Router od Synology, to je produkt, na ktorý sme od výrobcu NAS zariadení boli veľmi zvedaví. Je to funkciami nabitý router, ktorý sme preverili v praxi a vyskúšali si jeho funkcie. Ak už máte nejaké zariadenie značky Synology, budete v jeho rozhraní ako doma.

Synology Router Manager

Ide o ekvivalent Disk Station Manager, ktorý je použitý v NAS zariadeniach. Graficky aj princípom však vyzerajú ako by si z oka vypadli. Rozhranie nám bolo teda veľmi dobre známe. Prvotné sprevádzkovanie nevyžaduje veľké úsilie a sprievodca stránkou pre počítač alebo na smartfóne vás prevedie piatimi krokmi nastavení. Stačí len potvrdzovať, netreba sa nijak orientovať v technických pojmoch. Po úvodnom nastavení sa dostanete do hlavného rozhrania. Nechýbajú známe ikony a funkcie, napríklad aj Package Center alebo File Station. Router je vhodný na multimediálne využitie.

synology_rt1900ac_tip_nowat

Typicky na prenos videa v domácnosti. Jeho 5 GHz sieť je pripravená na streamovanie 4K videa, využijete ho ale aj v rámci rýchlej LAN siete. Všetky porty sú gigabitové, čo nám poslúžilo pri zapojení NAS riešenia do jedného z nich. Na tele je aj USB 3.0 port. Ten sme využili na druhý disk, takisto s podporou USB 3.0. Výhoda je jasná, rýchle kopírovanie po LAN sieti, no v priamej viditeľnosti sme sa v našom testovacom prostredí dostali na 30 MB/s stabilne. Okrem toho je tu aj čítačka pamäťových kariet. S aplikáciami routera je jej využitie zmysluplné. My sme ocenili systém správy zložiek (adresárov) a prideľovania oprávnení k ich prístupu.

Nastavenie

Rozhranie sa podobá na webový operačný systém, vlastne tým aj SRM je a poskytuje grafické rozhranie na jednoduché nastavenie. Toto je vídať čoraz viac a najmä vo vyššej triede týchto zariadení. Multimediálne založení používatelia nepotrebujú ovládať zákutia sieťových nastavení, no potrebujú zrozumiteľné prostredie na správu všetkých funkcií. Tu okrem prehľadu, čo je ako nastavené, výrobca umožňuje deaktiváciu funkcií v grafickej podobe obdobnej smartfónu. Takto si môžete zapnúť alebo vypnúť vybrané pásmo Wi-Fi. Vypnutie Wi-Fi ako celého modulu je možné aj prepínačom na boku zariadenia.

Takto vyzerá rozhranie na ovládanie routera

Takto vyzerá rozhranie na ovládanie routera

Táto možnosť sa nám páčila. Vhodné je to najmä v noci alebo keď odchádzate na dlhšie z domu a ostatnú infraštruktúru máte pripojenú cez LAN porty. Typicky v našom prípade NAS disky. Wi-Fi nie je zbytočne riziková z pohľadu útokov a vy máte v prípade potreby prístup k vašej „NASke“ aj z inej časti sveta. Nastavenie DDNS je vďaka funkcii QuickConnect jednoduché a získate prístup priamo cez Synology účet k vášmu routeru. Samostatne povoľujete spôsoby pripojenia webového prehliadača, DDNS a mobilné aplikácie.

K slovu sa dostáva aj rodičovská kontrola s možnosťami na vytváranie reštrikcií pre povolené zariadenia a ich prístupu na internet. Táto možnosť sa uplatní nielen doma, ale aj vo firme.

Nastavenie Wi-Fi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac) je veľmi jednoduché a  z hlavného rozhrania sú eliminované všetky voľby, ktoré vyslovene nie sú podstatné a používatelia ich nezvyknú meniť. Dajú sa rozkliknúť a zobraziť. Rovnako tak máte možnosť filtrovať Wi-Fi 5 GHz iba v režime AC alebo aj s N-kom. Špeciálne sa nám ale páčilo nastavenie hosťovskej siete. Konkrétne v režime platnosť. Toto sme inde nevideli a vy si môžete nastaviť vysielanie ďalšieho SSID napríklad len po dobu jedného týždňa a potom sa táto sieť automaticky vypne. Je to šikovná záležitosť a páčilo sa nám takéto zvýšenie bezpečnosti. To aj napriek tomu, že hosťovská sieť je určená na to, aby pripojení klienti mali prístup do internetu, no nie do lokálnej siete.

Technológie

Keďže ide o AC router, má v sebe technológiu Beamforming. Je to vlastnosť, ktorá zameria intenzitu šírenia signálu vo vybranom smere v určitom uhle. Samozrejme, signál sa šíri všetkými smermi, no umožňuje lokalizovať pozície pripojených zariadení. Fungovala dobre a je to poznať najmä vtedy, keď nemáte pri iných routeroch v danej oblasti signál. V tomto prípade ho mať budete ak nebude vyslovene na hrane dosahu, pozrite si zariadenie. Ukazovateľ intenzity signálu vo väčšine prípadov niekoľko sekúnd po pripojení zariadenia k Wi-Fi pridá o „paličku“ naviac. Je to šikovná vec a dalo by sa povedať, že je prakticky nezávislá na anténach, no aj tak sme vždy lepšie výsledky dosiali s ich nasmerovaním. Má tri vonkajšie antény a tri vnútorné (3×3 MIMO).

SynologyRT_vyd2015_6_nowat

Tým, že router umožňuje pridávanie ďalších aplikácií po vzore DMS z NAS zariadení, máte možnosť z neho spraviť sťahovaciu stanicu, VPN server, multimediálny server alebo RADIUS server využiteľný pri riadení oprávnení vo firemnom prostredí. V prvom prípade si môžete nastaviť automatické sťahovanie dát z P2P sietí, FTP, http a iných sietí/použitím protokolov a nechať sťahovať dáta aj bez zapnutého počítača. Dobre funguje aj multimediálny server. Vhodný je na pozeranie fotiek z pripojeného disku alebo čítačky pamäťových kariet na TV. Samozrejme, tým, že na routeri bude bežať táto funkcia, získate pohodlnejší prístup k fotkám, hudbe alebo videu aj z počítača. Funguje to pri použití tabletov a smartfónov, napríklad v špeciálnych správcoch súborov s podporou prehliadania sieťových protokolov.

Verdikt touchIT

Synology Router RT1900ac je pokročilý router, ktorý odporúčame používateľom vlastniacim niektorý iný produkt tejto značky. Ovládanie a filozofia produktu im bude veľmi blízka a budú spokojní s celkovými možnosťami. Druhú skupinu predstavujú používatelia, ktorí majú radi špičkové riešenie s nadštandardnými možnosťami konfigurácie a vlastným prispôsobením. Výrobca pripravil router tak, aby ste ho mohli použiť aj vo firme. Navyše je tu integrovaná podpora pre LTE modul cez USB port. My sme na prvý pohľad videli výborný signál, občas sa nám zdalo, že pripojenie na 5 GHz sieti v slabšom pokrytí trvá dlhšie, ako býva zvykom. Rozdiely boli do 10 sekúnd.

Hodnotenie:
+ gigabitové porty, vypínač Wi-Fi, stabilita prenosov, čítačka SD kariet a USB 3.0, zameranie signálu k zariadeniam, rozhranie konfigurácie a pridávania nových aplikáci
– občas pomalšie pripojenie k 5 GHz sieti, zahrievanie

Cena: 156 EUR
Zapožičal: Synology

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.