Cenovo dostupné tablety lákajú najmä svojou cenou. 50 či 80 eur je pre mnohých oveľa schodnejšia cenovka ako 150 či 300 eur. Avšak s nízkou cenou prichádzajú viaceré kompromisy, ktoré si väčšina používateľov pred kúpou možnože neuvedomuje. Tablet do 80 eur nájde svoje využitie, ale…

Názor Michala Reitera

Tablety sú stále „in“, no boom spred niekoľkých rokov je umiernenejší. Mať tablet bolo kedysi otázkou povedzme prestíže alebo vlastníctva novej vlny zariadení. Nešťastné na tom bolo, že mnohé z nich boli vlastne smartfóny prezlečené do väčšieho obalu. Sám nie som zástanca tabletov do 80 eur, no možno ani tak tabletov vo všeobecnosti. Tablet, ktorý používam stojí násobky 80 éčiek a neopustil nočný stolík. Má svoj účel, na ostatné je tu notebook a smartfón. Vlnú, ktorú priniesli tablety veľmi dobre podchytili renomované značky na našom trhu. Boli tu nejaké pokusy ako napríklad HTC Flyer. Tablet vyzeral dobre, no HTC nenastúpilo na túto vlnu. Niekto rozhodne áno a boli to čínski výrobcovia, ktorých značky nikto nevie presne vysloviť a nevie, odkiaľ sa vzali.

Je ale pravda, že mnohí používatelia si nemôžu kúpiť zariadenie za 399 eur,  prípadne viac. V niektorých prípadoch možno ani nechcú. Telefón pre dieťa nemusí byť vhodné zariadenie a tablet za pár eur s veľkou obrazovkou je ideálne riešenie. Keď sa rozbije, nebude to taká veľká škoda. Dieťa si s niečím takým vystačí. Nebude porovnávať IPS pozorovacie uhly. Jednak nebude mať asi s čím a po druhé vo veku povedzme do piatich rokov mu na tomto záležať nebude. Tiež môžeme argumentovať, že to bude len veľký nevýkonný „telefón“ (bez 3G GSM čipu). Áno, je to tak a na zahranie si nenáročných hier to bude stačiť. Zariadenie bude limitované pamäťou a použitie pamäťovej karty, ktorú by mohol neplnoletý roztopašník prehltnúť tiež nebude vhodné riešenie.

Predstavte si, že máte dve deti, možno tri v podobnom veku. Prídu Vianoce a jedno z nich dostane tablet. Kúpiť tri tablety za 399 eur „lebo majú silný CPU a dobrý pozorovací uhol displeja“ nebude argumentom pre vašu peňaženku a na jeden poriadny sa vám vykašlú. Každý bude chcieť mať svoj, osobný. A za cenu pod 100 eur za kus je reálnejšie kúpiť tri tablety. Treba ale počítať s tým, že si nezahráte najnovšie hry a limity budú počas celej doby používania. Prvý sa ozve procesor, čoskoro dátová pamäť, ak bude mať tablet 512 MB RAM, zbadáte to takmer ihneď pri ďalšej spustenej aplikácii.

Mišov verdikt
Ste bežne zarábajúci človek s možnosťou kúpy niečoho iného, než toho „najlacnejšieho čo pripláva loďou z Číny“? Potom sa na tablety pod 159 eur ani nepozerajte. Kúpte si niečo, čo vo výsledku oceníte. Pre tých ostatných, ako skutočne nenáročných používateľov s „nesmartovým“ telefónom a potrebou skúsiť niečo iné, deti, ktoré už vedia chodiť a adolescentov, je tablet za 80 eur použiteľné zariadenie. Jeho používanie však nebude rozprávka, zázraky preto nečakajte.

Názor Romana Kadleca

Tablety s cenovkou do 80 eur sa začali na trhu najviac objavovať pred rokom – dvoma. Niežeby ste ich dnes nenašli v ponuke obchodov, avšak ide skôr o starší tovar ako o nové zariadenia, ktoré výrobcovia uvádzajú na trh. Takisto, vo väčšine prípadov ide o tablety menej známych značiek. Svetlou výnimkou sú modely od spoločností Lenovo alebo ASUS, ktoré dokážu ponúknuť akceptovateľný pomer cena/výkon. Ich cena sa obvykle pohybuje okolo hranice 100 eur, ale nájdu sa aj výnimky – ak má napr. niektorý z obchodov akciu.

Osobne nie som fanúšikom najlacnejších tabletov, pretože nedokážu ponúknuť optimálny používateľský zážitok. Pozriete si na nich internetové stránky, sociálne siete, emaily aj dokumenty, ale ich používanie nemusí byť bezproblémové a pohodlné. Preto ak chcete kupovať lacné tablety, treba vyberať opatrnejšie.

Pozor by ste si mali dať najmä na rozlíšenie a typ displeja. V prípade 7-palcových tabletov (inú uhlopriečku v cenovke do 80 eur nenájdete) odporúčam rozlíšenie aspoň 1024 × 600 a IPS panel. Menšie rozlíšenie a najmä absencia IPS panela sa prejaví horšou kvalitou displeja. Používanie tabletu môže byť v takomto prípade menej pohodlné, a to najmä z dlhodobého hľadiska. Displej je príliš jasný a farby sú vyblednuté. Očiam to môže vadiť. IPS panel preto považujem za nutnosť.

Lacné tablety môžu byť takisto pomalé. Hovoriť všeobecne o procesoroch je však náročné, pretože nie vždy platí, že dvojjadrový 1,5 GHz procesor je horší ako štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz. Mnohé lacné tablety neuvádzajú konkrétny model procesora a platí to najmä pre neznačkové modely. Viete iba to, že tablet má 1,2 GHz dvojjadrový procesor. Avšak nie je čip ako čip. Lenovo v tejto cenovej rovine ponúka procesory MediaTek so štyrmi jadrami a frekvenciou 1,3 GHz. Spomaleným reakciám sa nevyhnete, ale vzhľadom k cene nič lepšie aktuálne nenájdete. Prípadne si priplaťte pár eur a kúpte si ASUS tablet s procesorom od Intelu.

V neposlednom rade si dajte pozor na operačnú pamäť a úložisko. Za úplné minimum považujem 1 GB RAM a 8 GB úložisko. 512 MB RAM sa prejaví ešte častejšími spomalenými reakciami a 4 GB úložisko vás bude iritovať takmer hneď. Aktualizujete si aplikácie a zistíte, že máte minimum priestoru pre inštaláciu ďalších aplikácií. Situáciu nevyrieši ani microSD karta a využitie tabletu to dosť obmedzuje.

Romanov verdikt
95% tabletov v cenovej rovine do 80 eur vám podľa mňa neponúka dostatočný používateľský zážitok. Pozrel som si aktuálnu ponuku slovenských obchodov a našiel som iba jeden tablet (Lenovo TAB 2 A7-10), ktorého kúpu by som zvažoval, ak by som musel vybrať nejaké zariadenie. Radšej by som si však zopár eur priplatil. V cenovej rovine okolo 110 eur nájdete o poznanie lepšie zariadenia. Náročnejším používateľom však odporúčam 8-palcové tablety. Tam treba rátať s cenovkou aspoň 169 eur za dobrú hardvérovú výbavu.

Značky: