Synology predstavil revolučné zariadenie BeeDrive. Je to kompaktné dátové centrum, ktoré dokáže súčasne zálohovať osobné súbory a fotografie z počítača, telefónu a tabletu.

Nastavenie trvá zhruba tri minúty a od tej chvíle môžete začať zálohovať všetky vaše dôležité dáta – dokumenty, fotky, maily, videá, jednoducho všetko a to priamo u vás doma a bez ďalších poplatkov (na rozdiel od ukladanie na cloud). BeeDrive chráni vaše súbory a tie sú dostupné pri lokálnej prenosovej rýchlosti a nikto iný k nim nemá prístup. BeeDrive obsahuje SSD disk a USB-C pripojenie (10 Gbps).

Každý z nás pritom na rôznych osobných zariadeniach množstvo dát. Výstupy z lepších fotoaparátov, ale predovšetkým nové formáty fotografií a videí zaberajú veľa miesta v úložiskách našich telefónov alebo cloudových úložiskách. Cloudové úložiská tak presávajú vyhovovať a to priestorom aj rýchlosťou. Prichádza tak lokálna a privátna alternatíva.

BeeDrive od Synology
BeeDrive od Synology

BeeDrive tak ponúka skúsenosti Synology (známy je hlavne dodávkou NAS riešení) so zálohovania dát väčšej skupine používateľov – mnoho z nich dokáže z počítača bez problémov pracovať, ale nemajú čas ani znalosti potrebné na prácu so sieťami, aby mohli hosťovať server s neustálou prevádzkou iba pre účely zálohovania. BeeDrive predstavuje bezproblémové riešenie aj pre rodinných príslušníkov a priateľov súčasných používateľov zariadení Synology.

V prípade havárie len pripojíte BeeDrive k inému počítaču

Po pripojení k počítaču si môžete zvoliť, ktoré zložky chcete chrániť. BeeDrive automaticky zálohuje všetky zmeny v týchto zložkách v reálnom čase a poskytuje tak kratšiu dobu medzi okamihom prípadnej straty dát a časom poslednej zálohy dát v porovnaní so zálohovaním realizovaným podľa plánu každú hodinu. Súbory záloh sa ukladajú v zariadení BeeDrive v rovnakom formáte, ako sa nachádzajú v počítači. V prípade poruchy počítača môžete svoje zariadenie BeeDrive jednoducho pripojiť k inému počítaču a začať so svojimi súbormi ihneď pracovať. Nemusíte teda inštalovať žiaden softvér ani prechádzať časovo náročným procesom obnovenia súborov.

Zálohuje aj smartfóny a tablety

Zariadenie BeeDrive taktiež prostredníctvom Wi-Fi siete zálohuje fotografie a videá zo zariadeniami so systémom iOS a Android a zároveň tak chráni telefóny a tablety. Pokiaľ sa počítač s pripojeným zariadením BeeDrive a mobilné zariadenie nachádzajú v rovnakej sieti, stačí naskenovať QR kód a zariadenie BeeDrive spustí zálohovanie s cieľom uvoľniť miesto na vašom telefóne.

Keďže sa tieto prenosy dejú na lokálnej sieti, je zálohovanie pomocou zariadenia BeeDrive 11× rýchlejšie ako zálohovanie veľkých súborov z počítača do cloudu a 6× rýchlejšie ako zálohovanie z mobilných zariadení.

Služba BeeDrop a obojsmerná synchronizácia

Ľudia v teréne, ktorí na svojom telefóne vytvárajú veľké množstvo fotografií a potrebujú ich používať v počítači nachádzajúcom sa v kancelárii, môžu prostredníctvom funkcie BeeDrop bezdrôtovo odoslať obsah vygenerovaný v mobilnom telefóne so systémom iOS alebo Android do zariadenia BeeDrive. Tieto súboru sú v počítači ihneď k dispozícii – nie je potrebné ich nahrávať do cloudu alebo ich následne z cloudu sťahovať.

Pri prechádzaní medzi pracovným a domácim počítačom dokáže zariadenie BeeDrive synchronizovať súbory medzi počítačmi ihneď po svojom pripojení – v počítači, na ktorom pracujete, sú tak všetky súbory vždy aktuálne a súčasne sa v zariadení BeeDrive uchováva ich druhá kópia.

V budúcnosti chceli Synology využiť nepotrebné výpočtové zdroje počítača na extrahovanie ďalších hodnôt zo samotných dát, napríklad prostredníctvom automatickej kategorizácie. Cieľom Synology je prinášať ľuďom moderné technológie bez toho, aby tým museli obetovať ochranu súkromia a vlastníctvo ich dát.

Zariadenie BeeDrive s kapacitou 1 TB a 2 TB pre systémy Windows, iOS a Android bude možné zakúpiť od polovice júna prostredníctvom partnerov a predajcov. Podpora systému macOS sa pripravuje.

Zdroje: Synology

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.