Otestovali sme šesť tabletov.  Pri pohľade na aktuálny „line-up“ je zrejmé, že bolo u nás v redakcii veselo. Skoro by sme až povedali, že úplne štandardný tablet nám v teste chýba.

Acer Aspire Switch 11 V

Produktový rad Aspire Switch nám bol vždy sympatický. Na trh prišiel v dobe, kedy ASUS stagnoval so svojím Transformer Bookom. Acer predstavil nový dizajn, ktorý nebol úplne elegantný, avšak fungoval a systém pántov bol pohodlnejší ako u konkurencie. Dnes je situácia opäť iná. Konkurencia výrazne vylepšila dizajn svojich zariadení 2 v 1, avšak to sa podpísalo aj pod prémiovú cenu. Acer pokračuje v nastolenom trende a Aspire Switch 11 V nezaprie svoj pôvod. Cenou však prekvapí.

acer_aspire_vyd2015_6_nowat

Aspoň na prvý pohľad. Boli sme zvyknutí, že modely Aspire Switch stoja 300 až 400 eur. Novinka sa predáva za cenu od 740 eur, čo je výrazný nárast. Zariadenie však klame telom. Tabletová časť po bližšom preskúmaní pôsobí elegantne. Pomáha jej k tomu hliníkové šasi, ktoré však na prvý pohľad pripomína plast. Ten nájdete iba v klávesnicovej časti. Objektívne treba povedať, že nájdete krajšie a tenšie zariadenia s podobnou uhlopriečkou. Platí to nielen pre tabletovú časť, ale aj pre klávesnicu. Najmä klávesnica pôsobí obyčajne a výraznejšie sa nelíši od tej, ktorú obsahuje základný Switch za 299 eur. Podobne riešený je aj pánt, ktorý je hrubý. Chválime široký uhol natočenia obrazovky, pri hraničnom uhle sa zariadenie niekedy preváži. Opäť sú k dispozícii štyri spôsoby použitia. Na druhej strane, na klávesnici sa píše pohodlne a veľmi dobre sa používa aj touchpad.

11,6-palcový IPS displej s rozlíšením Full HD ponúka výborné pozorovacie uhly. Pri spúšťaní operačného systému sa nám občas zdalo, že obrazovka nie je rovnomerne podsvietená, avšak počas používania, resp. počas opätovného spustenia počítača sme si tento úkaz nevšimli. Chválime zabudované reproduktory, ktoré príjemne prekvapili. Aspire Switch ponúkal v lacnejších verziách procesory Intel Atom. V tomto prípade je použitý Intel Core M-5Y10c. Ide o piatu generáciu, v najbližšej dobe očakávame príchod zariadení so Skylake procesormi.

acer_aspire_2_vyd2015_6_nowat

Procesor dopĺňa 4 GB operačná pamäť, 128 GB SSD disk a 500 GB pevný disk, ktorý je umiestnený v dokovacej stanici. Voči prevádzke počítača nemáme pripomienky. Už v minulosti sme si zvykli, že Intel Core M je výkonnejší ako Intel Atom, avšak klasický Intel Core výkonnostne nedobehne. Jeho výhodou je chladenie bez použitia ventilátorov. Nakoľko je 11,6-palcový tablet určený na mobilnú prácu, s výkonom nebudete mať problémy. Predpokladáme, že na zariadení nebudete strihať videá, čo by bolo vzhľadom k jeho formátu nepohodlné. Zahráte si však aj niektoré náročnejšie hry, ktoré by ste na tabletoch s Intel Atom nerozbehali. Na druhú stranu, za cenu zariadenia si môžete kúpiť o poznanie výkonnejší notebook s pravdepodobne lepšou výdržou. Ak na tomto tablete používate textové editory a máte nastavený slabší jas displeja, môžete dosiahnuť cca 5 až 6-hodinovú výdrž. Pri sledovaní multimédií sa však batéria rýchlejšie vybíja. V kombinovanom teste sme namerali výdrž len necelé 4 hodiny.

