Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvo vnútra intenzívne pracuje na tom, aby občania mali cestovné pasy tak, aby mohli pohodlne vycestovať.

Len počas 26.6. bolo vyrobených 4 200 cestovných dokladov. Národné personalizačné centrum vyrába doklady  na dve pracovné zmeny. Ministerstvo vnútra SR očakáva od dodávateľa v priebehu 28.6. doručenie ďalších 20 000 kusov čistopisov. Predpokladá sa, že od štvrtku by sa situácia mala zastabilizovať a počet čistopisov od dodávateľa by mal byť v dostatočnom množstve tak, aby sa doklady stihli vyrobiť a dodať do 30 dní tak v prípade dokladov vo výrobe ako aj čerstvo zadaných pasov na výrobu.

Ministerstvo vnútra SR občanom radí:

KEDY MI POSTAČUJE NA CESTOVANIE OBČIANSKY PREUKAZ

Ak cestujete na dovolenku v rámci Európskej únie, postačuje Vám ako doklad občiansky preukaz. S týmto dokladom bez potreby cestovného pasu môžete cestovať aj do Nórska, Lichtenštajnska, Švajčiarska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, na Island, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska či Severného Macedónska.

Rezort vnútra zdôrazňuje, že na cestovanie do obľúbenej letnej dovolenkovej cieľovej stanice v Chorvátsku Vám rovnako postačuje občiansky preukaz tak pre dospelých ako aj pre dieťa. Pri detičkách je dôležité, aby  mali vydaný plnohodnotný občiansky preukaz s fotografiou, o ktorého vydanie môžete požiadať aj v prípade, ak dieťa nedovŕšilo 15 rokov.

Upozorňujeme, že ak Vám bol doručený občiansky preukaz bez podoby tváre s týmto nie je možné cestovať!

AKO POSTUPOVAŤ, KEĎ SI CHCEM VYBAVIŤ CESTOVNÝ PAS

Za štandardný poplatok 33 eur si môžete zadať žiadosť o vyhotovenie nového cestovného dokladu na ktoromkoľvek oddelení dokladov OR PZ alebo na ktoromkoľvek klientskom centre.

Ministerstvo vnútra zároveň už niekoľko mesiacov verejnosti odporúča požiadať o vydanie dokladu na menšom policajnom pracovisku – oddelení dokladov, kde je vyťaženosť násobne nižšia ako vo veľkých klientskych centrách.

Viac informácií na webe MV SR tu: Cestovné pasy, Ministerstvo vnútra SR – Polícia (minv.sk)

V prípade zrýchleného vydania cestovného dokladu si možnosti môžete pozrieť v priloženom linku: Správne poplatky, Ministerstvo vnútra SR – Polícia (minv.sk)

Ministerstvo vnútra odporúča občanom, ak im vydanie cestovného pasu neponáhľa, požiadať o jeho vydanie bez zvýšeného poplatku za zrýchlené vydanie dokladu.

AKO POSTUPOVAŤ, AK ČAKÁM NA PAS

Pracovníci rezortu vnútra robia všetko pre to, aby občan problém s dočasným nedostatkom čistopisov nepocítil, resp. snažia sa problém operatívne riešiť v prospech občana, ktorý na doklad čaká.

Ak občan čaká na oneskorený doklad a potrebuje nevyhnutne vycestovať, odporúčame kontaktovať pracovisko, kde si žiadosť o cestovný pas podal. Ak je občan v časovej tiesni, ministerstvo vnútra urobí všetko pre to, aby jeho doklad bol vyrobený a v individuálnych prípadoch ho doručí na konkrétne pracovisko po dohode s občanom.

Rezort  sa za vzniknuté komplikácie občanom ospravedlňuje a robí všetko pre to, aby sa situáciu podarilo čo najskôr vyriešiť a zastabilizovať do štandardných lehôt.

Značky: