili, stabilita a rýchlosť patria k prednostiami satelitného pripojenia a latencia je typicky 650 ms.

touchIT.sk Otázka: Je mozne to primontovat aj na karavan, a kolko trva nastavenie antény po zaparkovani karavanu v kempe? Odpoveď: Existujú takéto riešenia, je to špeciálne zariadenie pre karavany a kamióny. Dokáže sa natáčať a nastaviť na správny smer. Priemerne šikovný človek nastaví satelitnú anténu do pol hodiny.

touchIT.sk Otázka: Za kolko pre dôchodcu, rýchlosť , viazanosť,servis , dostupnosť, montáž a podobne Odpoveď: V prípade Tooway nie sú špeciálne programy pre dôchodcov, Najlacnejší program je mesačne za 19,90 Eur. Všetky otázky o inštalácii zodpovie call centrum na čísle 02-57789100.

touchIT.sk Otázka: Preco je taka vysoka cena u najvyššieho programu? Odpoveď: Kapacita satelitného vysielania je obmedzená a Tooway pridelenú kapacitu pre používateľa nedelí s ostatnými používateľmi (ako to robia iní poskytovatelia). Na Slovensku sa tento najvyšší program predáva veľmi dobre hlavne preto, že používateľ takto získa vysokú kvalitu aj výborný objem dát. Má to ale svoju cenu.
Otázka: Bojím sa tej inštalácie… raz som chcel namontovať satelitnú anténu na telkáč a nešlo mi to. Ani toto asi neviem nastaviť. Pozeral som to v najke v Nitre, ale tam o tom nikto nič nevedel. Odpoveď: Inštaláciu si môžete objednať na kľúč. Stojí to od 100 do 150 Eur podľa typu práce. NAYka: pracovníci sú vyškolení na poradenskú službu, takže pravdepodobne to bola len výnimka. V každom prípade tu je číslo na call centrum: 02-57789100. V call centre sa dá služba kúpiť, zodpovedať otázky ako aj objednať externú inštaláciu.

touchIT.sk Otázka. Aka je spokojnost Vasich zakaznikov s produktom? Odpoveď: Po tom, ako si našu službu vyskúšajú a zvyknú si na ňu, najčastejšie riešenia len zmenu programu na vyšší. Sú teda veľmi spokojní s riešením, ktoré im Tooway dodáva.

touchIT.sk Otázka: Kolko je pociatocna investicia a mesacna platba za najrychlejsi internet. Odpoveď namenšia počiatočná investícia je 49 Eur, pokiaľ si všetko nainštaľujete sám, čo väčšina ľudí na Slovensku aj robí. Navyšší program stojí 79,90 Eur

touchIT.sk Otázka: Keď je úplne všade tak je k dispozícii aj niekde v pivnici od zemou? Keď si tam umiestnim satelit? Odpoveď: Satelitný internet vyžaduje priamy výhľad na juh. Pokiaľ máte z pivnice priamy výhľad na juh, budete môcť túto anténu umiestniť aj do pivnice.

touchIT.sk Otázka: Tooway má mobilný (prenosný) internet.Pri premiestnení je potrebné parabolu smerovať presne na určitý bod (ako je to napríklad pri satelitnej TV), alebo jednoducho „hore“ na nebo? Odpoveď: Pri premiestnení antény je potrebné jej presné nastavenie na konkrétny bod. treba na to použiť mobilnú aplikáciu K-Sat Finder pre iOS a Android, ktorá vám s nastavením pomôže.

touchIT.sk Otázka: Dobry den. Zaujímalo by ma ci na dedine kde optika nie je. Či by vedelo toto satelitne pripojenie dosiahnuť pomer cena/vykon konkurovatelne s metalickym vedením. Ďalej, keďže zatiaľ nemam so satelitmi žiadne skúsenosti. Tak by ma zaujimalo par, pre niekoho, trivialnych otazok. Môže počasie ovplivnit signál? Ak áno ako veľmi? Koľko stoji cena satelitu a je možnosť len si ho prenajať? Je jasne že chcete zaujať hlavne oblasti kde je slabé pokrytie internetom, no zaujimalo by ma či chcete, ak ano ako, prilákať ľudí z mesta, ľudí ktorý majú za nízku cenu vysokorýchlostný internet, vďaka optike. Ďakujem. Odpoveď: Dobrý deň. Toto je pripojenie určené pre ľudí, ktorí hľadajú kvalitu a nie najnižšiu cenu. Platí pre mestské ale hlavne pre vidiecke oblasti. Počasie neovplyvňuje kvalitu príjmu, optika ani metaické pripojenie nie sú v tomto prípade riešeniami, ktoré by chcel Tooway prekonať cenami.