Zariadenie obsahuje jeden USB 3.0 port na dokovacej stanici a štandardnú výbavu v podobe micro USB portu, microSD slotu a micro HDMI výstupu. O napájanie sa stará samostatný konektor, nechýba dvojica kamier. Tablet si bez problémov poradí so systémom Windows 10, ktorý sme počas testovania používali. Vzhľadom k veľkosti obrazovky sa dá pohodlne ovládať počítačové rozhranie, nemusíte sa prepínať do tabletového režimu. Škoda vyššej ceny, Acer Aspire Switch 11 V mohol byť cenovo atraktívny konvertibilný tablet.

Cena: 740 EUR
Zapožičal: Acer

Acer Iconia Talk S

Pred mesiacom sme písali o zariadení menom Lenovo Phab Plus. Tento 6,8-palcový tabletofón nemá na Slovensku príliš veľkú konkurenciu. Ako sa však hovorí, kto hľadá, ten nájde. Do redakcie nám cestuje Honor X2 a v tomto čísle prinášame pohľad na Acer Iconia Talk S. Oba patria do rovnakého segmentu zariadení. So 7-palcovým displejom sa môžu pokojne radiť medzi tablety, avšak svojím zameraním chcú nahradiť aj telefón.

acer_talk_vyd2015_6_nowat

7-palcová uhlopriečka sa zo sveta tabletov postupne vytráca. Všetci migrujú na 8 a 10 palcov. Z pohľadu tabletofónu alebo phabletu je však 7 palcov dobrá veľkosť. Nebudeme tvrdiť, že ideálna, pretože zariadenie je predsa len trochu veľké na pomery telefónov, avšak ešte stále sa dá pohodlne držať v jednej ruke.

Keď sme v redakcii porovnali Iconiu Talk S s prvým Fonepadom, všimli sme si evolúciu tohto typu zariadení. Fonepad mal svojho času široké telo a práve tento parameter znemožňoval pohodlnejšie používanie. Iconia Talk S pôsobí ako prerastený telefón. Aj vďaka relatívne tenkému rámu po bokoch displeja pôsobí ako prerastený krk. Dá sa pohodlne držať v jednej ruke a pri telefonovaní nebudete mať zlý pocit, že máte pri uchu veľkú placku. Samozrejme, pri ovládaní a pri práci s phabletom budete potrebovať dve ruky.

Pages from TOUCH_IT_2015_06_inz_tab_nowat

Iconia Talk S má plastové telo a nepôsobí tak elegantne ako Phab Plus. Na druhej strane, toto zariadenie nie je novinkou na trhu. Vo vybraných regiónoch sa predáva už od konca minulého roka. Je to poznať aj pri pohľade na hardvérovú výbavu.

Voči 7-palcovému displeju s rozlíšením 1280 × 800 nemáme pripomienky. Má IPS panel, čo považujeme za dôležitú vlastnosť. Nižšie rozlíšenie v prípade tejto uhlopriečky až tak nevadí, jednotlivé pixely nám do oči nebili. Polemizovať medzi HD a Full HD rozlíšením môžeme od 8 palcov vyššie. Kvalitu displeja chválime a ak chcete veľký telefón najmä kvôli videám, potom budete s Iconiou Talk S spokojní. To aj s prihliadnutím na cenu a ďalšie vlastnosti.

acer_talk_2_vyd2015_6_nowat

Štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 s taktom 1,2 GHz je v zariadeniach strednej triedy pomerne obľúbený. Svoju úlohu plní dobre. Trochu sme sa obávali operačnej pamäte, ktorá má veľkosť iba 1 GB, avšak phablet reagoval pružne. Je to dané aj operačným systémom. Android 4.4.4 KitKat je pre potreby zariadenia a hardvérovú výbavu dobre optimalizovaný. Výrobca aktualizáciu na Lollipop v tomto prípade neplánuje. Úložisko má veľkosť 16 GB. K dispozícii dostanete cca 11 GB. Tablet sa pri náročnejších hrách zapotí.

Iconiu Talk S chválime za podporu dvoch SIM kariet. Zariadenie dokáže komunikovať s LTE sieťami, takže jednu SIM kartu využijete pre potreby mobilného 4G internetu a druhú na telefonovanie. Zariadenie má priemerne kvalitné reproduktory po bokoch displeja, avšak kvalitou fotoaparátu vám bežný smartfón nenahradí. 5 MPx zadný fotoaparát nefotí super ostré fotky a je hlavným nedostatkom tabletu.

