Bude sa situácia na Androide podobať na naliehanie Microsoftu vo svete Windows?

Na webe Android Central sa objavila zaujímavá správa, ktorá hneď úvodom hovorí o tom, že nie každý používateľ je ochotný si nainštalovať veľkú aktualizáciu Androidu. Naozaj na novú verziu čaká netrpezlivo len odborná obec alebo ľudia naozaj odkladajú prechod na novšiu verziu? Pravdepodobne bude istá skupina, ktorá aktualizáciu odloží, no popravde to nie je tak jednoduché. Nepomýliť sa a medzi oznámeniami raz nepotvrdiť aktualizovanie dá podľa nás mnoho námahy a najmä opatrnosti.

Google by mal používateľov upozorňovať naliehavejšie a v budúcnosti sa pravdepodobne objaví upútavka priamo na smartfóne, aby ste novú verziu nepremeškali. Veľký prechod je len raz za rok. To vtedy, keď máte šťastie na výrobcu a máte dostatočne zaujímavý (drahý model), na ktorý je výrobca ochotný robiť servis.

Po prstoch im ale klepla aj Európska únia a tak to majú výrobcovia zložitejšie a svoje zariadenia musia podporovať. Ako je však na niektorých značkách vidno, nerobia si s tým veľkú hlavu. Pravidelne totiž nemusí znamenať každomesačne pri bezpečnostných aktualizáciách ale pokojne štvrťročne alebo raz za polroka.

Mishaal Rahman ukázal na Twitteri, ako vyzerá upútavka na novú verziu Androidu. My sme sa s ňou nestretli. Otázkou bude, za akých okolností sa zobrazuje. Ide totiž o verziu 12 a už tu máme Android 13 a pripravuje sa verzia 14. Nie je to teda úplná novinka a Google mal niečo takéto pravdepodobne dlhšie. Faktom ale je, že aktualizovanie sme vykonali ihneď po dostupnosti novej verzie a stiahnutí do smartfónu.

Vyzerá to, že funkciu si budú môcť výrobcovia prispôsobiť podľa seba. Malo by ísť o kompletnú možnosť upravenia, vrátane textov, farieb alebo typu animácie. Funkcia prichádza v čase, keď Android 13 tvorí len 12,1 % podiel na trhu Androidov. Android 11 zatiaľ zostáva z najviac používanou verziou systému s podielom 23,5 %.

Štatistiky s Androidom sú krivené najmä obrovským počtom zariadení a faktom, že mnohé smartfóny nedostali aktualizácie na novší systém. Zlepšenie tu však je a na nový Android zväčša nečakáte rok po vydaní aktualizácie ale niekoľko mesiacov.

Zdroj: Android Central

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.