Na slovenský trh práve dorazili produkty BW Formation. Boli sme si ich vyskúšať v posluchovej miestnosti BisAudio v Bratislave.

Celá rodina pozostáva z piatich produktov: Duo, Bar, Bass, Wedge a Audio. Bowers & Wilkins (BW) je prémiová značka a určite tu nehovoríme o produktoch, ktoré by vás mali ohúriť nízkou cenou. Podľa súčasného trendu sú to bezdrôtové zariadenia, jediným káblom je ten napájací. Až na produkt Audio sú to aktívne reproduktory, ktoré spojíte ideálne s mobilným zariadením. BW poskytuje aj špeciálnu mobilnú aplikáciu a na bezdrôtové pripojenie používa mriežkovú sieť Robust Mesh. Výsledkom je kvalitný zvuk s extrémne rýchlou synchronizáciou medzi reproduktormi. Produkty sa dajú používať samostatne alebo v multiroom zapojení.

Naším primárnym cieľom bol produkt Duo, ktorý je najdrahší a kvalita jeho zvuku nás príjemne prekvapila. Testovali sme z iPadu, na ktorom bol hudobný systém Tidal a tablet sme mali pripojený bezdrôtovo k reproduktorom cez AirPlay 2. Takto sme mohli ľahko porovnávať kvalitu prehrávania na rovnakých skladbách.

Zľava Duo, Bass, Bar, Wedge a Audio

Duo je dvojica reproduktorov, ktorá funguje v rozšírenej stereo prevádzke. Základom systému je 96/24-bitový audiosystém s vysokým rozlíšením. V hornej časti sa nachádza tweeter zo série produktov BW 7000 s karbónovým základom. Dizajn vychádza zo série 800, vybrať si môžete medzi bielym a čiernym vyhotovením. Súčasťou každého reproduktora je aj trojtlačidlové miestne ovládanie. Na prenos zvuku môžete využiť Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Bluetooth, špeciálna podpora je pre Spotify a Roon.

Formation Duo White Living Room Close-up . Dvojica aktívnych reproduktorov BW Formation Duo nás očarila kvalitou zvuku

Inštalácia reproduktorov je rýchla, napojenie okamžité. Reproduktory odbalíte, pripojíte napájací kábel a AirPlay 2 ich našiel ihneď. Súčasťou štandardnej dodávky nie sú podstavce, tie sú však pri použití veľmi užitočné a odporúčame ich.

To podstatné je, samozrejme, ako hrajú. My sme ich skúšali s rôznymi typmi hudby. Bol to džez, klasika, pop, ale aj rock. Kvality tejto zostavy sa prejavili hlavne pri klasickej hudbe a džeze. Lokalizácia nástrojov je veľmi presná, vynikajú vokály a vyššie tóny. Posluchovú miestnosť sme zaplnili hudbou do posledného milimetra a priestorovosť orchestra sme pocítili z každého miesta v nej. Ideálne je byť, samozrejme, na vrchole trojuholníka, pohodlná sedačka a výborná káva dokreslili tento nevšedný zážitok. Otvorene povedané, Formation Duo hrá veľmi podobne ako zostavy za viac ako dvojnásobnú cenu s kopou káblov okolo. Aj keď sa to nemusí každému pri pohľade na cenovku Duo zdať, toto je výborný pomer výkon/cena. Ušetríte napr. za prepojovacie káble, bezdrôtový prenos je tu veľmi kvalitný.

Rodinu produktov Formation môžete používať v režime multiroom – ako prechádzate z miestnosti do miestnosti v dome, hudba a zvuk vás nasleduje. V pracovni tak máte napr. Duo, v kuchyni Wedge a v obývačke pod televízorom Bar so soundbarom Bass. Synchronizácia zvuku v multiroom formáte je na mikrosekundovej úrovni medzi jednotlivými prístrojmi.

Wedge (po slovensky klin) je iný zážitok. Má naozaj podobu širšieho klinu s drevenou zadnou časťou a reflexným otvorom vzadu. Je veľmi príjemné dotýkať sa zadnej časti. Dizajn Wedge umožňuje jeho rafinované umiestnenie napr. do rohu miestnosti. Na tele má len informáciu o stave bezdrôtového prepojenia. Kvalita reprodukovanej hudby síce nedosahuje priestorovosti či celého frekvenčného spektra Duo, ale je stále na vysokej úrovni. Hlavne zaplní aj väčšiu miestnosť zvukom v stereo formáte. Aj tu sa využíva 96/24 bitový audiosystém.

Bar je v podstate soundbar s typickým umiestnením pod televízor. Obsahuje 9 driverov po troch skupinách – na krajoch, ale netradične aj v strede. My sme ho mali prepojený so subwooferom Bass, a to sa vyplatilo na zvuku. Bar môžete položiť na stôl alebo pripevniť na stenu. Takto ožijú v úplne novej dimenzii aj staršie filmy. Typicky také, kde sú výbuchy, streľba či dramatická hudba. Využiť ho môžete aj na počúvanie hudby samotnej. Subwoofer Bass sa dá spárovať aj s inými prístrojmi z rodiny Formation.

K tejto rodinke patrí aj Formation Audio. To je zosilňovač, na ktorý treba pripojiť zvukové vstupy a samozrejme aj reproduktory. Pomocou neho pretransformujete váš pasívny systém do moderného multiroom režimu a získate kvalitné bezdrôtové prepojenie. Audio má digitálne a analógové audiovstupy (Toslink, 2 × RCA), jeden optický audiovstup a dva analógové výstupy (2 × RCA). Okrem toho je tu aj drôtové pripojenie na Ethernet.

Celkovo rodina Formation predstavuje moderné bezdrôtové riešenie hudby, ideálne v multiroom režime. Dokazuje, že je tu doba bezdrôtová, ktorá sa kvalitou veľmi približuje k tomu, čo sa dá dosiahnuť v káblom svete.

Ceny: Duo – 1999 €/ks, stojan pre Duo – 399 €/ks, súprava Duo dva repro a stojany – 4796 €, Audio – 699 €, Bar – 1249 €, Bass – 1099 €, Wedge – 999 €

Zapožičal: www.bisaudio.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.