touchIT.sk Otázka: Dobry den, Aky je vykon uplinku na strane uzivatela ? Aka je doporucena parabola? nie su problemy s VoIP? Odpoveď: parabola je v tomto prípade špeciálna a dodávaná služba Tooway. Ide o parabolu so 70 cm priemerom a tú treba použiť. Nie inú, od tretej strany. Problémy s VoIP nie sú, uplink je do 6 Mbit/s pri najvyššom programe.

touchIT.sk Otázka: Sused to má a údajne keď je búrka, tak nemá žiadny internet. Teraz síce nesnežilo, ale čo keď napadane na tú anténu sneh, prestane mi ísť internet? Odpoveď: Bežný dážď a sneh neovplyvňuje kvalitu pripojenia. Štandardne počasie neovplyvňuje kvalitu internetu cez Tooway.

touchIT.sk Otázka: Chcem to kúpiť rodičom domov na Slovensko do Krupiny. Ako to mám urobiť, keď naši nevedia nič o počítačoch? Odpoveď. Zdravíme do Londýna a teší nás záujem o Tooway aj z tejto krajiny.Stačí vo vašom prípade zalovolať na call centrum +421-2-57789100 a službu na diaľku objednať. Bude to fungovať aj po objednaní z Londýna v Krupine.

touchIT.sk Otázka: V tom článku píšete, že vraj mobilné zariadenie. To mám chodiť s tou anténou na sebe, alebo ako je to myslené? Odpoveď: Tento internet si môžete zobrať so sebou, ale ide o pevnú inštaláciu. Teda napr. sa presúvate medzi domovom a chatou, tak internet si môžete zobrať se sebou. Slovensko je priutom pokrývané troma lúčmi satelitného vysielania. Ak sa pohybujete v rámci jedného lúča, bude to fungovať bez akéhokoľvek zásahu. Ak budete potrebovať použiť iný lúč napr. v rámci Slovenska ale aj zahraničia ako je napr. Chorvátsko, potom treba požiadať o relokáciu, teda premiestnenie, čo stojí jednorazovo 25 Eur. Takto je myslená mobilita satelitného pripojenia.

touchIT.sk Otázka: Otázka: Toto je drahé riešenie. Veď konkurencia ponúka lacnejšie. Prečo si vás vlastne vybrať? Odpoveď: Toto je riešenie pre pre niekoho, kto hľadá kvalitné pripojenie na internet. Je to ideálne na miestach ťažko dostupných pre iné možnosti pripojenia na internet. Ale ľudia si Tooway vyberajú hlavne po zlej skúsenosti s inými pripojeniami s tým, že oceňujú kvalitu satelitného pripojenia, teda stabilitu, rýchlosť a pokrytie.

 touchIT.sk Otázka: Za koľko najmenej môžem mať ten internet od vás a ako sa inštaluje? Odpoveď: Reálne cena bez akcií je 19,90 Eur za mesiac. Inštalácia je rovnaká ako pre satelitnú anténu, treba na to satelitnú anténu, kábel, držiak. Všetko sa dá dodať na kľúč. ak potrebujete inštaláciu na kľúč nez námahy, tak externá inštalácia je od 100 do 150 Eur s garenciou kvality. Ale môžete si to nainštalovať aj sám, veľa ľudí na Slovensku to aj takto robí.

touchIT.sk Otázka: Ako je to s latenciou pre toto satelitné pripojenie, naozaj je to skoro nepoužiteľné napr. na Skype?. Odpoveď: Latencia obojsmerne je 650 ms. Telefónne hovory cez internet nebudú problémom. Osobne to používame a nie sú s tým problémy.

 touchIT.sk Otázka: Som v obci Staré Hory a tu nemáme žiadny internet. Pomôže mi vaše riešenie a čo všetko na to potrebujem? Odpoveď: Staré Hory sú špecifický prípad. Pokiaľ je tu príjem satelitnej televízie, potom bude aj príjem satelitného internetu. Podmienkou je voľný výhľad na juh. Môže sa stať, že tam príjem internetu Tooway nebude.

touchIT.sk Začíname našu poradňu ohľadne internetu Tooway. Na príjme je Ondrej Macko a Marek Hrkel z Tooway. Odpovedáme na otázky, ktoré prišli doteraz.

touchIT.sk Otázka: Má spoločnosť v pláne ponúknuť aj preklad stránok do slovenského jazyka? Odpoveď: Stránka www.tooway.sk je kompletne v slovenčine.

touchIT.sk Otázka: Aky ping viete zabezpecit pri online multiplayerovych hier? Odpoveď: Tooway nie je o prevádzke multiplayerových hier. Je to skôr biznis riešenie, maily, surfovanie, VoIP a pod. Ak chcete multiplayer hry, potom je asi lepšie ísť cestou optického pripojenia.

