Telefón Galaxy S22 Ultra prišiel na trh s tým, že prináša revolučnú zmenu vo fotografovaní. Telefón sme už testovali skôr a zamerali sme sa na fotenie do RAW formátu a úpravy pomocou dodávaných aplikácií ako napr. Adobe Photoshop Lightroom for Samsung.

Galaxy S22 Ultra v našich rukách

Teraz sme sa zamerali na situáciu, ktorá je pre používateľa bežnejšia. Ste v peknom meste, cez deň beháte po stretnutiach a na jeho prehliadku máte až večer. Máte obmedzený čas, preto fotíte tak, ako to príde – bežnou aplikáciou na fotenie, v automatickom režime, bez akéhokoľvek príslušenstva. Takúto situáciu sme zámerne nasimulovali pri našej návšteve jedného z najkrajších miest nielen v Európe – fotili sme v Prahe.

Predovšetkým sme si chceli vyskúšať, ako zásadne sa vylepšili fotoaparáty, ktoré slúžia na priblíženie objektov.

Čo je to SpaceZoom?

Pripomeňme, že Galaxy S22 Ultra má 108 MPx hlavný fotoaparát a k tomu ultraširokouhlý objektív a dva teleobjektívy s 3- a 10-násobným zoomom.

V minulosti totiž telefóny Galaxy S používali na fotenie aj pri 3-násobnom priblížení tzv. Space Zoom, čo je hybridná kombinácia optického a digitálneho fotografovania. A to nebolo celkom ono, hlavne v porovnaní s konkurenciou. Teraz používa pri 3- aj 10-násobnompriblížení čisto optické priblíženie a je to vidieť. Nad 10-násobné priblíženie je to už hybridný digitálny zoom, inými slovami so zmenou kvality. Rovnako Samsung vylepšil režim Noc, ktorý teraz pracuje o niečo rýchlejšie a jasne vidno, že fotografiu po jej zhotovení ešte vylepšuje umelá inteligencia. A triafa sa do vylepšenia veľmi dobre.

Prvé testy počas dňa

Prvý test sme realizovali ešte za vidna, vyskúšali sme fotenie hlavným, 3-násobým a 10-násobným teleobjektívom.

Noc a nočný režim

Ďalšie fotografie sme realizovali počas noci. Ako prvé sme si vyskúšali rozdiel medzi režimom Noc a fotenie bez neho. Ak požijete nočný režim, je potrebné pár sekúnd držať telefón stabilne v ruke a nehýbať ním. Výhoda je, že tento čas je krátky – typicky 2 až 3 sekundy. Galaxy S22 Ultra sám navrhuje použitie nočného režimu, ak je to podľa neho vhodné, môžete si to však vypnúť.

Vľavo je fotka s vypnutým režimom Noc, vpravo so zapnutým režimom Noc

Rovnako sme chceli zachytiť atmosféru Karlovho mosta tak, aby čo najviac odpovedala danej situácii. Pozrite si teda nasledovnú fotografiu.

Galaxy S22 UltraZdroj: TOUCHIT.sk
Fotka z ruky na Karlovom moste v režime Noc (2 sekundy na realizáciu)

Vyskúšali sme aj zopár špecialít ako je selfie fotka v noci, kedy Galaxy S22 vytvorí na displeji kruh, v ktorom vidíte vašu tvár a zostávajúca časť slúži na osvetlenie vašej tváre. Neodolali sme a pomocou 100-násobního priblíženia sme čisto z ruky odfotili aj mesiac na pomerne jasnej oblohe.

Samozrejme sme využili príležitosť a vyskúšali sme fotiť všetkými fotoaparátmi a porovnať optický a hybridný SpaceZoom.

Najprv uvádzame fotky s ultraširokouhlým (zoom 0,5) a hlavným fotoaparátom.

Nasledujú ďalšie dva teleobjektívy s 3- a 10-násobným optickým zoomom

A je načase ísť ešte bližšie. Využili sme najprv 30- a potom 100-násobný Spacezoom

Pamiatky Prahy bez ľudí?

Galaxy S22 Ultra prichádza aj s ďalšou výbavou v galérii fotografií. Priamo tam ich môžete upravovať a medzi novými funkciami je aj vylepšená guma na objekty. Pomocou nej teraz viete napr. odstrániť tiene alebo odlesky ale vymazať aj celé objekty. Odfotiť Karlov most bez ľudí po skončení pandémie je skôr nemožné ale takáto guma na objekty vám pomôže stačí len prstom označiť objekt, ktorý si neprejete a umelá inteligencia ho vymaže. Pozrite si výsledok.

Galaxy S22 UltraGalaxy S22 Ultra
Vľavo pôvodná fotografia s ľuďmi, vpravo fotografia po aplikovaní nástroja Guma na objekty

Vyhodnotenie

Najprv pripomeňme, že dnešné fotografie z mobilov sú prispôsobené na to, aby ste ich prezerali na displeji telefónu, hlavne toho, s ktorým ste fotku robili. Tam vyzerajú najlepšie. Ich prenos a úprava pre zobrazenie na webe samozrejme ubrala na pôvodnej kvalite. Inými slovami, tieto fotky vyzerajú na displeji telefónu ešte lepšie ako to vidíte teraz. A najčastejšie sa dnes fotky pozerajú hlavne na mobile.

Samsung sa evidentne poučil z minulosti a naozaj urobil zmenu vo fotoaparátoch. Teleobjektív s 3- a 10-násobným priblížením poskytuje dnes mimoriadne kvalitné zábery. Páčili sa nám fotky aj s 30-násobným priblížením, 100-násobný zoom je skôr marketingový ťah. Oplatí sa to naozaj v prípade fotenia Mesiaca, to by ale naozaj chcelo už fotenie do RAW a aj statív. Samsung zlepšil fixáciu na určený objekt pri takomto fotení, ale poriadny statív je predsa len niečo iného.

Celkovo hodnotím nočný režim v prípade Galaxy S22 Ultra ako veľmi účinný. Nepreháňa to, a noc je pri fotení stále nocou, nesrší z výsledku umelá inteligencia a umelý výsledok ako počas dňa. Udržať telefón relatívne stabilne v rukách 2 až 3 sekundy dokáže asi každý a nie je to obmedzujúce.

Celkovo je Galaxy S22 Ultra jeden z najlepších fotomobilov súčasnosti.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.