Mobilné telefóny a následne smartfóny úplne zmenili naše životy.

6. februára si pripomíname Svetový deň bez mobilného telefónu. Je to príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako mobilné telefóny a následne smartfóny zasiahli do komunikácie medzi ľuďmi a ovplyvnili nielen naše správanie, ale aj životy.

Podľa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb je mobilná komunikácia na Slovensku cenovo dostupná a veľmi rozšírená. V Slovenskej republike je cca 6,2 milióna aktívnych SIM kariet používaných na poskytovanie mobilnej telefónnej služby a objem prenesených dát každoročne rastie.

Mobilný telefón však už dávno nie je iba na telefonovanie a posielanie krátkych správ. Faktom je, že dnešné smartfóny používame na všemožné účely a výrazne sa podpísali pod to, že mnohé ostatné zariadenia, ktoré boli kedysi pre nás dôležité, dnes už takmer nepoužívame alebo sme ich z našich životov vypustili úplne.

V redakcii sme vybrali 5 vecí, ktorých sa dotkol nástup smartfónov najvýraznejšie. Netvrdíme, že ich všetky už vôbec nepoužívate, ale rozmach smartfónov mal na ne obrovský dopad.

Honor View20

1. Pevná telefónna linka

Pred nástupom mobilnej komunikácie na Slovensku sme mali doma aj v práci pevné telefóny. Na zriadenie pevnej telefónnej linky sme v minulosti čakali roky a bolo to pomerne drahé. Ak sme boli mimo domova a chceli sme niekomu zavolať používali sme verejné telefónne automaty, ktoré boli umiestnené na verejných priestranstvách.

V roku 1991 sa na Slovensku v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnil prvý mobilný hovor. V priamom televíznom prenose telefonovali politici František Mikloško a jeho česká kolegyňa Dagmar Burešová.

Následne začala komerčná prevádzka siete, pričom záujemcovia na začiatku nemali možnosť výberu operátora. A aj mobilné telefóny boli vtedy iné – spočiatku boli umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké. Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory.

Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997, k dispozícii boli služby dvoch mobilných operátorov. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami. Tretí mobilný operátor dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý v roku 2013.

K mobilným sieťam druhej generácie (2G), pribudla tretia (3G) a neskôr štvrtá generácia (4G). V súčasnosti sa pripravujeme na nasadenie mobilnej siete piatej generácie (5G). Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými a aj preto dnes voláme prakticky iba v mobilných sieťach a pevné linky sa vytrácajú z našich domácností.

Vľavo pevná linka, vpravo evolúcia mobilných telefónov

2. Listová komunikácia

Listová komunikácia v minulosti predstavovala obľúbený spôsob, ako komunikovať písanou formou s ľuďmi na celom svete. Mobilné telefóny priniesli rýchlejší spôsob textovej komunikácie vo forme SMS správ – dôležitú informáciu ste vedeli doručiť druhému používateľovi v priebehu pár sekúnd. Samozrejme, správa musela byť stručná a príjemca musel mať mobilný telefón.

S príchodom smartfónov sa však tieto obmedzenia odstránili. Vďaka mobilnému internetu môžeme priamo v mobilnom telefóne prijímať a písať emaily, komunikovať prostredníctvom všemožných komunikátorov a široké obecenstvo vašich kamarátov informovať o živote vďaka sociálnym sieťam.

Dnes máme teda k dispozícii všetky nástroje na to, aby sme mohli okamžite komunikovať s kýmkoľvek na svete a kedykoľvek. Listovú komunikáciu tak používame prakticky už iba na úradné zásielky a posielanie tovaru a pohľadníc starším ľuďom.

Vľavo starý list, vpravo aplikácia Messenger s funkciou skupinového videa

3. Vreckové fotoaparáty

Aká je najpoužívanejšia funkcia dnešných smartfónov? V mnohých prípadoch to nie je telefonovanie, ale fotenie, počúvanie hudby či používanie instantných komunikátorov. A práve fotoaparáty patria medzi zariadenia, ktoré vďaka smartfónom používame čoraz menej. Máme na mysli vreckové fotoaparáty pre bežných používateľov a nie profesionálne zrkadlovky.