Acer operačný systém Android príliš neupravil. Predinštaloval množstvo aplikácií a pridal podporu funkcie zobudiť zariadenie dvojitým poklepaním displeja. Niekomu sa môže páčiť funkcia priesvitného okna s rýchlym prístupom k zopár základným funkciám ako je mapa, kalendár, kalkulačka alebo poznámky. Chválime 4 rôzne audio profily a výdrž zariadenia na batériu. V teste non-stop prevádzky dosiahlo zariadenie výdrž takmer 10 hodín.

Acer Iconia Talk S je malý, štíhly tablet a veľký telefón. Vďaka dizajnovým zmenám dnes nepôsobí až tak bláznivo ako prvé 7-palcové phablety. Chválime dobrý displej, výdrž batérie, podporu dvoch SIM kariet a atraktívnu cenu. Za cieľovú skupinu považujeme používateľov, ktorí chcú počas cestovania sledovať videá (tie vyniknú na širokouhlom displeji najlepšie) a preferujú jedno zariadenie oproti kombinácii smartfón + tablet. Samozrejme, 7-palcový displej využijete aj pri iných činnostiach.

Cena: 215 EUR
Zapožičal: Acer

Pages from TOUCH_IT_2015_06_inz-3tab_nowat

ASUS ZenPad 7.0 (Z370C)

ASUS je jeden z mála výrobcov, ktorý ešte vyrába 7-palcové tablety. Tie sú na slovenskom trhu dostupné v dvoch verziách a stoja 119, resp. 149 eur. My sme testovali výkonnejší model ZenPad 7.0 (Z370C). Lacnejšia verzia má v názve písmeno C, nazýva sa ZenPad C 7.0.

asus_vyd2015_6_nowat

Rozdiely medzi oboma tablety sú minimálne. Zariadenia sú dizajnovo takmer totožné. Plastové šasi sa opäť snaží imitovať kabelku. Tablety vyzerajú efektne, najmä keď ich porovnáme s konkurenciou.

Testovaný model má 7-palcovú obrazovku s rozlíšením 1280 × 800 bodov. ASUS sa vždy mohol pochváliť kvalitnými displejmi (vzhľadom k cene zariadenia) a novinka nie je výnimkou. IPS panel sa stará aj o veľmi dobré pozorovacie uhly. S tabletom sa vám vďaka tomu bude príjemne pracovať.

Novinkou je procesor Intel Atom x3-C3200, ktorý má štyri jadrá a pracuje s frekvenciou 416 až 900 MHz. Výkonnostne je na úrovni procesorov Qualcomm Snapdragon 410. Operačná pamäť má veľkosť 2 GB, úložisko bolo v prípade testovaného modelu až 32 GB. V predaji sme videli prevažne 16 GB verzie.

Vzhľadom k hardvérovým parametrom a dizajnu zariadenia, 7-palcový ASUS nemá čím prekvapiť. Je to úplne štandardný tablet, ktorý chce zaujať cenou a rozmermi. Zariadenie do kabelky, pomocou ktorého si skontrolujete emaily alebo prečítate internet. Ničím vás neprekvapí a dostanete presne to, čo od neho očakávate.

asus_2_vyd2015_6_nowat

Pri opakovaných meraniach ZenPad dosiahol dobu výdrže 5,25 hodiny, čo nie je veľa. Nemajte veľké očakávania od fotoaparátu a zabudovaných reproduktorov.

ZenPad 7.0 je jednoducho bežný 7-palcový tablet. S týmto cieľom ho výrobca navrhol. Tento segment je na ústupe a používatelia nechcú nič viac, iba mať nové zariadenia, ktoré sú alternatívou k rok či dvom starým stáliciam na trhu. ZenPad svoj účel plní a ak by sme si mali vybrať, kúpili by sme si radšej drahší model za 149 eur. ZenPad C 7.0 má totiž horší displej a menšiu operačnú pamäť, čo môže v prípade Androidu 5.0.2 trochu vadiť. Aj drahší ZenPad 7.0 sa s 2 GB občas zapotil.

Cena: 149 EUR
Zapožičal: ASUS

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo nás treťou generáciou Yoga tabletov prekvapilo. Po výbornej druhej generácii sa výrobca rozhodol zaútočiť na cenu. Niežeby Yoga tablety patrili do prémiového segmentu. Vždy sa pohybovali na úrovni 200 až 300 eur a ponúkali výborný pomer cena/výkon. Výsledkom tohto prístupu boli základné modely tretej generácie s 8 a 10-palcovou uhlopriečkou s horším rozlíšením a slabšou výbavou ako rok staré tablety. Keďže modely Yoga Tab 2 medzičasom mierne zlacneli, aktuálne si môžete za takmer rovnakú cenu kúpiť lepší, ale starší Yoga Tab 2 alebo novší, ale horší Yoga Tab 3.

top_lenovo_yoga_900

Výnimkou je testovaný Lenovo Yoga Tab 3 Pro, ktorý opäť ponúka zabudovaný projektor, avšak mení formát. Zároveň je to jediný tohtoročný Yoga tablet s lepšími parametrami oproti rok starému predchodcovi.

Yoga Tab 2 Pro bol 13-palcový tablet, novinka sa vracia späť k tradičnej uhlopriečke 10 palcov. Ponúka rozlíšenie 2560 × 1600, 2 GB operačnú pamäť a najnovší procesor od Intelu. Atom x5 s modelovým označením Z8500, štyrmi jadrami a taktom v rozmedzí 480 až 2240 MHz má svoju premiéru v našej redakcii. Neprekvapil a ponúkol veľmi dobré výsledky v testoch ako aj počas bežnej prevádzky. Systém beží plynulo a procesor si poradí aj s náročnými 3D hrami. Jednoducho, vhodný multimediálny tablet do domácnosti.

lenovo_vyd2015_6_nowat

Yoga Tab 3 Pro má veľmi podobný dizajn ako ostatné modely. Zabudovaný stojan je šikovný pomocník, vďaka ktorému sa zariadenie pohodlne drží v jednej ruke (tablet je pomerne ťažký) a takisto pomôže pri položení tabletu na stôl. Môžete si prispôsobiť uhol naklonenia, čo je fajn funkcia. Novinkou je tlačidlo, ktoré uvoľní stojan, aby ste s ním mohli rotovať. V minulosti ste ho museli vyťahovať nechtom. Nakoľko je na „valčeku“ umiestnený aj projektor, môžete s ním rotovať v rozmedzí necelých 180°. Fotoaparát je pevne umiestnený a na rozdiel od 8-palcového modelu sa nedá otáčať. Yoga Tab 3 Pro sa od ostatných modelov líši aj koženým povrchom zadnej časti tela.

Čo sa dizajnu týka, páči sa nám štvorica reproduktorov, ktorá sa nachádza pod displejom a tvorí ucelený pás. Pripomína nám to soundbar pod televízorom. Bohužiaľ, tablet nemá v sebe zabudovaný subwoofer, ako tomu bolo pred rokom. Je to škoda, reprodukovanému zvuku chýbajú basy. Pocítite to najmä pri sledovaní akčných filmov alebo počúvaní tvrdšej muziky. Reproduktory však dobre ozvučia miestnosť, maximálna hlasitosť je výborná. A ak sledujete multimédiá na displeji, až tak to nevadí. Ale keď premietate obraz pomocou projektora, pravdepodobne vám budú chýbať „grády“. Situáciu mierne vylepšuje zabudovaný ekvalizér a technológia Dolby Atmos.

lenovo_2_vyd2015_6_nowat

Apropo projektor. Má svietivosť 50 lúmenov a vytvorí obraz až do veľkosti 70 palcov. Projektor je šikovná funkcia a najlepšie vynikne v tmavej miestnosti. Nakoľko je možné rotovať s valčekom, môžete si veľmi jednoducho premietať obraz napr. na stenu v spálni. Obraz si prispôsobíte nastaveniami, samozrejmosťou je ostrenie. Hoci projektor považujeme za prínos a unikátnu funkciu tabletu, podpísal sa pod vyššiu cenu zariadenia. Predchádzajúca generácia mohla argumentovať 13-palcovým displejom, avšak 10-palcová Yoga Tab 3 Pro sa oplatí kúpiť najmä vtedy, keď presne viete, že máte využitie aj pre projektor. Ako náhradu za plnohodnotný domáci projektor však tablet neodporúčame. Hoci je v tmavom prostredí dobre použiteľný, jeho výkon je limitovaný rozmermi tabletu. Dodajme, že na jedno nabitie dokáže premietať obraz približne 5 hodín pri vypnutom displeji s maximálnym nastavením svietivosti. Projektor je možné zapnúť a vypnúť pomocou nastavenia v tablete alebo fyzickým tlačidlom.

Samotný tablet vydržal na jedno nabitie fungovať v štandardných podmienkach takmer 8 hodín. Výrobca udáva až 18 hodinovú výdrž, čo sa nám zdá vzhľadom k rozlíšeniu displeja trochu veľa. Pri nastavení minimálneho jasu a vykonávaní nenáročných úloh je samozrejme možné výdrž predĺžiť.

Tablet chválime za 13 MPx zadný fotoaparát. Ten robí pomerne kvalitné fotky. V porovnaní s konkurenčnými tabletmi majú nadštandardnú kvalitu. Niekomu môže chýbať blesk, nám jeho absencia až tak nevadila.

Android 5.1 obsahuje zopár úprav. Grafické rozhranie je v porovnaní s čistým Androidom zmenené a ak ste používali nejaké zariadenia od Lenova, dobre ho poznáte. Špecialitou je bočný panel, ktorý je možné zapnúť alebo vypnúť. Obsahuje nastavenia zvuku a obrazu. Podľa potreby si zmeníte teplotu farieb alebo necháte zariadenie rozhodovať za vás. Táto funkcia bola dostupná aj v minulých generáciách. Takisto nechýba podpora viacerých okien. Môžete ich mať maximálne dve a sú priesvitné. „Vznášajú“ sa nad štandardným rozhraním domovskej obrazovky. Môžete meniť ich veľkosti a polohu. V niektorých situáciách ide o užitočnú funkciu.

lenovo_3_vyd2015_6_nowat

Lenovo Yoga Tab 3 Pro je jediný tablet tretej generácie, ktorý sa dočkal vylepšení. Displej je lepší (ale menší) a hardvér výkonnejší. Kvalitnejší je aj projektor, ktorý je vhodný na mobilné používanie. Bežný domáci projektor nenahradí. Zároveň ide o funkciu, ktorá značne ovplyvňuje kúpu. Ak projektor nevyužijete, potom si radšej kúpte 10-palcový Yoga Tablet 2. Ak máte pre projektor využitie, Yoga Tab 3 Pro je jediný tablet na trhu s touto funkciou a jej prevedenie (rovnako aj zariadenie ako celok) je veľmi dobré. Z pohľadu multimediálneho tabletu chýba už len bohatšia reprodukcia zvuku s lepšími basmi. Pred rokom sa to podarilo aj vďaka väčším rozmerom zariadenia.

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Lenovo

Pages from TOUCH_IT_2015_06_inz-2tab_nowat

Samsung Galaxy View

Samsung už vyrobil rôzne tablety, ale Galaxy View je zatiaľ najväčší úlet. Toto zariadenie je skôr malý inteligentný monitor (bez konektorov) ako tablet. Je však dobre prenositeľné, na batériu vydrží fungovať takmer 10 hodín a keď si s ním budete robiť selfie fotku, vedzte, že budete pútať pozornosť.

samsung_vyd2015_6_nowat

Zariadenie poslúži ako multimediálne centrum vo vašej domácnosti alebo keď potrebujete ísť na chatu. Zbalíte ho jednoducho do kufra. Takisto ho využijete na prezentovanie informácií napr. vonku na dvore. Možných využití je veľa a záleží iba od vás, či mu nájdete zmysel alebo nie. Nejde o lacnú hračku.

Tablet váži 2,6 kg. Jeho základom je 18,4-palcový Full HD displej, ktorý nedosahuje kvalitu AMOLED displejov vlajkových lodí od Samsungu. Skôr nám pripomína displej tabletu strednej triedy Galaxy Tab A. Výkon zabezpečuje Samsung Exynos 7580 s ôsmimi jadrami a 1,6 GHz frekvenciou. Dopĺňa ho operačná pamäť o veľkosti 2 GB. V tomto smere sme očakávali o trochu lepšiu výbavu. Výrobca však predpokladá, že budete prevažne sledovať video, konzumovať multimédiá alebo hrať sa. Má pravdu. Je fakt, že náročnejší multitasking na megatablete prevádzkovať nebudete. Maximálne si prečítate web. Takisto netreba zabúdať, že aj kvôli veľkosti displeja sa nám zariadenie najpohodlnejšie používalo, keď sme spustili prehrávanie obsahu a sadli si do vzdialenosti jedného metra.

