Hyundai prichádza s novinkou, ktorá zjednodušuje život s automobilom. Spolu s autom dostanete dva kľúče, jednu NFC kartu a možnosť vytvoriť si digitálne kľúče až pre 8 používateľov. Celý proces vytvorenia a použitia digitálneho kľúča sme zachytili aj na video.

Digitálny kľúč sa zatiaľ na Slovensku dá vytvoriť na telefóne iPhone od modelu XS, plus na hodinkách Apple Watch (od modelu SE). Tiež je to možné na telefóne Google Pixel 6, do budúcna pribudne ešte podpora pre Samsung Galaxy S23 a súvisí to so zrušením obmedzení peňaženky Samsung Pay v Európe.

Digitálny kľúč je súčasť portfólia funkcií systému Bluelink. Zabezpečenie informácií je pomocou pokročilých šifrovacích technológií. Vyskúšali sme ho v najnovšom modeli vozidla Hyundai KONA Electric.

Čo vlastne digitálny kľúč umožní?

Predovšetkým, keď si ho vytvoríte, umožní vám otvoriť vozidlo. Pritom stačí smartfón priložiť k vonkajšej kľučke vozidla a počkať, kým vozidlo zamkne/odomkne dvere. Trvá to asi sekundu, len treba mať skúsenosť, na ktoré miesto treba priložiť smartfón. Otvoriť takto môžete predné dvere pri vodičovi alebo predné dvere pri spolujazdcovi.

Okrem otvorenia vozidla umožní aj jeho naštartovanie. Nato položte smartfón alebo hodinky Apple Watch na bezdrôtovú nabíjačku, stlačte brzdový pedál a potlačte štartovacie tlačidlo. Po naštartovaní už pri jazde nemusíte mať telefón alebo hodinky položené na čítačke, stačí to len počas naštartovania vozidla.

iPhone s digitálnym kľúčom uloženým v čítačke umožní naštartovanie vozidla
iPhone s digitálnym kľúčom uloženým v čítačke umožní naštartovanie vozidla

Zdieľanie digitálneho kľúča

Majiteľ vozidla môže digitálny kľúč zdieľať s tromi ďalšími osobami. A tým môže presne určiť ich rolu. Pomocou zdieľaného kľúča sa dá: a) auto otvoriť/zamknúť a jazdiť, b) len odomknúť/zamknúť, c) využiť režim používania auta obsluhou – ide napr. o platené parkovanie, keď obsluhe umožníte auto riadiť v obmedzenom rozsahu vzdialenosti.

Digitálny kľúč je prepojený s kontom Bluelink vo vozidle. Úplnú kontrolu nad zdieľanými kľúčmi máte prostredníctvom aplikácie Peňaženka v mobilnom zariadení alebo cez hlavnú jednotku vozidla, teda systém infotainmentu.

Vytvorenie digitálneho kľúča

My sme pri našom teste využili tvorbu digitálneho kľúča na telefóne iPhone 14 Pro a na ňom sme mali nainštalovanú aplikáciu Bluelink a vytvorené konto. Nato, aby ste moli vytvoriť na smartfóne digitálny kľúč, musíte pre vyššiu bezpečnosť mať v tejto chvíli oba fyzické kľúče, ktoré ste dostali s vozidlom.  Samozrejme, musíte mať v danom mieste aj pripojenie na internet.

Následne vojdete do vozidla a v systéme infotainmentu vyberiete položku Nastavenia/Bluelink/Aktivovať. Musíte potom odkliknúť akceptovanie podmienok a súhlasiť s vytvorením digitálneho kľúča. Pokračujete v mobilnej aplikácii Bluelink, pričom my sme obe zariadenia prepojili načítaním QR kódu, ktorý sa zobrazil na displeji infotainmentu vo vozidle. Do mobilnej aplikácie následne zadáte párovací kód, ktorý zobrazí infotainment. Týmto sa vytvorí digitálny kľúč, ktorý sa uloží do peňaženky.

Úspešne vytvorený digitálny kľúč
Úspešne vytvorený digitálny kľúč

Od tejto chvíle sa dá používať a pomocou aplikácie Bluelink v mobile sa dá aj s niekým zdieľať podľa toho, akú rolu chcete danej osobe prisúdiť.

Inštruktážny mail

Celý proces sa dá zrealizovať aj poslaním inštruktážneho mailu na adresu uvedenú v systéme Bluelink. Ten obsahuje presne popísaný obsah vytvorenia digitálneho kľúča. Aplikácia Bluelink je inak veľmi šikovná, pomocou nej napr. na diaľku sledujete proces nabíjania vozidla, môžete auto nájsť na parkovisku, zistiť na diaľku jeho prevádzkové hodnoty, prípadne regulovať teplotu vo vnútri. Tiež je možné vozidlo na diaľku odomknúť/zamknúť. Osobne radi využívame aj možnosť naplánovania trasy v mobile a jej prenos do auta.

Praktické používanie

Pri našom teste sme vyskúšali aj možnosť otvárania/zatvárania dverí a štartu vozidla pomocou NFC karty. To je spôsob, ktorý môžete použiť v núdzi, ak sa vám vybije telefón alebo sa niečo s telefónom stane. NFC karta sa ľahko vloží do peňaženky medzi ostatné platobné karty.

Rozvoj do budúcna

Budúcnosť digitálneho kľúča je vo využití technológie UWB. Na rozdiel od využitia NFC v tomto prípade nebude treba vyberať z vrecka mobilný telefón, stačí ho mať len vo vrecku. Tento spôsob sa bude dať použiť u nasledovnej verzie modelu Hyundai Santa Fe. Samozrejme si to vyskúšame.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.