Smartfóny majú totiž tú výhodu, že ich máme neustále pri sebe a tak pomocou nich môžeme odfotiť ľubovoľnú scénu vždy, keď je treba. Na tento komfort sme si zvykli a ak nemáme špeciálne požiadavky na kvalitu, fotíme smartfónmi všetko. Uvedomujú si to aj výrobcovia a tí investujú do vývoja fotoaparátov v smartfónoch – fotoaparát je často jedna z najdôležitejších vlastností, podľa ktorých si vyberáme svoj budúci telefón.

Vľavo vreckový fotoaparát, vpravo Huawei Mate 20 Pro s troma fotoaparátmi a využitím umelej inteligencie pri fotení

4. MP3 prehrávače, prenosné herné konzoly, navigácie a papierové mapy

Fotoaparáty nie sú jediné zariadenia, ktoré ovplyvnil rozmach popularity telefónov. Vďaka mobilným aplikáciám sme značne obmedzili používanie MP3 prehrávačov, mobilných herných konzol či navigácií.

Na všetko máme aplikácie a je pohodlnejšie nosiť jedno zariadenie so všetkými funkciami ako päť samostatných prístrojov. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky a nároční hráči sa radšej budú hrať na cestách na konzole Nintento Switch. Bežní používatelia sa zabavia aj pri ponuke mobilných hier pre Android či iPhone.

V porovnaní s MP3 prehrávačmi či navigáciami prinášajú smartfóny dokonca lepší zážitok. Služby typu Spotify umožňujú rýchlo a pohodlne pristupovať k miliónom pesničiek, ktoré môžete začať počúvať doslova v priebehu sekundy. A v prípade navigačných aplikácií sú k dispozícii častejšie aktualizácie mapových podkladov a informácie o stave cestnej premávky v reálnom čase.

Mimochodom, kedy ste naposledy použili papierovú mapu? My si v redakcii pri návšteve cudzieho mesta úplne vystačíme s aplikáciou Google Mapy. Tá nás odnaviguje peši alebo pomocou MHD tam, kam potrebujeme ísť a vieme si pozrieť aj zaujímavé miesta v okolí či zistiť našu aktuálnu polohu.

Vľavo MP3 prehrávač, vpravo Sony Xperia XZ2 s aplikáciami, ktoré nahrádzajú viacero samostatných zariadení

5. Plastové platobné karty

K vyššie uvedeným veciam a zariadeniam sa postupne začínajú pridávať platobné karty. Niektoré banky umožňujú výber z bankomatu pomocou smartfónu, čo je bezpečnejšie v porovnaní s použitím platobnej karty. A vďaka službám, ako je Google Pay, platíme v prevádzkach a obchodoch bezkontaktne iba pomocou telefónu. Je to pohodlnejšie a často aj rýchlejšie.

Plastové platobné karty síce dnes používa ešte veľké množstvo používateľov, avšak dá sa predpokladať, že počas nasledujúcich rokov sa bude zvyšovať popularita smartfónu ako nástroja na platenie. Alebo ako nástroja, pomocou ktorého si budete dočasne blokovať platobné karty v snahe zvýšiť ich zabezpečenie.

Google Pay funguje aj na Slovensku

Deň bez mobilného telefónu? Dnes je to už výzva

Ak sa teda zamyslíme nad spôsobom, akým dnes používame mobilný telefón – nepoužívať ho jeden deň je výzva. Znamená to totiž vzdať sa komfortu, ktorý prináša a takisto aj mnohých funkcií, ktoré dnes považujeme za samozrejmosť.

Ak sa na jeho absenciu pripravíte vopred a zoberiete si so sebou potrebné veci, ktoré váš telefón nahrádza, bez smartfónu určite vydržíte. Pokiaľ ho však zabudnete doma, môže to byť oveľa väčší problém ako v prípade prvých mobilných telefónov. Dvojnásobne, pokiaľ využívate funkcie smartfónu a jeho potenciál naplno.

Zdroj: vlastné, teleoff.gov.sk

Prečítajte si aj:

Od prvého volania z mobilného telefónu uplynulo už 45 rokov

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit