Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

O umývaní zubov koluje množstvo mýtov, s vyvrátením niektorých ste sa už určite stretli aj vy. Najznámejší z nich sa týka množstva použitej zubnej pasty. Hádam každý už počul, že na správne vyčistenie nepotrebujeme použiť veľké množstvo zubnej pasty. V skutočnosti ju však nepotrebujete vôbec. Zubnému kazu sa dá prechádzať aj inak.

Už aj malé deti vedia, že na to, aby sme mali čisté a zdravé zuby, si ich potrebujeme pravidelne čistiť. Niektoré by vedeli aj to, že bolesti zubov spôsobuje zubný kaz, ktorý vzniká vtedy, keď si ich neumývame či jeme veľa sladkostí. Čo je v zásade pravda, no je to trochu komplikovanejšie – a to, ako to s tým zubným kazom naozaj je, často nevedia ani dospelí.

Všetko to začína zubným povlakom, ktorý je nielen estetickým problémom, ale predovšetkým obsahuje baktérie. Tie produkujú kyseliny, ktoré rozleptávajúci zubnú sklovinu a postupne sa postarajú aj o vznik zubného kazu. Napenená zubná pasta však nie je to, čo dokáže tieto baktérie vždy zničiť či predchádzať ich vzniku. Odpoveďou je fyzika!

Správna technika aj technológia

Zubná pasta sa, zjednodušene povedané, postará len o svieži dych, zdravie ústnej dutiny však nezaručí, navyše, bežné zubné pasty obsahuje aj škodlivé látky, hoci v stopových množstvách. Omnoho dôležitejšie je odstránenie povlaku, ktoré si pri používaní klasickej kefky treba „odmakať“ a sústrediť sa na správnu techniku. Netreba na to ísť silou, práve naopak. Omnoho dôležitejšie je dôkladne vyčistiť všetky zuby aj medzizubné priestory, aby sme sa zbavili všetkých nečistôt a zabránili šíreniu baktérií.

Umývanie zubov klasickou zubnou kefkou a pastou povlak odstráni, nie vždy však dostatočne. Podľa klinickej štúdie si totiž väčšina ľudí pri klasickom čistení si manuálnou či elektrickou kefkou odstráni len 50 % povlaku zo zubov a ďasien. Neodstránený zubný povlak v kombináciami so slinami môže viesť k vytváraniu zubného kameňa, ale aj k ďalším chorobám. Je predsa známe, že imunita je úzko prepojená s naším trávením – a to začína práve v ústnej dutine. Návšteva zubára či dentálneho hygienika dvakrát ročne je cestou, ako sa zubného kameňa zbaviť, jeho vzniku však môžete predchádzať aj každodenne doma, pomocou ionizácie a aj bez zubnej pasty. A tu sa už hlási o slovo správna technológia čistenia a spomínaní Japonci! Tí už pred niekoľkými desiatkami rokov zistili, že dôvod vzniku zubného kazu je založený na príťažlivosti kladných a záporných iónov.   

Všetko to majú na svedomí ióny

Tak ako všetko v prírode, aj zdravie zubov a ústnej dutiny je výsledkom „hry“ kladných a záporných iónov: má kladný náboj a povrch zubov zas záporný. Ich opačná polarita spôsobuje, že povrch zubov priťahuje zubný povlak, ktorý sa na nich drží pomocou iónovej väzby. Preto sa povlak na našich zuboch usadzuje prakticky neustále, po každom jedle.

Japonci s princípom ionizácie, ako spôsobom boja proti zubnému povlaku, pracujú už od roku 1985 a pretavili ho v podobe ionizačných zubných kefiek Ionickiss. Tie využívajú silu ionizácie tak, že pri ich používaní je povlak odpudzovaný zo zubov – jednoducho si to viete predstaviť podobne ako pri používaní magnetu.

Ionizačné kefky nie sú nijakým šialeným futuristickým nástrojom. Na prvý pohľad vyzerajú podobne ako tie klasické. V rukoväti však majú zabudovanú lítiovú batériu, ktorá je pripojená k titánovej tyčinke prechádzajúcej zubnou kefkou a na rukoväti je tenký kovový pásik. Pri čistení zubov je potrebné kovový pásik navlhčiť – najjednoduchšie tak, že sa ho počas umývania budete držať vlhkým prstom. Tak sa vytvorí uzavretý kruh, kde budú generovať záporné ióny. Tie narušia iónovú väzbu medzi povlakom a zubom, a vďaka ionizáciu bude zubný povlak odpudzovaný od povrchu zubov smerom k hlavici kefky. Na takéto čistenie nie je potrebná zubná pasta, vyrieši to samotná fyzika. Štúdia ukazuje, že s ionizačnou zubnou kefkou budú zuby o 48% čistejšie, a to i na ťažko dostupných miestach.

Vyskúšať niečo nové stojí za to

Zakúpiť si môžete mechanické aj sonické kefky Ionickiss. Okrem ich jedinečnej technológie zaujmú aj faktom, že pri zakúpenej kefke si môžete jednoducho vymieňať iba hlavice, nemusíte pravidelne kupovať nové kefky, čo je ekonomické aj ekologické riešenie.

Revolučné zubné kefky Ionickiss sú skvelým tipom na darček, napríklad k blížiacim sa Vianociam, pre všetkých, ktorí radi skúšajú niečo nové. Rovnako vhodným darčekom však bude pre všetkých, ktorým záleží na zdravých zuboch – alebo zdraví vo všeobecnosti.

Značky: