Tak aké mäso vlastne dostanete vo vašom burgeri, keď si zájdete do siete rýchleho občerstvenia McDonald’s? Veď na internete nájdete zábery, ktoré ukazujú na umelé farbivo, rôzne divné zmesi plné rozomletých kostí  a podobne.

Nuž, aby táto sieť občerstvenia ukázala, ako je to podľa nej naozaj, pripravila špeciálny kamión, v ktorom sa prezentuje spôsob prípravy jedla. Ide o Na rovinu Tour, ktorá práve štartuje. My sme sa boli pozrieť na to, čo tu budete môcť vidieť.

Je to už 4. ročník tejto akcie a tá je určená pre širokú verejnosť. Samozrejme, návšteva tohto kamiónu a všetky prezentácie sú bezplatné, k dispozícii je aj bezplatné Wi-Fi. Akcia beží v máji a v auguste a McDonald’s chce návštevníkov oboznámiť so sieťou svojich dodávateľov, od ktorých sa dostávajú potraviny do siete reštaurácií práve na Slovensku. Presvedčiť sa tak budete môcť o pôvode surovín a o celom spôsobe ich spracovania. Kamión sa tento rok zastaví v 15 mestách na Slovenku, Bratislavu navštívi dva krát.

Na prezentáciu McDonald’s využíva tzv. hyperrealita, ktorú sme si na vlastnej koži vyskúšali. Dostávate pritom okuliare pre virtuálnu realitu a na chrbát niečo ako ruksak, kde je celá elektronická výbava a batérie. Potvrdzujeme, že prezentovaný obraz v scénach je mimoriadne kvalitný. Máte dojem, že sa pohybujete v skutočnom priestore, kde sa pripravuje mäso a veľkou výhodou je to, že z toho nebolí hlava. A to vôbec, skúšali sme to niekoľko krát. Hyperrealita pritom využíva virtuálnu realitu a súčasne objekty, ktoré sú reaálne umiestnené v prezentovanej scéne. Okuliare pre virtuálnu realitu majú pritom špeciálny snímač, ktorý sleduje pohyby rúk. Návštevník môže dotykom ruky aj oživiť niektoré časti kulisy.

Z 30 dodávateľov, ktoré McDonald’s uvádza na svojom webe sa v tomto kamióne zameriava pozornosť predovšetkým na dodávateľov hovädzieho mäsa. V hyperrealite sa zoznámite s chovom kráv na Slovensku, so spracovaním mäsa v Poľsku a nahliadnete aj do kuchyne tejto siete reštaurácií. Celá prezentácia v hyperrealite trvá asi 6 minút. McDonald’s bude Na rovinu Tour prezentovať na svojich sociálnych sieťach.

Okrem kamiónu sú pripravené aj ochutnávky mäsa, ktoré sa dávajú do burgerov. To sme prirodzene nevynechali a konštatujeme, že čisté mäso bez burgera chutí veľmi dobre. Inak je to zmes, ktorá má 20 % tuku, čo dáva chuti dostatočnú šťavu. Mäso sa pripravuje tak, že sa mieša mrazené a chladené, pričom sa nepridávajú konzervačné látky a na záver sa všetko schladí na -40°C a v tomto stave exportuje do jednotlivých reštaurácií.

Kde je možné navštíviť Na rovinu tour?

  1. Košice, Košické Benátky – 4. mája 2019
  2. Liptovský Mikuláš, Tatralandia – 5. mája 2019
  3. Banská Bystrica, Europa SC – 11. mája 2019
  4. Humenné, Námestie Slobody – 12. mája 2019
  5. Zvolen, TESCO Obchodná – 18. mája 2019
  6. Trnava, Trojičné námestie – 19. mája 2019
  7. Nové Zámky, Hlavné námestie – 25. mája 2019
  8. Bratislava, Eurovea – 16. mája 2019
  9. Poprad, Námestie sv. Egília – 3. augusta 2019
  10. Žilina, Nám. Andreja Hlinku – 4. augusta 2019
  11. Prešov, EC Eperia – 10. augusta 2019
  12. Martin, Námestie SNP – 11. augusta 2019
  13. Nitra, Svätoplukovo námestie – 17. augusta 2019
  14. Prievidza, Námestie Slobody – 18- augusta 2019
  15. Bratislava, Bory Mall – 24. augusta 2019
  16. Trenčín, Mierové námestie – 25. augusta 2019

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.