Ceny bicyklov dnes poriadne poskočili a môže to byť jedna z najdrahších vecí vášho majetku. Pokojne 10 00 eur

Byt alebo auto si asi poistíte v komerčnej poisťovni, s bicyklom je to ťažšie. Správnu poisťovňu pre bicykel treba hľadať podľa viacerých kritérií. Závisí to od jeho ceny a miesta, kde ho máte odložený bez fyzického dozoru.

Bežne sa bicykle proti odcudzeniu či poškodeniu poisťujú v rámci poistenia majetku. Pri uzatváraní zmlucy na poistenie domácnosti myslite aj na bicykel. Kľúčovým slovom pri uzatváraní poistenia bude tzv. sublimit.

GeekbuyingZdroj: Geekbuying
Niektoré bicykle sa dajú používať v rámci celého roka

Plnú sumu asi nedostanete späť

Jednotlivé poisťovne majú stanovené, do akej sumy budú kryť v prípade poistnej udalosti na majetku napríklad športové potreby. Platí to aj pri odcudzení z pivnice, garáže či z bytu.

Poistná suma celého majetku môže byť napríklad 10-tisíc eur. Ale sublimit poistného plnenia na veci odložené mimo bytu môže byť v niektorej poisťovni nastavený len na 15 percent. Maximálne poistenie bude teda celkovo 1 500 eur. Toľko dostanete pri krádeži bicykla alebo lyží a aj to musíte dokladovať hlásením z polície a preukázaním prekonaním a prekážok zaistenia majetku.

Takýto sublimit na poistenie športových potrieb v niektorých poisťovniach platí, aj ich budete mať priamo v byte.

Dobre si zvoľte miesto na odkladanie

Zo všetkých poisťovní u nás len štyri dokážu riešiť poistenie majetku v klasickej latkovej pivnici v paneláku. A aj vtedy je poistenie veľmi nízke. Zabezpečenie takejto pivnice len visiacim zámkom môže mať poisťovňa ako výluku z poistného plnenia. Poisťovňa vám predmety odložené v takto zabezpečenej pivnici jednoducho vôbec nepoistí.

Poisťovňa obyčajne nebude plniť ani poistenie v prípade krádeže bicykla zo spoločných priestorov bytového domu. Na druhej strane, niektoré poisťovne ponúkajú v rámci poistenia majetku aj poistenie bicykla mimo miesta poistenia. To znamená, že vám preplatia cenu alebo časť ceny bicykla aj vtedy, ak vám ho ukradnú na dovolenke alebo na túre.

Jedna z poisťovní pôsobiacich na trhu uzatvára poistenie už pri kúpe nového bicykla. Toto poistenie uzatvára samotný predajca.

Zdroje: vlastné, Umbrella Group

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.