V poľskom meste Lodž sa nachádza továreň značky Gillette. V nej sa vyrábajú žiletky a holiace strojčeky pre viac ako 800 miliónov zákazníkov na celom svete a celý výrobný proces sme si podrobne pozreli.

Továreň v poľskom Lodži funguje od roku 2005 a je najväčšou továrňou Gillette produktov na svete. Zaberá plochu 190-tisíc m2, čo zodpovedá 27 futbalovým ihriskám. Pracuje tu viac ako 1180 zamestnancov a v rámci výroby sa používa niekoľko stoviek strojov.

V Lodži sa každý rok vyrobí viac ako miliarda čepelí a milióny kompletných žiletiek, ktoré sa exportujú do 100 krajín v 5 kontinentoch na celom svete. Vďaka tomu je kvalita žiletiek rovnaká bez ohľadu na to, v ktorej krajine si ich kúpite.

Samotný proces výroby je podľa očakávaní veľmi komplexný a do veľkej miery automatizovaný. Pri pohľade na výrobnú plochu uvidíte predovšetkým stroje, medzi ktorými sa pohybujú zamestnanci. Tí kontrolujú výrobu alebo do nej priamo zasahujú a asistujú.

Výrobný proces sa čiastočne odlišuje v závislosti od typu holiaceho strojčeka alebo žiletky – niektoré strojčeky sú určené na jednorazové použitie a výroba je v tomto prípade jednoduchšia. V prípade strojčekov, ktoré umožňujú výmenu hlavíc so žiletkami, je proces komplexnejší.

V Lodži sa každý rok vyrobí viac ako miliarda čepelí a milióny kompletných žiletiek

Vyžaduje sa presnosť a kontrola kvality

Holiaci strojček pozostáva z hlavice so žiletkami a plastových častí. Čepele sú vyrobené z oceľovej zliatiny a musia odolať korózii. Z plastu je vyrobená rukoväť a malá hlavica na čepele, pričom tieto komponenty sa vyrábajú odlievaním. V Lodži majú potrebný materiál uložený v silách a do výrobných strojov ho posielajú pomocou podzemného potrubia.

Možno vás prekvapí fakt, že priemerné odlievacie zariadenie váži 4 tony a pri tvorbe odliatkov je potrebné vyvinúť rovnaký tlak, aký by vytvorila stovka 4-tonových slonov. Celý proces je mechanizovaný, robotické ruky musia vykonávať polsekundový rotačný pohyb každých 8 sekúnd. Samozrejmosťou je dokonalá presnosť celého procesu.

Súčasťou odlievacieho procesu je aj chladiaci systém, ktorý zabezpečuje, aby sa odliatky počas 8 sekúnd vytvorili a zároveň aj stvrdli. V rámci tohto procesu dochádza k tvorbe odpadu, napr. z dôvodu nedostatočnej teploty po spustení procesu. Gillette tieto nepodarky predáva partnerským spoločnostiam a tie z neho vyrábajú napr. plastové vešiaky. A podobne ako mnohé ďalšie spoločnosti, aj Gillette sa chváli nulovým odpadom. Všetky nepodarky sa využijú na iný účel.

V Lodži sa vyrábajú žiletky pre mužov aj ženy. V oboch prípadoch sa používajú totožné čepele, ktoré sú vyrábané s presnosťou na 0,001 mm. Žiletková hlavica pre ženy pozostáva z 20 komponentov a na jej tvorbe sa podieľa celkovo 16 rozličných strojov. Súčasťou výrobného procesu je kontrola kvality a len samotné šasi hlavice sa testuje 45 rôznymi spôsobmi, aby bola zaručená potrebná kvalita a odolnosť. Holiaci strojček prechádza celkovo viac ako 60 kontrolami kvality.

Takto to vyzerá v továrni Gillette v poľskom meste Lodž

Aj vo výrobe žiletiek sa inovuje

Gillette minulý rok investoval do výskumu a vývoja 2 miliardy dolárov. Výsledkom je modernizácia výrobného procesu, ale aj nové technológie, ktoré sa aplikujú do výroby. Vďaka výskumu a vývoju uviedol Gillette koncom minulého roka nové žiletky Skinguard Sensitive, ktoré sú šetrnejšie na citlivú mužskú pokožku na tvári. Od marca sú v predaji aj na Slovensku. V redakcii sme ich vyskúšali a okamžite sme si ich obľúbili.

V štádiu prototypu sa aktuálne nachádza špeciálny holiaci strojček Heated Razor, ktorý má v sebe zabudovaný tepelný senzor a tiež aj zahrievací komponent. Tento holiaci strojček zahreje žiletky na požadovanú teplotu, aby vytvoril podobný pocit z holenia, ako keď ste u profesionálneho holiča, ktorý vám dá na tvár horúci uterák. Tento strojček debutoval na portáli Indiegogo a videli sme ho aj na veľtrhu CES 2019 v Las Vegas. Vo voľnom predaji zatiaľ nie je. V Európe sa nachádza niekoľko kusov, jeden z nich sme si vyskúšali v Lodži.

V poľskej továrni sa snažia modernizovať a digitalizovať výrobný proces a preto sa rozhodli používať tablety. Zamestnanci si pomocou nich môžu kontrolovať stav jednotlivých častí výrobného procesu a manažovať systémy.

Gillette Heated Razor obsahuje senzor tepla a tiež komponent, ktorý zohreje žiletku na žiadanú teplotu. Cieľom je vytvoriť podobnú skúsenosť, ako keď vás holí barber a na tvár vám položí teplý uterák

Nevyhnutné náklady na cestu a ubytovanie hradila spoločnosť Procter & Gamble

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit