Sygic prináša do svojej navigácie nové používateľské rozhranie. Vyskúšali sme ho.

Zmenilo sa oveľa viac ako len farby a kontrasty. V novej navigácii je lepšie usporiadanie všetkých informácií a údajov v navigácii. To má podporiť čitateľnosť a intuitívne ovládanie, aby sa používanie aplikácie čo najviac zjednodušilo. Vylepšené menu, modernejší režim jazdy a nové prvky zdokonaľujú prostredie navigácie ako inteligentného asistenta na cestách. Nové rozhranie je dostupné pre Android a čoskoro ich dostanú aj používatelia operačného systému iOS.

Developerský tím Sygicu zbiera pripomienky a želania šoférov a podľa toho sa mení aj rozhranie navigácie. Zmeny farebnej palety a usporiadania informácií vždy plnia svoj účel a ich cieľom je uľahčiť šoférom používanie aplikácie. Dôležité je optimalizovať ovládanie navigácie tak, aby potreba interagovať s obrazovkou mobilu bola čo najnižšia.

Jednou z najvýraznejších zmien v Sygic GPS Navigácii je nové umiestnenie vyhľadávacej lišty. Teraz sa nachádza v spodnej časti obrazovky a obsahuje aj obľúbené adresy. Vyhľadávanie zostáva k dispozícii aj počas jazdy. Ikonka mapových vrstiev s možnosťou satelitného pohľadu na vyhľadávanú adresu je teraz viac poruke.

Po otvorení aplikácie sú používatelia v tzv. explore režime, ktorý sa automaticky s pohybom vozidla prepne do jazdného režimu. Keď šofér zadá cieľ cesty a vyberie si trasu, jedným dotykom sa na obrazovke objaví skupinka tlačidiel: ovládanie hlasitosti, mapový zoom, a žltá bublina s výkričníkom na nahlásenie udalostí na ceste.

Zmenené hlavné menu je teraz zväčšené na celú šírku obrazovky a združuje všetky položky na jedno miesto, bez duplicít v iných častiach navigácie. Menu je navrhnuté tak, aby sa časom mohlo rozšíriť o ďalší užitočný obsah pre šoférov.

Niekoľko prvkov v navigačnom režime získalo prehľadný dizajn. Napríklad bublina s aktuálnou a maximálnou povolenou rýchlosťou má nový tvar a je teraz kontrastnejšia, upozornenia a informácie o zdržaní sú teraz umiestnené vo výraznejších farebných štítkoch a na viditeľnejšom mieste, hneď pod modrou návesťou vo vrchnej časti obrazovky.

Na spodku obrazovky je informačná lišta, v ktorej pribudli čas a vzdialenosť zostávajúce do cieľa, ale aj údaj o meškaní v minútach. Os s priebehom cesty je teraz zrozumiteľnejšia vďaka modrej šípke v aktuálnej pozícii na trase. Farebne sú na nej odlíšené úseky so zdržaním, aby ste mali prehľad v reálnom čase počas jazdy.

Štyri bodky v pravej časti informačnej lišty vedú na rýchle menu, v ktorom sa dá zjednodušene nastavovať trasa pridávaním alebo vyraďovaním zastávok po ceste. Táto funkcia tiež poskytuje detaily o odhadovanom čase príjazdu ku každej zastávke, aj do cieľovej destinácie. Tu sa dajú aktivovať a deaktivovať aj všetky doplnky ako režim EV, Cockpit, Head-up displej alebo Pomoc nablízku.

Obľúbená funkcia Junction View tiež prešla zmenami. Keď sa šofér blíži ku križovatke, detailný náhľad jazdných pruhov sa otvorí len v hornej polovici obrazovky tak, aby nezakrýval samotnú mapu.

Navyše, zmenili sa všetky fonty v aplikácii a texty sú výrazne lepšie čitateľné. Nočný aj denný režim dostali nový vzhľad, štátne hranice sú zvýraznené fialovou farbou, čím sa lepšie odlišujú od hraníc regiónov.

Dotyk na bod záujmu v mape otvorí panel s informáciami prehľadne usporiadanými v kontrastných farebných štítkoch. Takto jednoducho zistíte aktuálnu cenu paliva na čerpacej stanici. Pri nabíjačkách pre elektromobily sú informácie o type konektorov, platobných metódach či aktuálnej dostupnosti. Pri obchodoch či inštitúciách sú dostupné kontaktné údaje a oficiálne webové stránky.

Ceny za využívanie navigácie sa nezmenili, základná navigácia sa dá využívať aj zadarmo. Ročné predplatné na Premium+ je za 19,99 eura.

Zdroje: vlastné, Sygic

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.