V prípade hier sme na ovládanie využili bezdrôtový ovládač Samsung Gamepad. Pomocou neho je hranie pohodlné. Galaxy View teda funguje aj ako herná konzola so systémom Android a veľkým displejom. Ponuka hier pre túto platformu je pomerne bohatá a s výberom vám pomôže predinštalovaná aplikácia S Console. Android nemôže konkurovať Xboxu alebo PlayStation, ale v obchode nájdete viacero hier, ktoré stoja za skúšku a na veľkej obrazovke sa s použitím ovládača veľmi dobre hrajú. Výkon zariadenia je pre tento účel dostatočný.

samsung_2_vyd2015_6_nowat

Zariadenie sme počas testovania najčastejšie používali na sledovanie internetovej televízie Magio GO a služby HBO GO. 18,4-palcová obrazovka v týchto prípadoch dominuje a zariadenie vám nahradí aj televízor. Uvedomuje si to aj Samsung, ktorý do tabletu predinštaloval viacero video a TV služieb. Bohužiaľ, ide o aplikácie, ktoré sú zatiaľ určené pre americký trh. Na lokalizáciu do slovenského prostredia čakáme. Z predinštalovaných aplikácií sme využili službu Chef Collection, ktorá obsahuje recepty. Tablet si môžete dať do kuchyne a variť. Dobrá je aj funkcia, ktorá aktivuje šetrič obrazovky s nastaviteľnými fotografiami. Operačný systém Android 5.1.1 má totožné rozhranie ako ďalšie Samsung zariadenia. Nechýba podpora rozdelenia obrazovky na dve okná. Na veľkej obrazovke je dobre využiteľná.

Galaxy View je tablet, a preto má zabudovanú batériu. Na jedno nabitie dokáže fungovať takmer 10 hodín. Keď je pripojený do elektrickej siete, má spotrebu cca 26 W. Nechýba predná kamera (zadnú nehľadajte), micro USB port, konektor na napájanie, výstup pre slúchadlá a microSD slot.

Samsung Galaxy View budete v prvom rade využívať na konzumáciu multimédií alebo pre potreby prezentácie. Kvalita Full HD displeja je dobrá, vrátane pozorovacích uhlov. Vyššie rozlíšenie by neuškodilo, pri práci s tabletom si všimnete pixely. Čiastočné kompromisy očakávajte aj od reprodukcie zvuku, ktorá pripomína štandardné televízory. Zariadenie nemá výraznejšie nedostatky z hľadiska dizajnu alebo vyhotovenia. Ide o kvalitný produkt, ktorý síce nemá prémiové vlastnosti, ale z pohľadu funkcionality sa vyhol achilovke. Diskutabilný je iba jeho koncept. Tablety sú totiž obvykle prezentované ako univerzálne zariadenia pre každého, avšak Samsung Galaxy View je naozaj špecifické zariadenie.

Cena: 599 EUR
Zapožičal: Samsung

 

Tablet na doma / Detský tablet (Telekom)

Telekom pripravil pre svojich zákazníkov špeciálnu vianočnú ponuku. K Magio internetu, televízii alebo Pevnej linke ponúka „Tablet na doma“, resp. „Detský tablet“ už od 1 eura. V skutočnosti ide o zariadenie Huawei MediaPad T1 8.0 Pro, ktoré obsahuje predinštalované špeciálne aplikácie.

detsky_tablet_telekom_tip_nowat

V krátkosti – Huawei tablet má plastové telo s čiastočne hliníkovým zadným krytom. 8-palcová obrazovka s rozlíšením 1280 × 800 má dobré pozorovacie uhly. Nižšie rozlíšenie nie je problémom, pri tejto uhlopriečke ešte nevadí. Hardvérová výbava nie je najnovšia, avšak štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 je spoľahlivá voľba. Spomenuli sme to aj v prípade tabletofónu od Aceru. Dopĺňa ho 1 GB RAM a 16 GB úložisko. Reakcie systému sú však svižné, aj vďaka použitému Androidu 4.4. MediaPad T1 8.0 Pro podporuje LTE pripojenie a je to dobrá voľba pre používateľov, ktorí nebazírujú na najnovšom Androide. Tablet má kvalitnú konštrukciu a celkovo sa príjemne používa. Výborná je výdrž batérie.