touchIT.sk Otázka: Aká je typická latencia tohto pripojenia k internetu? Odpoveď: Typicky je to 650 ms

touchIT.sk Otázka: Kde sa to dá najlacnejšie kúpiť? Aké to má obmedzenia na dáta? Odpoveď: Najlacnejšie za 19,90 Eur a zsa to je 8 GB dát mesačne. ďalšie balíky sú 16 GB dát za 29,90 Eur mesačne, a 25 GB dát za 39,90 Eur. Neobmedzený balík je za 79,90 Eur

Milan Benček No zakaznikom co som to namontoval resp namontoval niekto iny maximalna spokojnost ziadna porucha reklamacia staznost oprava…. To sa len nevidi… Keby bola este o nieco prijatelnejsia cena tak mikrovlnky vacsinou pochybnej kvality by mali smolu….

touchIT.sk Odpoveď: ďakujeme za pochvalu. Našou stratégiou je orientácia na kvalitu služieb, garanciu stability a rýchlosti a nie podliezanie cien konkurencie. Môžete teda očakávať, že naše služby budú ešte s vyššou kvalitou a od roku 2017 to bude zdvojnásobenie rýchlosti downloadu. Tešiť sa tak môžete na oveľa vyššiu rýchlosť.

touchIT.sk Otázka: Ako dlho je na trhu tento produkt.Odpoveď: Od mája 20111

Zuzana Struhárová čo stoji mesačne…rýchlosť….

 touchIT.sk Najnižší program je v cene 19,90 Eur pri rýchlosti 10 Mbit/s download a 2 Mbit/s upload, Ide o dátový objem 8 GB mesačne

touchIT.sk Ďakujeme pekne za vaše otázky a tešíme sa do čítania

Vladímir Jan Cez ktoru družicu ide signal?

 touchIT.sk Je to družica EutelSat KA-SAT

Martin Bzučo Chmelik Ake su odozvy ked signal putuje na druzicu a naspat? Je mozne to pouzit pre realtime aplikacie?

 touchIT.sk Dobrý deň, Ping je 650 ms tam aj spat, bežne sa tento spôsob pripojenia používa na dohľadovacie kamery, alarmy. Toto pripojenie nie je však určené napr. pre multiplayer hry.

touchIT.sk Otázka: je mozne preniest zariadenie z bytu na chatu a surfovat na chate? Odpoveď: áno je to možné. V rámci Slovenska je možné bez problémov sa pohybovať s internetovým pripojením. Pri prekročení hranice alebo pri veľkých vzdialenostiach na Slovensku treba požiadať o tzv. relokáciu.

 touchIT.sk Otázka: Aké minimálne rýchlosti mi garantujete pri najlacnejšom mesačnom poplatku? Odpoveď: Minimálne rýchlosti žiadny z poskytovateľov internetu negarantuje, pokiaľ nejde o špeciálne prípady. V prípade Toooway môžete počítať, že štandardne rýchlosť downloadu neklesne pod 10 Mbit/s a uploadu 2 Mbit/s pre najnižší program.

touchIT.sk Otázka: Je u vás FUP? Odpoveď: Závisí od zvoleného programu. Programy 8, 16 a 25 GB sa po dosiahnutí svojho stropu preklopia na rýchlosť 64 kbit/s. Avšak 16 a 25 GB majú však tzv. nočnú zónu. Teda u nich sa dáta prenesné medzi polnocou a 6 hodinou ráno o preneseného objemu dát nezapočítavajú. Program Infinit má FUP 150 GB. Po jej dosiahnutí sa rýchlosť zníži na 3 Mbit/s download a 1 Mbit/s pre upload.

touchIT.sk Otázka: Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je možné si objednať statickú IP adresu aj pre klasické programy, prosím? Odpoveď. Tooway dokáže prideliť statickú IP adresu pre program Infinit. Stojí to 5 Eur mesačne. Pre nižšie programy Tooway neposkytuje statickú IP adresu ale je to možné riešiť pomocou hardvérového vybavenia napr. VPN.

touchIT.sk Otázka: Dobrý deň chcel by som sa opytať či to má všade signal a koľko sa mesačne platí Ďakujem. Odpoveď: Na Slovensku máte príjem odkiaľkoľvek, kde je priamy výhľad na juh. ale typicky je to takmer z každého miesta na Slovensku až na výnimky. Mesačne je to od 19,90 Eur.

touchIT.sk Otázka: Mali ste uz nejake reklamacie ohladom spolahlivosti? Odpoved: Pravidelne komuniukujeme s našimi zákazníkmi a problémy vyriešime. Problémy patria k životu a technickej výbave.

Značky: