Grafický dizajn, štátne a národné symboly poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny.

Ministerstvo vnútra SR už vyriešilo problém s nedostatkom čistopisov cestovných dokladov, ktorý spolu s obrovským záujmom o pasy pred zvýšením správnych poplatkov spôsobil, že nebolo v možnostiach ministerstva vnútra vydávať ich v štandardnej 30-dňovej lehote. To je dnes už našťastie minulosťou.

Výroba nových pasov
Výroba nových pasov

Na základe uzatvorenej 7-ročnej rámcovej dohody a strategických rozhodnutí rezortu vnútra týkajúcich sa výroby dokladov by už k takýmto situáciám nemalo dochádzať.

Farebné prevedenie nových cestovných dokladov je v tónoch zodpovedajúcich národným farbám. Na predsádke je vyobrazený Kriváň a hrad Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava. Na vízových stránkach sú dominanty krajských miest a pamiatky UNESCO. Súčasťou grafického dizajnu je štátny znak v národných farbách, národné symboly a ľudové motívy. „Ide o cestovný doklad hodný 21. storočia. Má príťažlivý vizuál a technickú ochranu na vysokej kvalitatívnej úrovni. S čipom novej generácie je oveľa bezpečnejší, pričom umožňuje aj rozvoj ďalších elektronických služieb,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Výroba nových pasov
Výroba nových pasov

Na projekte nových cestovných dokladov sa spoločne zo strany rezortu vnútra a dodávateľa podieľalo takmer 40 ľudí (tím rezortu vnútra bol zložený z expertov zo sekcie informatiky MV SR, Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ, odboru dokladov a evidencií Prezídia PZ, sekcie ekonomiky a iných útvarov).

Rezort vnútra vydáva súčasne šesť typov cestovných dokladov

Ide o štandardné cestovné pasy pre občanov, diplomatické pasy, služobné pasy, cudzinecké pasy a cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a 1954. „Cestovné doklady majú nový bezkontaktný čip s vlastnosťami spĺňajúcimi vysoké technické a bezpečnostné nároky na bezkontaktné identifikačné doklady,“ povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala.

Výroba nových pasov
Výroba nových pasov

Nové slovenské cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa – spoločnosti Thales DIS France SAS, ktorá je jednou z troch firiem zakontrahovaných na dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu. Spoločnosť Thales počas tohto roka dodá 200 000 kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov.

Slovensko vydáva biometrické cestovné doklady s bezkontaktným čipom od roku 2008, čiže už cca 16 rokov.

Zdroje: Ministerstvo vnútra SR

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.