Základom „Tabletu na doma“ je aplikácia s názvom Jednoducho primárne určená pre starších používateľov. V podstate ide o alternatívnu domovskú obrazovku, ktorá zjednodušuje používateľské rozhranie. Dominujú mu veľké ikony so základnými funkciami. Aktuálne počasie, čas, dátum, kalendár, meniny, rýchly prístup k internetovému prehliadaču a TV programu. Škoda, že aplikácia s televíznym programom zobrazuje reklamu. Vývojári pýtajú za jej odstránenie 84 centov. Starších používateľov totiž môže reklama otravovať, keď budú na ňu omylom ťukať. Telekom integroval aj aplikáciu Slovensko Správy, ktorá umožňuje rýchly prechod na najobľúbenejšie slovenské portály a takisto informuje o dôležitých správach. Jej chybičkou krásy je anglické používateľské rozhranie. Samotné správy sú samozrejme v slovenčine. Nechýbajú aplikácie z kategórie zábava, zdravie (pripomienkovač liekov), komunikácia, praktické. Niektoré sú predinštalované, iné si môžete stiahnuť z obchodu Google Play. Odkaz vás priamo presmeruje na obrazovku s konkrétnou aplikáciou.

Domovskú obrazovku Jednoducho si môžete nastaviť ako predvolenú voľbu, takže sa nestane, že by sa z nej používateľ omylom prepol do štandardného rozhrania. Túto iniciatívu operátora chválime. Upravené rozhranie môže uľahčiť prístup k technológiám starším, resp. menej technicky zdatným ľuďom. Takisto uľahčí prístup k ďalším užitočným aplikáciám a ponúka prístup k základným nastaveniam.

telekom_2_vyd2015_6_nowat

Súčasťou ponuky je aj trojmesačné predplatné služby Magio GO zadarmo, bezplatný mobilný internet, možnosť spravovania tabletu na diaľku a funkcia paralelného zvonenia – prichádzajúce hovory z pevnej linky sa presmerujú do tabletu. SIM karta je súčasťou balenia. V rámci vzdialenej správy tabletu je možné posielať fotografie (zariadenie je možné používať aj ako fotorámik), kontrolovať základné nastavenia, spravovať zoznam kontaktov alebo inštalovať aplikácie. Nejde ani tak o riešenie, ktoré by malo pomôcť s technickými problémami, ale skôr o spôsob ako uľahčiť používanie vybraných funkcií.

„Detský tablet“ je totožné zariadenie značky Huawei s predinštalovanou aplikáciou KIDOZ. Tú si na rozdiel od domovskej obrazovky Jednoducho môžete voľne stiahnuť z obchodu Google Play. Táto aplikácia predstavuje virtuálne ihrisko pre deti. Môžu sledovať detské filmy, hrať sa hry a surfovať internetom. Aplikácia je navrhnutá tak, aby sprístupnila obsah, ktorý je vhodný pre deti. Výhodou je rodičovský zámok s viacerými nastaveniami. Rodič si takisto môže nastaviť, aby dieťa mohlo používať iba aplikáciu KIDOZ a nemalo prístup k ďalším funkciám tabletu. Faktom je, že táto aplikácia patrí vo svojej kategórii medzi najlepšie na trhu. Telekom edícia tohto nástroja navyše ponúka prístup k ďalším detským aplikáciám.

Iniciatívu „Tablet na doma“ chválime. Telekom zvolil zariadenie s veľmi dobrým pomerom cena/výkon (v segmente 8-palcových LTE zariadení je aktuálne výhodnejšia iba kúpa Lenovo Yoga 2 Tabletu za 199 eur vo vybraných obchodoch), ktorý si vďaka nízkemu mesačnému paušálu môže kúpiť každý. Operátor navyše tablet obohatil o dobre navrhnutú a funkčnú domovskú obrazovku. Tá uľahčí jeho používanie. Trúfame si povedať, že rozhranie Jednoducho dokáže ovládať každý používateľ, bez ohľadu na vek alebo technické znalosti.

Cena: od 1 eura
Zapožičal: Telekom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit