Nakrúcanie videa pomocou smartfónu je čoraz častejšou činnosťou napr. aj televíznych reportérov či dokonca filmárov. My sme si zaobstarali zaujímavé príslušenstvo, ktoré umožňuje posunúť kvalitu takto nahraných videí na vyššiu úroveň.

Pohodlné natáčanie videa so smartfónomZdroj: TOUCHIT.sk
Pohodlné natáčanie videa so smartfónom

Základom je mať pomerne dobrý smartfón. O filmársko-fotografickú výbavu sa snažia aj súčasné vlajkové lode ako je napr. iPhone 13 Pro/ Pro Max, Xiaomi 11T Pro ale aj Galaxy S21 Ultra či Galaxy Flip3 5G alebo Oppo Reno5 5G. Dnes budete možno spokojní aj tým, čo poskytne stredná trieda smartfónov. Ako program na točenie videa používame FilMiC Pro.

Všetky prezentované produkty nájdete vo videu

Univerzálna klietka

Video potrebuje vo všeobecnosti dobré svetlo, stabilný záber a kvalitný zvuk. Dobré svetlo znamená vhodný výber času nahrávania, ideálne je to ráno alebo večer pred zotmením alebo tesne po ňom. Nám sa osvedčili hlavne zábery realizované ráno, treba ale vstať z postele skôr. Pomôcť sa dá aj LED svetlom buď zo samotného smartfónu alebo vhodnejšie je externé svetlo. To však treba pripevniť na vhodné miesto a práve preto odporúčame klietku pre smartfón – SmallRig Universal Mobile Phone Cage 2791.

Zdroj: SmallRig
SmallRig Universal Cage

Toto riešenie prinesie možnosť spoľahlivo držať smartfón v dvoch rukách bez toho, aby ste mali v zábere prsty. Zároveň je to možnosť ako na smartfón pripevniť mikrofón a svetlo. My ako mikrofóny používame modely od Rode.

Na ešte jednoduchšie nosenie a spoľahlivé držanie sme použili aj špeciálnu rukoviatku s označením SmallRig Universal Wooden Side Handle HSN2093. Táto umožňuje celú zostavu spoľahlivo držať jednou rukou a dodáva celému riešeniu stabilitu.

Ľahko prenosný statív

Na túto klietku môžete pripevniť aj trojnožku a vytvoriť tak jeho stabilné umiestnenie. My sme si zvolili mini Tripod s guľovou hlavou s označením SmallRig Tabletop Mini Tripod BUT2664.

Zdroj: SmallRig
Trojnožka SmallRig s guľovou hlavou

Stabilizátor v podobe gimbálu

Áno, používame aj gimbál, konkrétne je to Zhiyun Smooth-Q3, ktorý zaistí hladké pohyby v teréne, dá sa dobre prenášať a zároveň umožňuje aj osvetlenie scény. K tomuto gimbálu dostane pri combo balení aj kupón na využívanie prémiových služieb zadarmo. Softvérová výbava umožňuje natočiť ale priamo aj postrihať efektne vyzerajúce videá.

Zhiyun SMOOTH-Q3Zdroj: Zhiyun
Zhiyun SMOOTH-Q3

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.